UEFI Windows 10 nedir ve nasıl kurulur?

FantastikTürk

Megapat
Katılım
11 Aralık 2016
Mesajlar
8.870
Makaleler
7
Çözümler
23
Merhaba. Yakında bir sistem toplayacağım. Ancak UEFI Windows diye bir şey gördüm. İşte hızlı açılıyormuş bilgisayar gibi faydaları varmış. Recep Baltaş ve Ali Güngör'ün UEFI hakkında çektikleri videoyu da izledim. Ancak kafama sorular takıldı.
  • Bu UEFI Windows olmazsa SSD çalışmaz diye duydum doğru mu?
  • Peki UEFI olmazsa alacağım yeni bilgisayarda çalışmayan parçalar olur mu?
  • UEFI Windows Microsoft'tan ücretsiz indiriliyor mu? İndirilmiyorsa korsan internetren indiriliyor mu diğer normal Windows'lar gibi?
  • UEFI Windows kurulumu normal Windows gibi mi yoksa farkı nedir?
UEFI kurulumu hakkındaki kafamdaki soruları açıklayacak şekilde bir video bulamadım. Ya da internette bu soruları cevaplayacak bir yazı görmedim. Lütfen bu soruları cevaplayalım.
 
Aslında sitemizde böyle bir yazı var:UEFI Nedir? UEFI Kurulum Nasıl Yapılır? Avantajları Nelerdir?. Ben yinede size kısaca anlatayım. UEFI’ye giriş yapmadan önce açılımından bahsedelim. Unified Extensible Firmware Interface demek olan UEFI, eskimiş olan normal BIOS’tan çok daha gelişmiş bir görünüme sahip. Hatta ilk baktığımızda sanki anakartın içerisinde bir işletim sistemi yüklüymüş ve biz bunu kullanıyormuşuz hissine kapılabiliyoruz.

Evet UEFİ dediğimiz şey bu. Nasıl SSD HDD nin daha hızlı versiyonu ise UEFİ de normal BİOS un daha hızlı hali. Ayrıca UEFİ ile 2TB diskleri bölmeden kullanabiliyoruz. Şimdi diğer sorularına cvap verelim.
1. UEFİ olmazsa SSD çalışmaz diye bir şey yok.
2. Hayır çalışmayan parçalar olmaz.
3. Ücretsiz Windows 10 devri sona erdi. Key almak zorundasınız ki aktive edebilesiniz. Ayrıca korsana destek vermiyoruz.
4. Evet normal Windows gibi sadece bir kaç aşama farklı. Şu videoya bakarsanız daha iyi anlarsınız:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi sosyaller.
 
Teşekkürler ancak bazı sorularıma tam cevap alamadım :
  • UEFI WINDOWS 10'u deneme sürümünü Microsoft'tan indirebilir miyim? Yoksa illa satın mı almam lazım? Deneme sürümünü indiremez miyim?
  • Bir de bu UEFI'yi kurmak için bir ISO dosyası indirip USB'ye yazacağız sanırım. Sonra Boot menüsünü aç felan neyse sonra yükselt kısmı, özel kısmı geliyor. Bu Windows'u yükselt nedir?
  • Anakartım MSI ise boot menusü kesinlikle f11'lemi açılır veya hangi tuşla açılacağını nerden bileceğim?
Cevaplarınız için teşekkürler.
 
Son düzenleme:
1- Tabiki de var şuan benim kullandığım gibi.
2- Windows yükselt seçeneği yanlış hatırlamıyorsam Windows 7 gibi işletim sistemi kullananları veri kaybı olmadan yükseltiyordu.
3- MSI anakart kullanıyorum bende Del tuşu ile açılıyor.
 
Bende 2009'dan kalma bir HP Compaq laptop var kurcalayım dedim, BIOS'ta UEFI Boot mode disabled Ti bende enabled yaptım, bu işlem etki eder mi? Bir farkı var mı? Windows 10 Pro kurulu idi ama.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı