UEFI'de SSD'yi ilk sıraya alma

seyyah7

Yoctopat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
sanddisk ssd
UEFI destekli Dell bilgisayarıma SSD takmak istedim. Hard diskten AOMEI ile klonladım SSD'ye verileri. SSD'yi hard disk yerine taktım ve hard diski de CD-ROM yerine taktım. Ama bir türlü SSD'den başlamadı bilgisayar ve daha da yavaşladı. Ne kadar araştırsam da bulamadım bir şey ve ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. UEFI'de nasıl SSD'yi ilk sıraya alacağım ve SSD'imin görünüp görünmediğini göremiyorum. Yardımcı olun lütfen. Kaç gündür bununla uğraşıyorum yapamıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Boot device kısmında 1. sıraya SSD alman lazım.
SSD'nin icine Windows kuruluysa zaten 1. sırada demektir başka diske kuruluysa zaten SSD'ten başlamaz ki.

AOMEI ile hard diski klonladım SSD'ye. Windows var mı bilmiyorum. İzlediğim videolarda klonlayıp takınca dediğin gibi SSD'den başlıyordu hemen. Ama bende öyle olmadı. İlk sıraya almaya çalışayım dedim ama UEFI'de bulamadım SSD'yi. Pek video da yok UEFI ile ilgili SSD nasıl ilk sıraya alınır diye.

SSD'de EFI bölümü oluşturulmuş mu? UEFI sistemin bootta diski tanıması için EFI bölümünün oluşmuş olması gerek çünkü önyükleyiciler diskteki EFI bölümüne tanımlanıyor ve UEFI diskleri değil önyükleyicileri tanıyacak şekilde çalışıyor.

UEFI sistemlerde Boot Manager ilk sırada olması gerekir. SSD falan değil.

• Hard diskteki Windows'u SSD'ye klonlayınca sistem otomatik olarak UEFI olmuyor. Yazılımın içinde MBR disk bölümleme sistemini UEFI uyumlu olsun diye GPT yapan bir peri yok. Ha böyle bir özellik olabilir bir yazılımda ama ben AOMEI'de böyle bir şey görmedim. Yani UEFI diyorsun ama senin sistem halen daha Legacy BIOS Boot ediyor olabilir.
  • UEFI sistemlerde ilk sıraya Windows Boot Manager alınır. Bazı sistemlerde Windows Boot Manager aynında depolama cihazının modeli de yazar ama çoğunda yazmıyor.
  • Diskini kontrol etmek için BIOS'a girebilirsin. System Information altında olması lazım.
Tecrübeniz az olduğundan size önerim: SSD'ye temiz UEFI Windows 10 kurun, diğer diskten de lazım olan dosyaları zamanla aktarırsınız...

Pek video da yok UEFI ile ilgili SSD nasıl ilk sıraya alınır diye.
Yoo var, ben videomda açık net anlattım tam olarak buna, üstüne BASA BASA:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

BIOS'tan legacy boot ayarını açmanız lazım. Ondan sonra sırayı ayarlayabiliyorsunuz.
UEFI sistemde neden Legacy Boot ayarını açıyor?

Kurulu Windows Legacy ise bu ayar zaten açıktır.

Kurulum UEFI ise Boot Manager'i taşıyabilirsiniz. Legacy ise UEFI olarak Boot olmaz.
"Rehber: UEFI Bootloader Onarma | Technopat Sosyal" Rehber: UEFI Bootloader Onarma

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı