Üniversite Bölüm ve Çalışma Olanakları

Makaleler
3
Öncelikle merhaba, bu yıl üniversiteye hazırlanıyorum ancak üniversite sınavına YÖS ile gireceğim. Sınava kendim hazırlanamayacağım için dershane gibi ek masraf gerektiren okullara, derslere ihtiyacım var ve orta halli bir aileyiz onu belirteyim.

Elektrik ve Elektronik Mühendisi olmak istiyorum ancak ben yurtdışında çalışmak istediğim için burada kazanacağım, emek vereceğim üniversite orada ne kadar geçerli olur, en kötü nasıl bir üniversiteye girmem gerekir? Pek bilemiyorum açıkçası.

Yurtdışında ailemin beni okutacak parası yok o yüzden hem çalışıp hem okumam gerekecek üniversiteyi ve bu çok zor bir durum 4 yıllık bir çileye dönüşebilmesinden korkuyorum. Burada da yapıcağım masraf ile ailemi zora sokmak istemiyorum bu yüzden şu 1 haftadır kafayı yiyecek duruma geldim diyebilirim.

2 adet seçenek var karşımda biri çok zor, diğeri ise beni nereye kadar götürür? Tecrübesi olan ve ya yardımcı olabilicek abilerim, ablalarım varsa şimdiden çok teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
sana göre video olduğunu düşünüyorum. Baya katkısı olacaktır.

emek vereceğim üniversite orada ne kadar geçerli olur,
Üniversite okumadan gitmekten daha iyidir. Örnek vermek gerekirse sen meslek lisesi mezunu ol ama adamların istediği bütün istekleri karşıla. İş lisansa gelsin. Yok. Almazlar işe.

Yine aynı şekilde burada iyi kötü bir üniversite bitirip gitmek, şartları karşıladığın sürece ''hiç üniversite'' okumadım demeye göre daha çok etkisi olacaktır.

Bölüm zevk işidir. Yurt dışında okumak da (kaideye alınacak burslar kazanacak durumda olsan bu konuyu açmazdın sanırım) para işidir. İstediğin bölümü burada okuyup bitir. İyi bir mühendis ve iyi bir dil sahibi olduktan sonra yurt dışında da çalışırsın, yaşarsın.

Üniversite okumadan gitmekten daha iyidir. Örnek vermek gerekirse sen meslek lisesi mezunu ol ama adamların istediği bütün istekleri karşıla. İş lisansa gelsin. Yok. Almazlar işe.
Meslek lisesinde okuyorum ve her gün kendimi geliştirmek için çaba sarf ediyorum.
Yine aynı şekilde burada iyi kötü bir üniversite bitirip gitmek, şartları karşıladığın sürece ''hiç üniversite'' okumadım demeye göre daha çok etkisi olacaktır.
Eğer belge hiç bir işime yaramazsa 4 yılımı çöpe atmış olmaz mıyım? Ya da burada üniversiteye gidip yurtdışında ''Master'' yapmam mantıklı olur mu?
Yurtdışında okumanın para işi olduğunun farkındayım ancak hem çalışıp hem okumak beni ne kadar zorlar çünkü ailem Türk Lirası kazanıp Dolar ile yardımcı olamaz bana, karşılayabilir miyim kendi başıma? Dilimi geliştirmeme gerek yok, Türkçeyi sonradan anadilim oldu ancak ilk öğrendiğim dil çok az da olsa zaman aşımına uğradı diyebilirim açıklaması biraz zor.

Meslek lisesinde okuyorum ve her gün kendimi geliştirmek için çaba sarf ediyorum.
Güzel.
Eğer belge hiç bir işime yaramazsa 4 yılımı çöpe atmış olmaz mıyım? Ya da burada üniversiteye gidip yurtdışında ''Master'' yapmam mantıklı olur mu?
Çalıştığım yerde benden daha alt rütbede olan, ama cidden sağlam bir altyapıdan gelen insanlar var ki sayamam. Meslek lisesi okuyormuşsun zaten, anlarsın o yüzden anlatayım.

Türkiye'de ''o bölüm için'' SHY 147 tarafından tanınmış okul belgesi alan 2 meslek lisesinden biri. Biri Eskişehir'de, diğeri İstanbul'da. İstanbul'da olandan bahsediyorum. Bu tanınmış okul statüsü şu anda 40 üniversiteden sadece 2-3 tanesinde var. GLOBAL standartlara göre eğitim veriliyor ve bu çok çok önemli bir şey. Ne demek bu? Amerika'daki çocuk ile Afrika'daki çocuk aynı eğitimi alıyor.

Mezunları bile okulu okurken değerli bir şey olduğunu anlamıyor öyle söyleyeyim. Mezun olduktan sonra anlıyorlar ama iş işten geçiyor.

Her neyse adamlar liseden mezun olup geliyorlar. İngilizce sınavı (YDS)'ye girip belli bir puanın üstünde alıp iş başvurusu yapıyorlar. THY'den bahsediyorum bu arada. Genelde minimum 65 ve üstüdür THY için. THY'ye giremezse farklı firmalara yöneliyorlar vb.

Bu adam dikey geçiş sınavı ile hem çalışırken hem de üniversite bitiriyor. Teknisyen lisansını aldıktan sonra şirket tarafından yurt dışına 1 kuruş harcamadan eğitimlere gönderiliyorlar. Ve bu adamlarla şu an konuşuyorum. 10 yıllık bir tecrübe sonrasında komple yurt dışına taşınacaklarını söylüyorlar. Çoğu da üniversiteyi YURT DIŞINDA işe alınırken kullanabilmek için bitiriyor.

Yani demek istediğim iyi kötü bir üniversite bitir. Yurt dışında master yaparsın vb. bunlar yemeğin yanında tatlıdır. İyi olur kendi gelişimin için tabii ki.

Öncelikle çok teşekkür ederim, Havacılık alanın da benim okuduğum bölüm geçerli mi (Elektrik Elektronik)? Burada THY gibi bir şirkete girersem zaten yurtdışına gitmeme gerek kalmaz rahat yaşamanın yolunu arıyorum sadece. Yoksa ülkeden gitme gibi bir derdim yok sadece elim mâhkummuş gibi hissediyorum çünkü vatandaşı olduğum ülkenin standartları genel olarak daha iyi, birilerinin burada gençliğimi çalmasını istemiyorum.

Girememen için hiçbir sebebin yok.

Uçak dediğimiz yapı bünyesinde motor, elektrik, makine barındırır. Uçak bakım okursan hepsini görürsün. Yukarıda saydığım bölümlerin mezunları da YDS'den sağlam bir puan alırsa havacılık konusunda iyi bir şirkette işe başlayabilir.

Tabii ki seni direkt teknisyen başlatmayacaklar. 3 yıl yardımcı tekniker olarak 2500-3000 TL ile başlarsın. 3 ayda bir ikramiye, mesai ile 5000 TL oluyor o maaş. 3 yıl sonrasında verirsin 14 tane teknisyen sınavını, şartların 4 katına çıkar.

Maaşın olur 14K. Yeni modeller geldiğinde 20 kişilik gruplarla Amerika'ya 20 gün eğitime gidersin. Amerika'ya 110 TL'ye uçarsın falan gibi harika şartlar var.

Bunlar THY için tabii ki. OnurAir Technic, Pegasus Technic gibi şirketler de var.

Başarılar

Tam puan al, sen şirketi bulmazsın, o seni bulur Bu arada o sınavdan aldığın puan maaşını da ciddi oranda etkiliyor. 90 alan adam ile 70 alan adamın maaşı bir değil mesela.

Zirveye oynamak her zaman iyidir tabii ki. 70 ile şu an giren 18 yaşındaki arkadaşlar var.

Bu aralar kendime 3. dili eklemeyi çalışıyorum Almanca öğrenmeyi düşünüyorum bana bir katkıda bulunur mu? İşimi halledicek kadar öğrensem yeterli gibi. Yoksa farklı bir dil üzerinde mi yoğunlaşmalıyım bunun gibi bölümlerde hangi diller geçerlidir?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…