Mantı mı? Mantıyı boş ver, gabın ve pilmeniyi çöz, istersen Raviole'yi ve gyoza türevlerini, maalesef kırk kaşık türevleri anlamsız bir çaba.
Annenin hazırlayıp gidiyor olması, ciddiyetini ortaya koyuyor senin ders dışında bir şeylerle ilgilenmemen için. Peki sen ilgilenmek istesen neden yapmayasın? Seni engelleyen ne mesela? Bir şeyler hazır olduğu için hiç elin varmıyor da olabilir mi? Yani ben çizim yapacağım bir bölümü çok istediğim için dershane zamanında çizim de yapıyordum, çünkü yetenek sınavıyla alınıyorduk.
Çalışma saatleri, "geceleri" çalışılmıyor, biz yemek yerken onlar önceden hazırladıkları şeylerin bir araya gelip tabağa doğru düzgün yerleşmesiyle uğraşıyorlar - tümüyle ters yaşamak da cabası. Elinin ne kadar iyi bıçak tuttuğu, hangi yiyecek konusunda uzman olduğun... Hepsi çok ilginç konular. Üniversiteden bir sevgilim aşçıydı, son sınıftı, sabah 4.30'da iş başı yapıyordu hatun ünlü 5 yıldızlı bir otelin teras kat restoranında pasta şefiydi. Sonra derslere giriyor, çıkışta buluşup keyfimize bakıyorduk. Bazen evde arkadaşlarımıza da yemek verdiğimiz oluyordu. Yaptığı yemeklerin hepsini filmlerden, belgesellerden, bazen bir fotoğraftan görüyor, deniyor ve çözüyordu... Ekseriyetle sert, bol küfürlü ve "zorbalama yapıyolar bana şefim" dediğinde kafana tavayla vurulmaması ihtimali olmayan bir ortam. Bir sabah sevgilimi işin bıraktım, benim de sabahtan o civarda işlerim vardı. Ben işlerimi yeni bitirmiştim saat 9 gibi, beni aradı - o saatte öğlen yemeğine hazırlık saatidir, merak ettim, bugün izin verdi baş şef dedi. Meğerse servis görevlisi (üst seviye garson) bunun yaptığı pastalara dadanmış, o da kızmış, gardonsa bunun poposunu ellemiş, bu da garsonun eline endüstriyel hindi çatalını saplamış. Şefler çok gülmüş duruma, baş şefte bizimki bugün elini daha fazla kana bulamasın diye izin vermiş... Yıllar sonra karşılaştığımda kendi restorantları vardı deniz kıyısında güzel bir yerde, daha sonra da ülkede oldukça zengin birinin Ultra yatında kocasıyla beraber çift şef olmuşlardı. Hala da öyledirler. Üniversiteyi bırakmış olabilir, çünkü bölümü bitiremeyecek durumdaydı, ya da zorla mezun edilmiş de olabilir.
Bu hikayedeki insan gibi seviyorsan, evet. Herhangi bir bölümde okuyup bunu yapmak için çabalayıp başarabilirsin.