Üniversite seçiminde aile dinlenmeli mi?

Elbette dinlenmeli ama onların söylediği bölüm sizin de tam idealiniz ise ancak o zaman o bölüm seçilmelidir. Çünkü insan sadece çok severek yaptığı işte o bölümde başarılı olup iyi para kazanabilir ve yılar sonra da bundan pişman çok mutsuz olmaz.

Örneğin hukukçu babam (Hakimlik, avukatlık ve noterlik yaptı) üniversite tercihlerimin (tüm sıralamaları) hepsini mak. müh. liği olarak yapmıştı, hukuku, sosyal dersleri, siyasal bilgileri, vb. çok sevmediğimi çocukluktan beri fen konularını özellikle de projeksiyon makinesi, elektrik süpürgesi, vb. elektrikli cihaz ve makinelere olan çok aşırı ilgimi iyi biliyordu. Ben sürekli "elektrik mühendisi olacağım" diyordum ve diretiyordum. Ancak mak. müh.liğinin de bu dala çok uzak olmadığı ve 80'li yıllarda iş bulma potansiyeli ve iş kredibilitesi de göz önüne alınınca babamın bu tercih listesini kendimce onayladığımdan tereddütsüz kabul ettim. Ailenizin önerdiği bölümler sizin de çocukluktan bu yana hayalinizde olup bu dalı sevip çok başarılı olacağınıza da inanıyorsanız tereddüt etmeden o bölümü seçin. Kolay gelsin.

İş bulabileceğin bölümlerden hoşuna gideni seç. Bir bölümün iş olanağı yoksa sırf seviyorsun diye okuyamazsın gelecek kaygısı hayatını mahveder emin ol. Sen istiyorsun şu an genç olduğundan çok da büyük bir mesele değilmiş gibi gelebilir ama emin ol çok büyük bir mesele o yüzden hem para kazanabileceğin hem de nefret etmeyeceğin bir bölümü seç. Fotoğrafçılık falan boş ver bunları çok istiyorsan ilerde hobi olarak yaparsın. Yoksa büyük pişmanlık yaşarsın benden söylemesi.

Merhaba arkadaşlar. Ben 11. sınıf sözel öğrencisiyim seneye üniversite sınavına gireceğim ama kafam çok karışık. Şöyle sayısal derslerde 10. sınıfta matematik, kimya, biyoloji yapabiliyordum, yani temelin iyiydi fizik dışında. Ailem sayısal ya da EA seç demesine rağmen ben gastronomi ve mutfak sanatları bölümü okumak istediğim için sözel seçtim. Açıkçası biraz kızdılar neyse artık sınava hazırlanmaya başlayacağım ama herkes ayrı bir yerden kafamı kurcalıyor. Annemin çalıştığı yerdeki müdür uçak bakım onarım ya da teknisyenlik oku iş bulma da yardımcı olurum tanıdıklarım var diyor, annem bilgisayar mühendisliği ya da hemşirelik oku diye öğüt veriyor, abim neyde mutlu olacaksan onu oku diyor, benim içimden geçen ise gastronomi ya da fotoğrafçılık okuyup kendi yerimi açmak. Hal böyle olunca da sınava odaklanamıyorum herkes bir şey söylüyor. Ben de üniversite okuyan ya da bitirmiş kişilerden sakince bölüm tavsiyesi istemeye geldim nedenleri ile birlikte.
Evet burada bir sürü kişiden aynı şeyi duyarak (kendi istediğini yapmalısın) 2000 yılı sonrası klasik dizi/film senaryosu cevabıyla toplumsal açıdan yönlendirmenin ne olduğunu ve ne kadar başarılı olunduğunu görebilir psikolog/psikiatr ve strateji mühendisleri. Tek eksikleri bu kişilerin dijital parmak izleri olacaktır. Kim nereden nasıl ne miktarda etkilendi... Onu da alınca herhangi bir doktora programında kullanılacak kadar temiz bilgi elde edilir.

Sana herkesin dediği "kendi istediğini oku" çok yanlış bir cevap. Çünkü kimse, sen dahil, seni tanımıyoruz. O yüzden soru sormak gerekiyor sana.

1. gastronomi ne demek biliyor musun? (Bu cevabı sen şu an bilgisayar/telefondan bakıp verirsen sen gastronomi okumamalısın çünkü ne olduğunu bilmediğin için bakmış olacaksın.)
  2. neden gastronomi istiyorsun?
  3. evinde, bu bölümle ilgili ne yaptın?

Evet burada bir sürü kişiden aynı şeyi duyarak (kendi istediğini yapmalısın) 2000 yılı sonrası klasik dizi/film senaryosu cevabıyla toplumsal açıdan yönlendirmenin ne olduğunu ve ne kadar başarılı olunduğunu görebilir psikolog/psikiatr ve strateji mühendisleri. Tek eksikleri bu kişilerin dijital parmak izleri olacaktır. Kim nereden nasıl ne miktarda etkilendi... Onu da alınca herhangi bir doktora programında kullanılacak kadar temiz bilgi elde edilir.

Sana herkesin dediği "kendi istediğini oku" çok yanlış bir cevap. Çünkü kimse, sen dahil, seni tanımıyoruz. O yüzden soru sormak gerekiyor sana.

1. gastronomi ne demek biliyor musun? (Bu cevabı sen şu an bilgisayar/telefondan bakıp verirsen sen gastronomi okumamalısın çünkü ne olduğunu bilmediğin için bakmış olacaksın.)
  2. neden gastronomi istiyorsun?
  3. evinde, bu bölümle ilgili ne yaptın?
Öncelikle vakit ayırıp cevap verdiğiniz için herkese teşekkür ederim.Gastronomi bölümünün ne olduğunu biliyorum bilme sebebim ise bu bölümü çok önceden araştırmış olmamdır.Gastronomi bölümünde yemek yapmada uzmanlaşma ında yanı sıra mutfağın nasıl yönetileceği ve hijyen kurallarının öğretildiği bir bölüm.2. soru için ise yemek yapmaya hep bir merakım vardı ve ailem izin verseydi aşçılık ile alakalı bir meslek lisesine gidecektim maalesef zamanında aile baskısı yüzünden şimdi üniversitesine gitmek istiyorum.3. soru için evimde bu bölümle alakalı pasta ve yemekler yaptım zaman zaman vakit buldukça ayriyetten bölümü okuyanların ve mezunlarının içeriklerini izleyip bilgi aldım.

Öncelikle vakit ayırıp cevap verdiğiniz için herkese teşekkür ederim.Gastronomi bölümünün ne olduğunu biliyorum bilme sebebim ise bu bölümü çok önceden araştırmış olmamdır.Gastronomi bölümünde yemek yapmada uzmanlaşma ında yanı sıra mutfağın nasıl yönetileceği ve hijyen kurallarının öğretildiği bir bölüm.2. soru için ise yemek yapmaya hep bir merakım vardı ve ailem izin verseydi aşçılık ile alakalı bir meslek lisesine gidecektim maalesef zamanında aile baskısı yüzünden şimdi üniversitesine gitmek istiyorum.3. soru için evimde bu bölümle alakalı pasta ve yemekler yaptım zaman zaman vakit buldukça ayriyetten bölümü okuyanların ve mezunlarının içeriklerini izleyip bilgi aldım.

1. Bölümü araştırmış olman güzel, bölümden çıktığında nelerle karşılaşacaksın peki?
  2. Ne olacaksın?
  3. Çalışma saatlerinden ne haber? Biliyor musun?

"Zaman zaman" ve "vakit buldukça" değil, standartta evde sadece senin yaptığın bir yemek var mı? Tatlı ve pasta demiyorum. Yani ailene yemek konusundaki azmini ya da varsa yeteneğini gösterdiğin? Ailenin kabul ettiği ve o yiyecek söz konusuysa senden yapmanı bekledikleri.

Son düzenleme:
  1. Bölümü araştırmış olman güzel, bölümden çıktığında nelerle karşılaşacaksın peki?
  2. Ne olacaksın?

"Zaman zaman" ve "vakit buldukça" değil, standartta evde sadece senin yaptığın bir yemek var mı? Tatlı ve pasta demiyorum. Yani ailene yemek konusundaki azmini ya da varsa yeteneğini gösterdiğin? Ailenin kabul ettiği ve o yiyecek söz konusuysa senden yapmanı bekledikleri.
Mantı , Rus mantısı ve yeşil fasulye var beğendikleri
  2. Ne olacaksın?

Yemek işini ailemin beğendiği yemeklerim var mantı , Rus mantısı ve yeşil fasulye , nohut yemeğini beğenmişlerdi ama ailemin böyle bir beklentisi pek olmadı sebebi ise genelde evde yemekleri annemin sabahtan ayarlayıp işe gitmiş olması hafta sonu benim kursum olduğundan gene vaktim pek olmuyor.Çalışma saatleri gecelerinde çalışıldığını biliyorum ve yoğun bir iş temposu olduğundanda haberim var. Ailem yemekleri beğensede annem aşçı olmama pek sıcak bakmıyor bilgisayar mühendisliği okumamı çok istemesinde yatıyor

Mantı , Rus mantısı ve yeşil fasulye var beğendikleri

Yemek işini ailemin beğendiği yemeklerim var mantı , Rus mantısı ve yeşil fasulye , nohut yemeğini beğenmişlerdi ama ailemin böyle bir beklentisi pek olmadı sebebi ise genelde evde yemekleri annemin sabahtan ayarlayıp işe gitmiş olması hafta sonu benim kursum olduğundan gene vaktim pek olmuyor.Çalışma saatleri gecelerinde çalışıldığını biliyorum ve yoğun bir iş temposu olduğundanda haberim var. Ailem yemekleri beğensede annem aşçı olmama pek sıcak bakmıyor bilgisayar mühendisliği okumamı çok istemesinde yatıyor
Mantı mı? Mantıyı boşver, gabın ve pilmeniyi çöz, istersen raviole'yi ve gyoza türevlerini, malesef kırk kaşık türevleri anlamsız bir çaba.

Annenin hazırlayıp gidiyor olması, ciddiyetini ortaya koyuyor senin ders dışında bir şeylerle ilgilenmemen için. Peki sen ilgilenmek istesen neden yapmayasın? Seni engelleyen ne mesela? Bir şeyler hazır olduğu için hiç elin varmıyor da olabilir mi? Yani ben çizim yapacağım bir bölümü çok istediğim için dershane zamanında çizim de yapıyordum, çünkü yetenek sınavıyla alınıyorduk.

Çalışma saatleri, "geceleri" çalışılmıyor, biz yemek yerken onlar önceden hazırladıkları şeylerin bir araya gelip tabağa doğru düzgün yerleşmesiyle uğraşıyorlar - tümüyle ters yaşamak da cabası. Elinin ne kadar iyi bıçak tuttuğu, hangi yiyecek konusunda uzman olduğun... hepsi çok ilginç konular. Üniversiteden bir sevgilim aşçıydı, son sınıftı, sabah 4.30'da iş başı yapıyordu hatun ünlü 5 yıldızlı bir otelin teras kat restoranında pasta şefiydi. Sonra derslere giriyor, çıkışta buluşup keyfimize bakıyorduk. Bazen evde arkadaşlarımıza da yemek verdiğimiz oluyordu. Yaptığı yemeklerin hepsini filmlerden, belgesellerden, bazen bir fotoğraftan görüyor, deniyor ve çözüyordu... Ekseriyetle sert, bol küfürlü ve "zorbalama yapıyolar bana şefim" dediğinde kafana tavayla vurulmaması ihtimali olmayan bir ortam. Bir sabah sevgilimi işin bıraktım, benim de sabahtan o civarda işlerim vardı. Ben işlerimi yeni bitirmiştim saat 9 gibi, beni aradı - o saatte öğlen yemeğine hazırlık saatidir, merak ettim, bugün izin verdi baş şef dedi. Meğersem servis görevlisi (üst seviye garson) bunun yaptığı pastalara dadanmış, o da kızmış, gardonsa bunun poposunu ellemiş, bu da garsonun eline endüstriyel hindi çatalını saplamış. Şefler çok gülmüş duruma, baş şefte bizimki bugün elini daha fazla kana bulamasın diye izin vermiş... Yıllar sonra karşılaştığımda kendi restorantları vardı deniz kıyısında güzel bir yerde, daha sonra da ülkede oldukça zengin birinin ultra yatında kocasıyla beraber çift şef olmuşlardı. Hala da öyledirler. Üniversiteyi bırakmış olabilir, çünkü bölümü bitiremeyecek durumdaydı, ya da zorla mezun edilmiş de olabilir.

Bu hikayedeki insan gibi seviyorsan, evet. Herhangi bir bölümde okuyup bunu yapmak için çabalayıp başarabilirsin.

Mantı mı? Mantıyı boş ver, gabın ve pilmeniyi çöz, istersen Raviole'yi ve gyoza türevlerini, maalesef kırk kaşık türevleri anlamsız bir çaba.

Annenin hazırlayıp gidiyor olması, ciddiyetini ortaya koyuyor senin ders dışında bir şeylerle ilgilenmemen için. Peki sen ilgilenmek istesen neden yapmayasın? Seni engelleyen ne mesela? Bir şeyler hazır olduğu için hiç elin varmıyor da olabilir mi? Yani ben çizim yapacağım bir bölümü çok istediğim için dershane zamanında çizim de yapıyordum, çünkü yetenek sınavıyla alınıyorduk.

Çalışma saatleri, "geceleri" çalışılmıyor, biz yemek yerken onlar önceden hazırladıkları şeylerin bir araya gelip tabağa doğru düzgün yerleşmesiyle uğraşıyorlar - tümüyle ters yaşamak da cabası. Elinin ne kadar iyi bıçak tuttuğu, hangi yiyecek konusunda uzman olduğun... Hepsi çok ilginç konular. Üniversiteden bir sevgilim aşçıydı, son sınıftı, sabah 4.30'da iş başı yapıyordu hatun ünlü 5 yıldızlı bir otelin teras kat restoranında pasta şefiydi. Sonra derslere giriyor, çıkışta buluşup keyfimize bakıyorduk. Bazen evde arkadaşlarımıza da yemek verdiğimiz oluyordu. Yaptığı yemeklerin hepsini filmlerden, belgesellerden, bazen bir fotoğraftan görüyor, deniyor ve çözüyordu... Ekseriyetle sert, bol küfürlü ve "zorbalama yapıyolar bana şefim" dediğinde kafana tavayla vurulmaması ihtimali olmayan bir ortam. Bir sabah sevgilimi işin bıraktım, benim de sabahtan o civarda işlerim vardı. Ben işlerimi yeni bitirmiştim saat 9 gibi, beni aradı - o saatte öğlen yemeğine hazırlık saatidir, merak ettim, bugün izin verdi baş şef dedi. Meğerse servis görevlisi (üst seviye garson) bunun yaptığı pastalara dadanmış, o da kızmış, gardonsa bunun poposunu ellemiş, bu da garsonun eline endüstriyel hindi çatalını saplamış. Şefler çok gülmüş duruma, baş şefte bizimki bugün elini daha fazla kana bulamasın diye izin vermiş... Yıllar sonra karşılaştığımda kendi restorantları vardı deniz kıyısında güzel bir yerde, daha sonra da ülkede oldukça zengin birinin Ultra yatında kocasıyla beraber çift şef olmuşlardı. Hala da öyledirler. Üniversiteyi bırakmış olabilir, çünkü bölümü bitiremeyecek durumdaydı, ya da zorla mezun edilmiş de olabilir.

Bu hikayedeki insan gibi seviyorsan, evet. Herhangi bir bölümde okuyup bunu yapmak için çabalayıp başarabilirsin.

Değerli mert can urcan abi verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. önerdiğin yemek kültürlerini mutlaka araştırıp deneyeceğim mutlu pazarlar dilerim, iyi günler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı