Anlattığın durum bir eksiklik değil, kafan karışık sadece ve bu normal bir durum. Öncelikle; hedef olarak eğitim ve çalışma hayatını ülkemiz için kurgulayacaksan kesinlikle; önü açık, iyi para var, bizim arkadaşın yeğeni şu işte çalışıyor gibi sözlere güvenme ve heveslenme.
Örneğin; bahsettiğin gibi inşaat ve mimarlığı ele alalım. Bu tarz işler bağlantılıdır. Yani; sektör iyiyse sen de iyisin, kötüyse kötü. Mimari şaheserler ilgini çekiyordur veya inşaatla ilgili statik, dinamik hesaplar, mukavemet, büyük projelere imza atmak gibi kulağa hoş gelen sözcüklere kapılmışsındır. Sonunda kendini, derdini bir türlü anlatamadığın insanlarla birlikte şantiyede bulursun. İyi bir maaş alıyorsundur, işini seviyorsundur. Emlak piyasası çöker, firmalar projeleri durdurur, sen de sıkıntıya girebilirsin.
Yazdıklarım hayal kurmayacaksın anlamına gelmiyor. Hayal kurmak, bir şeyi tasarlamak çok önemlidir. Hele senin için bu dönem tam zamanı. Ancak; bu, sağlam temellere dayandırılmalı.
Yıllar önce orta okulda rehberlik öğretmeniyle konuşmamız esnasında ralli pilotu olmak istediğimi söyledim. O da kaba bir dille; "Sen dalga mı geçiyorsun? Mantıklı ol. O kadar sponsoru, parayı nereden bulacaksın. Bu ülkede o sporları hangi ailelerin çocuklarının yaptığını biliyor musun?" dedi. Neredeyse ağlayacaktım. Ama o dönem için haklıydı, hemen vazgeçtim. Rehber öğretmenini dinle, ama kararı sen ver. Onların söyledikleri kesin doğru anlamına gelmiyor.
Sana uyarlarsak, uzay-uçak, genetik vb. bölümlerde temel sorun; alt yapı ya da bilim alanında verilen hizmetlerin yetersizliği. Sınırlı sayıda kurum ya da şirket arasında, binlerce kişi arasından seçilmek sıkıntısına girebilirsin. Bilgisayar, yazılım gibi konularda ise; fark yaratacak, bir eksikliği giderecek ya da hayatı kolaylaştıracak çözümleri sunacak vizyona sahip olduğunu düşünüyorsan başarılar.
Uzun oldu ama; sevdiğim işi yapacağım diyerek yola çıkıp, pişman olan da var. Maaş ve kariyer odaklı düşünerek sevmediği işte hayatını hapishaneye çeviren de var.
Şunu unutma; gerçeklerden kaçma ve yanlış bir yola çıksan da, vardığın yere kadar gittiğin yolları sen gitmiş ol.