Üniversitede hangi bölümü seçmeliyim?

Makaleler
1
Yer
Tekirdağ
Küçüklüğümden beri biraz da ailenin etkisiyle inşaata meraklıyım, tasarım yapmayı da sevdiğimden mimar olmak istiyorum. Son birkaç yıla kadar ikinci planda olan bilgisayarla alakalı bölüme gitme isteğim de Türkiye'deki inşaat sektörünün iyice çöküşe geçmesini gördükçe iyice artıyor. Bir de uzaya merak sardım, uzay ve uçak mühendisliği gibi bir bölüme gidip hem Türkiye'ye hem dünyaya yarar sağlayabilme fikri de 3. Seçeneği ekleyerek seçim yapmamı zorlaştırmaya başladı.
11. Sınıfa gidiyorum ancak bu kadar az kalmasına rağmen kafamda bir hedef belirleyememiş olmak bir eksikmiş gibi geliyor bana. Rehber öğretmenimle görüştüm, "Pazartesi günü gel, detaylı konuşalım" dedi. Üniversitede okuyan veya bunun gibi bölümlerden mezun olan kişilerden tavsiye almak fena olmaz diye düşündüm. Hangi bölümü seçmem gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler şimdiden.

Bölümlerden önce bölümlerin derslerine ve içeriklerine bakman senin kafanda daha iyi bir düşünce oluşturacaktır. Ek olarak bir yer seçecekken o üniversitenin konumunu ve bölümden mezun olan insanların yorumlarını da göz önünde bulundurmanı da tavsiye ederim.

Bana 8 yıl önce tercih yaparken bir hocam inşaat yazdırmamıştı . Sebebi de İspanya ve İtalya'da inşaatla alakalı üst düzey bir iş yapan arkadaşı yakında inşaat sektörünün patlama riski yüksek dediği içindi. Yinede mimarlar inşaat mühendisleri kadar kötü konumda değiller.
Uçak ve uzay mühendisliğini seçmek istiyorsan Türkiye'de kendi mesleğin alanında iş bulmanın çok kolay olmayacağını ve üniversite hayatın boyunca ÖSS sınavına hazırlandığından 3-4 kat daha fazla ders çalışmak zorunda olacağını şimdiden kabul etmelisin. Tabi sadece sınava çalışıp da geçebilirsin derslerini ama kendini alanında geliştirmezsen iş bulman çok zor olur.
Şunu yap , şunu ol diye bişey öneremem çünkü 1000 tane üniversite açtıkları ve çok fazla mezun olduğu için istediğin bölümü oku donanımlı değilsen iş bulamıyorsun veya asgari ücrete talim oluyorsun.

Diğerleri için bir şey diyemem ama inşaat mühendisi arkadaşlarım birer birer işten çıkarılıyor son zamanlarda. 10-15 senedir çalışan mühendislere bile ya maaşını asgari ücrete düşürelim ya da seni çıkarmak zorundayız diyorlar. Yeni mezunlar da tabii ki iş bulamıyorlar. İnşaat yazmak kesinlikle mantıklı değil. Ben olsam kesinlikle İnşaat yazmazdım.

Kesinlikle en az o bölümü okuyan birini bulman gerektiğini düşünüyorum. Çünkü internette, TV lerde bile mesleklerle ilgili çok yanlış bilgiler bile verilebiliyor. İşin içinde olan en az 1 kişi ile konuştuktan sonra bölümün derslerine , sınavlarına ve sınav tarzlarına göz atman gerekir diye düşünüyorum. Ancak çok net olarak söyleyeyim ki sevemeyeceğin bir bölümü asla yazma.

Geçen sene 10. sınıf olduğundan çok dikkate almamıştım da bu seneki seminerlere katılmayı düşünüyorum. Dediğin gibi daha iyi olacaktır. Her sene okuyan birisi olmasa da alanında iyi yerlere gelmiş kişileri çağırıyorlar okula. Geçen sene dersten kaçmak için gitmiş olsam da mimarın söyledikleri gerçekten bugünleri anlatıyordu. Tecrübeli bir mimardan "Birkaç on yıl inşaattan uzak durulmalı" lafını duymak beni uzaklaştıran etmenlerden biriydi
Bu arada, derslere ve konulara bak demişsiniz de özellikle sınavlar okuldan okula hatta hocadan hocaya değişiklik gösterebiliyor. Bu konularda en iyi yönlendirici bilgiye nasıl ulaşabilirim?

Okuyan öğrencilerden ki bunlara da internette sosyal medya sitelerinden ulaşmayı deneyebilirsin. Tabii ki yüz yüze konuşma şansın var ise daha iyi olur . Ekstra olarak çevrenden de ulaşmayı denemelisin bence.

Anlattığın durum bir eksiklik değil, kafan karışık sadece ve bu normal bir durum. Öncelikle; hedef olarak eğitim ve çalışma hayatını ülkemiz için kurgulayacaksan kesinlikle; önü açık, iyi para var, bizim arkadaşın yeğeni şu işte çalışıyor gibi sözlere güvenme ve heveslenme.

Örneğin; bahsettiğin gibi inşaat ve mimarlığı ele alalım. Bu tarz işler bağlantılıdır. Yani; sektör iyiyse sen de iyisin, kötüyse kötü. Mimari şaheserler ilgini çekiyordur veya inşaatla ilgili statik, dinamik hesaplar, mukavemet, büyük projelere imza atmak gibi kulağa hoş gelen sözcüklere kapılmışsındır. Sonunda kendini, derdini bir türlü anlatamadığın insanlarla birlikte şantiyede bulursun. İyi bir maaş alıyorsundur, işini seviyorsundur. Emlak piyasası çöker, firmalar projeleri durdurur, sen de sıkıntıya girebilirsin.

Yazdıklarım hayal kurmayacaksın anlamına gelmiyor. Hayal kurmak, bir şeyi tasarlamak çok önemlidir. Hele senin için bu dönem tam zamanı. Ancak; bu, sağlam temellere dayandırılmalı.

Yıllar önce orta okulda rehberlik öğretmeniyle konuşmamız esnasında ralli pilotu olmak istediğimi söyledim. O da kaba bir dille; "Sen dalga mı geçiyorsun? Mantıklı ol. O kadar sponsoru, parayı nereden bulacaksın. Bu ülkede o sporları hangi ailelerin çocuklarının yaptığını biliyor musun?" dedi. Neredeyse ağlayacaktım. Ama o dönem için haklıydı, hemen vazgeçtim. Rehber öğretmenini dinle, ama kararı sen ver. Onların söyledikleri kesin doğru anlamına gelmiyor.

Sana uyarlarsak, uzay-uçak, genetik vb. bölümlerde temel sorun; alt yapı ya da bilim alanında verilen hizmetlerin yetersizliği. Sınırlı sayıda kurum ya da şirket arasında, binlerce kişi arasından seçilmek sıkıntısına girebilirsin. Bilgisayar, yazılım gibi konularda ise; fark yaratacak, bir eksikliği giderecek ya da hayatı kolaylaştıracak çözümleri sunacak vizyona sahip olduğunu düşünüyorsan başarılar.

Uzun oldu ama; sevdiğim işi yapacağım diyerek yola çıkıp, pişman olan da var. Maaş ve kariyer odaklı düşünerek sevmediği işte hayatını hapishaneye çeviren de var.

Şunu unutma; gerçeklerden kaçma ve yanlış bir yola çıksan da, vardığın yere kadar gittiğin yolları sen gitmiş ol.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…