Hocam ben kendi bölümüm için böyle olduğunu düşünüyorum. Ben bilgisayar mühendisliği okuyorum. Yatay geçiş sonuçlarına bakarsanız görebilirsin, özel üniversitelerden gelenler çoğunlukla devletten geçiş yapmaya çalışanları sollarlar çünkü ortalamaları 3.50 ve üzeri. Şahsen dibine kadar Çan sistemi olsa bile bu bölümde 3.50 ortalamanın imkansıza yakın zorlukta olduğunu düşünüyorum. (Sınavlar yüzyüze olursa.
) İllaki yapan vardır ama çok çok azdır. Geçiş yapmaya çalışılan üniversitenin algoritması GNO'ya uygun şekilde ise yani GNO'u baz alıyorsa, puan farkı olsa bile GNO'su yüksek olan geçer.
Bahsettiğim %30 ingilizce üniversite İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa. Buranın algoritmasında katsayı diye bir şey var. Başvuranlar ve ingilizce sınavında elenmeyenler, kendi aralarında sıralanıyor ve buradan bir katsayı çıkartılıyor. Özetlemek gerekirse GNO'su yüksek olan düşük olana göre çok ciddi şekilde fark açıyor.
ODTÜ'nün algoritması da Cerrahpaşa gibi olursa ve başvuranların sayısı az olursa, bahsettiğiniz şeyin olma ihtimali yüksek.
Ha bu arada bu yüksek ortalamaların bir diğer sebebi de online sınavlar.