Teşekkürler.Özetle: (Tahminen) Evet, yıl sonuna kadar vaktin var. O vakte kadar gidip mezun olduğunu bildirip mezuniyet tarihinden itibaren olmak üzere iki yıllık erteletmek istediğini söylemelisin. Sanırım bu işlemler e devletten de yapılabiliyordu.
Neden tahminen çünkü kanunda sizi ilgilendiren kanunda "ertelenir" derken, lisans mezunlarını ilgilendiren kanunda "istekleri halinde" diyor. Yani belki otomatik de oluyor olabilir.
Ben lisans 2018 girişli, 2022 lisans mezunuyum. Mezun olduktan sonra kontrol ederken 2026 mı 25 mi sonuna kadar tecil gösteriyordu. Askerlik şubesine gidip mezuniyetimden itibaren iki yıllık tecil yaptırdım. Şimdi 2024 Eylülüne kadar tecilim var.
Şu anda o tarihlere kadar tecil göstermesinin sebebi, her ne kadar e-Devlet'ten ÖSYM-mezuniyet sorgulaması yaptığında "mezun" olarak gözüksen de nedense askeriyeye bu bilgi geç mi gidiyorsa artık her neyse onların sisteminde hala öğrenci gözüküyorsun. Ama bu hala öğrenci gibi gözükme olayı yıl sonuna kadar oluyor sonra bir anda bir bakmışsın seni mezun olarak işlemişler ve belli işlemler için tarih verilmiş.
erteleme madde 20/3-a'da "fakülte veya yüksekokul ile meslek yüksekokulundan ilişikleri kesilenler ile yüksekokul ve meslek yüksekokulu mezunlarının askerlikleri ise mezuniyet ya da ilişik kesme tarihinden itibaren iki yıl süreyle ertelenir. Bu erteleme süreleri... Fakülte veya yüksekokul ile meslek yüksekokulundan ilişikleri kesilenler ile yüksekokul ve meslek yüksekokulu mezunları için 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemez."
Dolayısla her halükarde 28 yaşına kadar (yani şu an 28 yaşındaysan erteleyemez veya 27 yaşındaysan sadece 1 sene kadar tecil) olmak üzere mezuniyet tarihinden itibaren, senin başvurunla, iki yıl yani 2025 Haziran X gününe kadar tecil edebilirsin. Daha da uzatmak istersen bir üste, lisansa geçmelisin. O zaman da eğitim boyunca azami süre boyunca, lisanstan mezun olunca iki yıl daha sonra yüksek lisans eğitimine başlarsan onun azami eğitim süresi boyunca ve ardından yüksek lisanstan mezuniyette +1 yıl daha diye devam ediyor ama onda da m.20/3-b'ye göre her hâlükârda 32 yaşını geçemezsin.
Tekrardan dengi bir eğitim kurumuna yazılmak da olmuyor. Yani ön lisans mezunu başka bir ön lisans yazılıp veya lisans mezunu başka bir lisansa yazılıp "öğrenci"likten yararlanıp erteleyemiyor.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.