Üniversiteyi bırakıp sanayiye yönelmek mantıklı mı?

Gokhan Bird

Hectopat
Selam arkadaşlar, Biraz uzun olacak ama hayatımla ilgili önemli bir karar verme aşamasındayım, fikirlerinizi almak istiyorum.

Work and Travel yapmak amacıyla 4 yıllık üniversiteye başladım. Harran Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünü kazandım ve İngilizcemi geliştirmek için isteğe bağlı olarak hazırlık sınıfına yazıldım. Hazırlık okuyanlara vize onayı daha yüksek olduğu için bu yolu seçtim. Ancak benim vizeye başvurduğum yıl konsolosluk görevlileri değişmiş (her 3-4 yılda bir değişiyormuş) ve hazırlık sınıfını, Avrupa'daki gibi “üniversite öncesi bir kurs” gibi değerlendirmişler. Türkiye'de de bölüme başlamadığım için bu şekilde algılanmış ve vize reddi aldım.

Bu olaydan sonra yurt dışına çıkma isteğim azaldı, belki ileride gezi amaçlı giderim diye düşündüm. Şu an üniversiteyi bıraktım ve tekrar TYT'ye hazırlanıyorum.

Ek olarak, turizm sektöründe yazın 2-3 ay çalıştım ve açıkçası bana göre olmadığını anladım. Ne iş ortamı ne de işin doğası beni tatmin etmedi. O yüzden bu alanda ilerlemeyi de istemiyorum artık.

Asıl mesele şu: Sakarya'da “Otobeyinci İhsan Usta” diye bilinen birinin 3 aylık, sıfırdan A'dan Z'ye öğreten bir oto beyin kursu var. Kursun ücreti 300.000 TL civarında. Ben şu an bu parayı biriktirmek için kurye olarak çalışmayı düşünüyorum. Aynı zamanda Sakarya Üniversitesi'nin 2 yıllık Otomotiv Teknolojisi bölümüne sıralamam yetiyor.

Aklımdaki plan şu:

• Sakarya'ya taşınıp otomotiv teknolojisi bölümünü okumak
• Akşamları oto beyin kursuna gitmek
• 2 yılın sonunda hem diplomam, hem staj deneyimim, hem de oto beyin alanında ciddi bir bilgi birikimim olacak
• Sonrasında bir süre çalışıp, belki kendi iş yerimi açmak

Sizce bu plan mantıklı mı? 4 yıllık turizmi bırakıp böyle bir yola girmek sizce doğru bir karar mı olur? Yorumlarınızı merakla bekliyorum.

Yani siz bilirsiniz ama bu fiytatı verceğinize bir pense bir kontrol kalemi alın oto elektrikçi olun sadece bir akü değişimi 200 bir de akünün parası en az 2 dk lik işlem 1200 az uğraş çok para ama siz bilisiniz

Eğer yapabiliyorsan 4 yıllık otomotiv mühendisliği bölümüne git, yapamıyorsan otomotiv teknolojisi (2yıl) okuyup dikey geçiş sınavı ile otomotiv mühendisliğine geçiş yap. Stajını güzel bir marka yetkili servisinde yap. (BMW, VW gibi) İstanbul'da BMW yetkili servisleri ile görüşebilirsin, eğer beğendikleri taktirde hem okul hem ustalık yapabilirsin. BMW yetiştirmek üzere genç alıyor, borusan tarafından elektrik ustası eğitimi veriyorlar. 3 sertifika alman gerekiyor; temel elektrik, hibrit ve tam elektrik olmak üzere 3 ayrı sertifika. Bunların dersini verip sınavını geçtiğinde devlet ve uluslararası sertifikaya sahip oluyorsun. Ekstra olarak çalışıyorsan maaşına ek 10-15k bir ekleme yapıyorlar. Borusan kendi bünyesinde Almanya'ya BMW'nin kendi fabrikasına veya ana bayisine seni gönderiyor tabii dil öğrenmen gerekiyor. Bu yol ile de yurt dışına çıkabilirsin.

Eğer yapabiliyorsan 4 yıllık otomotiv mühendisliği bölümüne git, yapamıyorsan otomotiv teknolojisi (2yıl) okuyup dikey geçiş sınavı ile otomotiv mühendisliğine geçiş yap. Stajını güzel bir marka yetkili servisinde yap. (BMW, VW gibi) İstanbul'da BMW yetkili servisleri ile görüşebilirsin, eğer beğendikleri taktirde hem okul hem ustalık yapabilirsin. BMW yetiştirmek üzere genç alıyor, borusan tarafından elektrik ustası eğitimi veriyorlar. 3 sertifika alman gerekiyor; temel elektrik, hibrit ve tam elektrik olmak üzere 3 ayrı sertifika. Bunların dersini verip sınavını geçtiğinde devlet ve uluslararası sertifikaya sahip oluyorsun. Ekstra olarak çalışıyorsan maaşına ek 10-15k bir ekleme yapıyorlar. Borusan kendi bünyesinde Almanya'ya BMW'nin kendi fabrikasına veya ana bayisine seni gönderiyor tabii dil öğrenmen gerekiyor. Bu yol ile de yurt dışına çıkabilirsin.

Maalesef sıralamam otomotiv mühendisliğine yetmiyor. Belki duruma göre DGS ile geçiş yapmayı denerim ama açıkçası düşük ihtimal gibi duruyor.

O bahsettiğiniz BMW, VW gibi markalarda staj yapabilmek için üniversitenin önemi var mı? Yani iyi bir üniversitede okumak şart mı? Eğer öyleyse hangi üniversiteler bu konuda avantaj sağlar?

Ayrıca BMW'nin yetiştirmek üzere eleman aldığını söylemişsiniz. Bu programla ilgili şartları nereden öğrenebilirim? Resmî bir kaynak ya da internet sitesi var mı, yoksa bu bilgiler genelde sözlü dolaşan bilgiler mi?

Son olarak İngilizce seviyem şu an B1 civarında. Eğer yurt dışı gibi bir imkan çıkarsa, dilimi geliştirip değerlendirmek isterim.

İstanbul-Cerrahpaşa üniversitesindeki otomotiv teknolojisine de yetiyor netlerim.

Son düzenleme:
Maalesef sıralamam otomotiv mühendisliğine yetmiyor. Belki duruma göre DGS ile geçiş yapmayı denerim ama açıkçası düşük ihtimal gibi duruyor.

O bahsettiğiniz BMW, VW gibi markalarda staj yapabilmek için üniversitenin önemi var mı? Yani iyi bir üniversitede okumak şart mı? Eğer öyleyse hangi üniversiteler bu konuda avantaj sağlar?

Ayrıca BMW'nin yetiştirmek üzere eleman aldığını söylemişsiniz. Bu programla ilgili şartları nereden öğrenebilirim? Resmî bir kaynak ya da internet sitesi var mı, yoksa bu bilgiler genelde sözlü dolaşan bilgiler mi?

Son olarak İngilizce seviyem şu an B1 civarında. Eğer yurt dışı gibi bir imkan çıkarsa, dilimi geliştirip değerlendirmek isterim.

İstanbul-Cerrahpaşa üniversitesindeki otomotiv teknolojisine de yetiyor netlerim.

Ben Erzurum Atatürk üniversitesinde okudum. Yani ilgili bölümü okumanız yeterli diye düşünüyorum, sözlü dolaşan bilgi değil bunlar çünkü stajımı BMW'de tamamladım. Tamamen firmadan öğrendiğim ve borusandan doğrulattığım bilgiler. Borusana bağlı yetkili bir BMW servisinde zaten işe alındığınızda eğitime giriyorsunuz. "Neden sen kalmadın hocam o zaman?" diye soru sorabilirsin. Onun da cevabı şöyle, farklı bir şehirden İstanbul'a gelip sıfırdan bir yaşam kurmak yani ev tutmak gibi şeyler başlangıçta oldukça zor tek kişi için malumunuz kiralar 20k dan aşağı değil bu sebeple iş konusu olmadı, staj sonunda firmaya çağrıldığım halde gidemedim.

Ben Erzurum Atatürk üniversitesinde okudum. Yani ilgili bölümü okumanız yeterli diye düşünüyorum, sözlü dolaşan bilgi değil bunlar çünkü stajımı BMW'de tamamladım. Tamamen firmadan öğrendiğim ve borusandan doğrulattığım bilgiler. Borusana bağlı yetkili bir BMW servisinde zaten işe alındığınızda eğitime giriyorsunuz. "Neden sen kalmadın hocam o zaman?" diye soru sorabilirsin. Onun da cevabı şöyle, farklı bir şehirden İstanbul'a gelip sıfırdan bir yaşam kurmak yani ev tutmak gibi şeyler başlangıçta oldukça zor tek kişi için malumunuz kiralar 20kdan aşağı değil bu sebeple iş konusu olmadı, staj sonunda firmaya çağrıldığım halde gidemedim.

Hocam sizce mezuna kalıp otomotiv mühendisliği için hazırlanmak mı daha mantıklı olur, yoksa güzel bir üniversitede otomotiv teknolojisi okuyup hem not ortalamama hem de DGS'ye odaklanmam mı?

DGS'nin biraz riskli olduğunu duydum ama başarılı olursam iki diplomaya sahip olacağım. Bu da hem pratik hem de teorik bilgi açısından bana avantaj sağlayabilir.

Ek olarak, diyelim ki DGS yapamadım ve direkt sektöre atıldım. Mesela sizin de daha önce söylediğiniz gibi BMW gibi bir serviste işe başlasam, İstanbul şartlarında ortalama bir maaş beklentim ne olur sizce?

Bu konudaki fikrinizi de merak ediyorum, çünkü üniversite tercihlerimi İstanbul'a göre yapmayı planlıyorum

Hocam sizce mezuna kalıp otomotiv mühendisliği için hazırlanmak mı daha mantıklı olur, yoksa güzel bir üniversitede otomotiv teknolojisi okuyup hem not ortalamama hem de DGS'ye odaklanmam mı?

DGS'nin biraz riskli olduğunu duydum ama başarılı olursam iki diplomaya sahip olacağım. Bu da hem pratik hem de teorik bilgi açısından bana avantaj sağlayabilir.

Ek olarak, diyelim ki DGS yapamadım ve direkt sektöre atıldım. Mesela sizin de daha önce söylediğiniz gibi BMW gibi bir serviste işe başlasam, İstanbul şartlarında ortalama bir maaş beklentim ne olur sizce?

Bu konudaki fikrinizi de merak ediyorum, çünkü üniversite tercihlerimi İstanbul'a göre yapmayı planlıyorum.

Bana bu bölümü okuduğum ve bu bölümden mezun olduğum için asgarinin 5-6k üstünü teklif ettiler. Sigortamı da en yüksek seviyeden yatıracaklarını söyledikler. Bunların dışında aylık primler var mesela arabalar üzerinde yapılan işlerin kredileri var. Örneğin yağ bakımı 4 kredi veriyor, aylık barajın var barajı da 100 diyelim eğer o ay 100 kredi toplarsan maaşına ek maaşının %30'u ekleniyor. Yani mühendislik sizin için daha iyi olacaktır çünkü firmaların bazıları 4 yıllık istiyorlar. Hem mühendislikte bilgi birikimin daha fazla olur. Başlangıçta daha acemi sayıldığın için öyle yüksek bir maaş beklemek doğru olmaz. Zamanla o bahsettiğim sertifikaları da alırsan ve işinde de bilgi sahibi olursan günümüz şartlarında maaşın çok rahat 60-70k ya çıkacaktır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı