Bu durumda kalmanı anlıyorum, hangi üniversitede okuduğunu merak ettim açıkçası. Zira, en dandik kabul edilen üniversitelerden dahi bilişim ve ilgili alanlarında pek tabii nitelikli ve kaliteli elemanlar çıkması son derece normal bir durum. Kendini yeterince geliştirirsen, birikim ve nitelik kazanırsan, kendine uygun bir hedef doğrultusunda derinlik kazanırsan okuduğun üniversitenin geçmişin, niteliklerin ve tecrübelerinin yanında gölge düşüren bir etmen olmadığını düşünüyorum.
Gelelim asıl meseleye, eğer ki bu işi sevmiyorsan, hayatının geri kalanında devam ettirmek istemiyorsan, yapmaktan keyif almıyorsan, sırf başkalarının zoruyla okuyorsan ve kendi görüşlerinde gerçekten eminsen bence kendi isteklerinin peşinden git. Başkaları için yaşamıyorsun neticede. Ancak şunu da belirteyim, okumaya alternatif olarak önerdiğin içerik üreticiliği, yayıncılık gibi işler bana bir tutkudan ziyade geçici bir heves gibi geldi. Gerçekten sonuna kadar gideceksen ve bu işleri seviyorsan yapabilirsin ancak medya sektörünün zorlu ve acımasız olduğunu da aklından çıkartma. Sadece ünlü ve tanınmış kişileri görüyorsun ve onların ne zorluklar çektiğini, ne aşamalardan geçtiğini, her gün neler yaşadıklarını bilmiyorsun. Şu anda, en azından Türkiye'de, sosyal medya ünlülerinin çoğunluğunun da ya eskiden başlamış olmanın verdiği ilk hamle avantajıyla ya da her ne kadar çok gösterilmese bile farklı destekler ve büyütmelerle piyasada olduğunu da göz ardı etme lütfen.
Bilgisayar mühendisliğine gelince, istediğin kadar iyi nam salmış bir okulu bitir mezun olunca hiçbir işverenin seni almak için kapışacağını, havada kapılacağını falan zannetmiyorum. Kanımca, her iş alanında olduğu gibi okul bittikten sonraki süreç, hem iş bulma hem çalışma şartları hem de kazanç bakımından biraz zorlu olacaktır. Sonrasında da çok rahat olur musun, bir anda acayip bir yükseliş yaşar mısın bilemem ama diğer alanlara kıyasla yazılım alanında üst pozisyonlara erişmen bir nebze daha hızlı olur bence. Kariyer basamaklarını daha hızlı tırmanabilirsin belki ama şunu da unutma ki, yazılım ve ilgili alanlarına dair çok yaygın birkaç yanlış anlaşılma var bence: Birincisi, Full-Remote iş bulmak o kadar yaygın ve sektörün normali bir şey değil. Yurt dışında çalışmış bir arkadaşım bunun genelde kurumsal alanda çalışan geliştiriciler için hayal olduğunu söylemişti. İkincisi ise, yazılım sektörü anlatılanın aksine öyle aman aman gelirlerin olduğu, zengin olacağın, kolay ve hızlı para kazanacağın bir alan bence değil. Ülke genelindeki ortalama beyaz yaka iş alanlarına göre daha fazla kazanıyor olabilir ancak dediğim gibi bu kazançlar bence kimseyi üst gelir grubuna dahil etmez yalnızca averaj üstü bir beyaz yakalı olunur.
Rica ediyorum, bu yazdıklarımı fazla büyütme ve gereğinden fazla ciddiye alma. Yanlış bildiğim, yanlış aksettirdiğim şeyler olabilir, edindiğim tecrübe ve duyumlar başkalarının yaşantılarıyla uyuşmayabilir. Bu da son derece normaldir. Herkesin yaşamı ve yaşadıkları kendine özgüdür, benim yaşadığımı sen yaşamayabilirsin, benim doğru dediğime öteki yanlış diyebilir. Ben bu konuda kesinlikle bir karar mercii, bilirkişi, yaşam koçu vs. değilim. Seni de tanımıyorum, nasıl birisi olduğunu, neler yapmaktan hoşlandığını, nelerle uğraştığını bilmiyorum. Bu nedenle de söylediklerimi kesinlikle bir tavsiye olarak görme. İleri hayatını etkileyecek önemli bir karar alırken sana yanlış bir kılavuz olmak ve vebaline girmek istemem, bu sebeple bunları sana özellikle belirtiyorum. Hayatı yaşayan sensin, nihai karar da elbette sana ait. Hiç kimse seni senden iyi bilemez, hiç kimse senin adına karar veremez, hiç kimse de senin hayatını yaşamayacak.
Umarım kendin için en doğru kararı verirsin. Hayatta başarılar dilerim.
Bu arada PC mühendisliği nedir hocam ya. Sadece kişisel bilgisayar mı geliştiriyorsunuz?
Gerçekten hayatında hiç tam zamanlı profesyonel bir işte çalıştın mı merak ediyorum? Çalıştıysan da nasıl bir işte ne kadar süre çalıştın? İstemeyen kimse senin 'Hayatın ta kendisi' diye adlandırdığın şeyi yaşamak zorunda değil. İnsanların farklı istekleri ve hedefleri olması kadar doğal bir şey yok kanımca. Bahsettiğin yolu izleyen hiç kimse için bir başkasının değil 35 yıl, 35 gün bile köle gibi çalışacağını zannetmiyorum. Bana kalırsa, sadece bu yaşına kadar çevrenden duyduklarını aktarıyorsun.
Hocam tavsiyenize, tecrübenize ve fikirlerinize saygı gösteriyorum fakat hangi iş ilanıymış bu paylaşırsanız, biz de faydalanabilirsek sevinirim.