Üslü sayı sorusu

403329

Hectopat
Makaleler
2
Yer
Bursa
1645209303937.png

Soru çözmek için, ilk önce konu anlatımı izledim. Rehber Matematikten ama 1'in nereden geldiğini anlamadım. Okula iki gün gitmediğim için geri kaldım. Yardım edebilir misiniz?

İçe dağıtsak bile farklı sonuçlar çıkıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
3^x parantezine almış ve sağdaki 3^x yerine 1 yazmış. Sorunun ilk halinde büyük ihtimal pay 3^x+1+3^x.

Son düzenleme:
3^x.3^1 ifadesinden sonra gelen tek 3^x'in yanına gizli bir .1 koyabiliriz. Bu sayede de çarpma işleminde dağılmanın tersini uygulayarak ifadeyi 3^x parantezine alırız. 3^x.(3+1) şeklinde.
Sorunun devamında 3^x parantezine aldığımız için alttaki 3^x ile üstteki birbirini götürür. Sonra yukarıdaki işlemi yapınca da 3+1=4 elde edince bu 4 ile de alttaki birbirini götürür.
Elimizde 1/3^-1 kaldı. Paydayı da paya çıkartırken üssün işaretini değiştirince cevap 3^1=3 çıkar.

3^x.3^1 ifadesinden sonra gelen tek 3^x'in yanına gizli bir .1 koyabiliriz. Bu sayede de çarpma işleminde dağılmanın tersini uygulayarak ifadeyi 3^x parantezine alırız. 3^x.(3+1) şeklinde.
Sorunun devamında 3^x parantezine aldığımız için alttaki 3^x ile üstteki birbirini götürür. Sonra yukarıdaki işlemi yapınca da 3+1=4 elde edince bu 4 ile de alttaki birbirini götürür.
Elimizde 1/3^-1 kaldı. Paydayı da paya çıkartırken üssün işaretini değiştirince cevap 3^1=3 çıkar.

Çok iyi anlatmışsınız hocam, ellerinize sağlık. Tebrik ederim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı