Uluslararası ilişkiler okunur mu?

Flarizm

Decapat
Yer
Kayseri
2 sene önce liselere geçiş sınavına girdim, matematiğim kötü olduğu için 390 civarı bir puan aldım ve puansız bir liseye yerleşmek zorunda kaldım bütün bir senem heba oldu. Şu an 10. sınıfım tarihe ve dünyadaki gelişmelere aşırı merakım var küçüklüğümden beri, İngilizce seviyem yaşıtlarıma göre daha iyi ama son zamanlarda kitap okuma alışkanlığımı ve eski ders çalışma potansiyelimi kaybettim. Bu yaz üniversite sınavlarına hazırlanıp yabancı dilimi geliştirmek hatta yeni bir dil öğrenmek istiyorum, eğer iyi bir üniversiteye yerleşip uluslararası ilişkiler bölümünden gelecekte ABD gibi ülkelere gitme şansım olabilir mi? Okumaya değer bir bölüm mü? Ailem fazla zengin ve varlıklı olmadığı için pek fazla torpil şansım yok. İleriye dönük için nelere ağırlık vermeliyim, yabancı dil konusunda ne yapmalıyım, yeni bir öğrenmeye mi çalışmalıyım yoksa mevcut İngilizcemi geliştirmeli miyim?

@Teru

Son düzenleme:
Konsolosluklarda, elçiliklerde çalışabilirsin. Belki bir siyasi partiye girebilirsin ve orada sana ona göre bir görev verirler.
Tarih, sosyoloji, gazetecilik gibi alanları da düşünebilirsin.

İleriye dönük için nelere ağırlık vermeliyim, yabancı dil konusunda ne yapmalıyım, yeni bir öğrenmeye mi çalışmalıyım yoksa mevcut İngilizcemi geliştirmeli miyim?
Öncelikle ne yapmak istediğine iyice karar vermen gerekiyor. Bu ülkede torpilin yoksa başarın olacak. Başarı için de bir şeyi isteyerek yapmak gerekiyor.

Mevcut İngilizceni B2 gibi güzel bir seviyeye getirdikten sonra yeni bir dil öğrenmeye yönelmen daha mantıklı olacaktır bence. Ben de şu an öyle yapıyorum. İngilizcemi iyice sağlamlaştırmaya çalışıyorum.

Özel şirketlere yönelmek istiyorsanız uluslararası ilişkiler iyi seçim değil. İngilizce işletme falan iyi bir seçim. Size üniversitede IR ile ilgili öğretilen hemen hiçbir şeyi kullanmayacaksınız. Şirket düşünüyorsanız ya da yurt dışı, işletme daha iyi. En kötü ikinci bir üniversite olarak okursunuz ya da çift ana dal imkanı sunan üniversitelere bakarsınız ama direkt birinci bölüm olarak önermem.

Özel şirketlere yönelmek istiyorsanız uluslararası ilişkiler iyi seçim değil. İngilizce işletme falan iyi bir seçim. Size üniversitede ır ile ilgili öğretilen hemen hiçbir şeyi kullanmayacaksınız. Şirket düşünüyorsanız ya da yurt dışı, işletme daha iyi. En kötü ikinci bir üniversite olarak okursunuz ya da çift ana dal imkanı sunan üniversitelere bakarsınız ama direkt birinci bölüm olarak önermem.

Pazarlama, satış veya muhasebe gibi, kısacası işletmeye pek ilgi duymuyorum. Yurt dışı değil de yurt içinde özel sektöre girersem iş bulabilir miyim? İş bulursam maaş konusunda zorluk yaşar mıyım?

Pazarlama, satış veya muhasebe gibi, kısacası işletmeye pek ilgi duymuyorum. Yurt dışı değil de yurt içinde özel sektöre girersem iş bulabilir miyim? İş bulursam maaş konusunda zorluk yaşar mıyım?

Özel sektöre bu bölümden girmek sıkıntı ama girebilirseniz de çok yüksek maaşla başlamazsınız. Bazı yerler asgari bile veriyor.

Özel sektöre bu bölümden girmek sıkıntı ama girebilirseniz de çok yüksek maaşla başlamazsınız. Bazı yerler asgari bile veriyor.

Eğer iyi bir üniversiteden mezun olup yüksek seviye bir yabancı dil seviyesine ulaşır isem yüksek maaş ile bir yerde işe başlayabilirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bölümden gelen ve iş sahasından epey bir bilgim olarak söylemek istiyorum. Uluslararası ilişkiler iibf içerisindeki en farklı bölümdür. İşletme veya iktisat gibi geniş kapsamlı çalışma alanı yoktur. Kamu alımlarına bakarsanız fakülte içinde en az alım yapılan bölümdür. (Kodu 4507)

Bölüm okuyan herkesin hayali dışişleri bakanlığı ve bakanlıkta meslek memurluğu yapmaktır. Ancak yine burada aynı şekilde farklılık ortaya çıkıyor zira bakanlıklar arasında en farklı bakanlık dışişleri bakanlığıdır. Genel itibariyle hariciye kuruluşundan beri üst zümrenin dahilinde olduğu ve alımlarının da bu çerçevede çok sıkı ve ince eleyip sık dokunularak yapıldığını bilmenizde fayda var. Diğer bakanlık alımları gibi değerlendirilmemesi gerekiyor çünkü kadro bakımından en az fakat memur kabiliyeti anlamında maksimumu isteyen bir yer. Ayrıca alımlar yıllık 100-200 kişi arasında oluyor.

Özel sektör konusuna gelecek olursak dilini geliştirip işletme alanına daha fazla ağırlık verirsen iş sahalarında yer edinilebileceğini umuyorum. Ancak belirttiğim gibi işletme alanına yönelmen bu hususta daha mantıklı zira uluslararası ilişkiler okurken göreceğin derslerin neredeyse hepsini özel sektörde kullanamayacaksın. Uluslararası ilişkiler tam anlamıyla dışişleri bakanlığı için okunacak bir bölümdür. Özel sektör için uluslararası finansman-ticaret gibi bölümler okunabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı