Çözüldü Undervolt yaparak nasıl performans düşmüyor?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Karusd

Hectopat
Merhaba işlemcilerde undervolt daha az enerji ve daha iyi sıcaklıklara sonuç veriyor ama nasıl performans düşmeden bu olabiliyor?

Çözüm
Hocam R7 9800x3D işlemcim var -30 da şu an sıcaklıklar 20 dereceye yakın düştü performans kaybı olmadan mümkün mü bu undervolt?
Bunun genel sebebi üreticiler her zaman her koşulda sorunsuz çalışacak şekilde bir ürün sunarlar ve doğal olarak donanım normalden daha fazla güç kullanımı ile gelir olası her durumda çalışması için, bu durum marka model fark etmeksizin var ve 9800x3D normalden çok daha fazla güç tüketimine sahip, bence olması gereken 120W ve sizin uyguladığınız "undervolt" pratikte bunu ispatlar nitelikte.

Bu durumu grafik üzerinden göstereyim.

grafik.png

9800x3D için ortalama genel güç tüketimi 140W ve çekirdek voltajı ortalama 1.2 saat hızı ise 5.225 MHZ olarak belirtilmiş yani bu saat hızında belirtilen güç limitinin tamamını kullanıyor "ihtiyacı olduğu kadarını değil".

Peki biz Undervolt ile ne yapıyoruz, "saat hızı değişmeden" yani performans kaybı olmadan işlemcinin o saat hızında çalışabileceği en optimum çekirdek voltajını buluyoruz ve bu bağlamda total güç tüketimi ile maksimum sıcaklık değeri düşüyor ki Curve Optimizer ile negatif -30 değerini ayarlamak çekirdek voltajını 1.1 volt olarak uygular ortalama.
Merhaba işlemcilerde undervolt daha az enerji ve daha iyi sıcaklıklara sonuç veriyor ama nasıl performans düşmeden bu olabiliyor?
İşlemcilere göre değişmekle birlikte eğer işlemciniz yüksek sıcaklıklardan dolayı thermal throttling yaşıyor ise daha fazla ısınmamak için performans kısıyor, onun yerine hafif bir uv yaparak çok minimal performans kaybı ile bu sorun yaşatmıyor.

İşlemci daha düşük voltajla daha serin ve dolayısıyla stabil çalıştığı için fps kaybın minimum, bazen ise biraz daha yüksek fps alıyorsun. En büyük artısı ise undervoltun, oyunlarda stutter yaşıyorsan onun önünü kesiyor. Eğer ram miktarın düşükse stutter yine yersin fakat 32gb ram varsa veya düşük ram tüketen oyun oynuyorsan yine stutterın önünü kesiyorsun. Ben R7 5700X3D kullanıyorum ve ilk zamanlarda 78 - 80 dereceye kadar çıkıyordu, sonradan undervolt yaptım ve şuan max 68 derece zor görüyor. Ortalama 55 - 62 derece falan takılıyor ve hiçbir oyunda stutter yaşamıyorum.

Bakayım olayı doğru mu biliyorum?
Yanlışlarımı düzeltirsiniz...

Kabaca, çok çok küçük peformans kaybı ile, büyük enerji harcaması (W) düşüşü ve büyük sıcaklık kazancı sağlar.

Artı, yukarıda dedikleriniz.

Zaten işlemci ve ekran kartlarına genelde ihtiyacının üzerinde bir voltaj verirler. İstisnasız her bir model stabil çalışsın diye üreticiler garanti bir değerde tutuyorlar. Senin elindeki parçanın silikon kalitesine bağlı olarak daha düşük voltaj değerlerinde de aynı frekans hızlarına çıkman mümkün. Bu şekilde performans kaybı olmadan daha iyi sıcaklıklar yakalayabiliyorsun.

Eğer ki işlemcin 80-85 derecelere çıkıyorsa işlemcin Termal Throttling'e sokar kendini. Fazla ısınmadan dolayı performansı düşürür. Ama bu yeni nesil çoğu işlemcide 80-85 hatta 90 derecelerde başlar. Bu sebeple undervolt yaparsan ve referans sıcaklıkların altına düşersen performansın etkilenmez, etkilense dahi eski performans düşüklüğü kadar performansın düşmeyeceğinden etkilenmemiş gibi olur.

Eğer ki işlemcin 80-85 derecelere çıkıyorsa işlemcin termal Throttling'e sokar kendini. Fazla ısınmadan dolayı performansı düşürür. Ama bu yeni nesil çoğu işlemcide 80-85 hatta 90 derecelerde başlar. Bu sebeple undervolt yaparsan ve referans sıcaklıkların altına düşersen performansın etkilenmez, etkilense dahi eski performans düşüklüğü kadar performansın düşmeyeceğinden etkilenmemiş gibi olur.

Zaten işlemci ve ekran kartlarına genelde ihtiyacının üzerinde bir voltaj verirler. İstisnasız her bir model stabil çalışsın diye üreticiler garanti bir değerde tutuyorlar. Senin elindeki parçanın silikon kalitesine bağlı olarak daha düşük voltaj değerlerinde de aynı frekans hızlarına çıkman mümkün. Bu şekilde performans kaybı olmadan daha iyi sıcaklıklar yakalayabiliyorsun.

Bakayım olayı doğru mu biliyorum?
Yanlışlarımı düzeltirsiniz...

Kabaca, çok çok küçük peformans kaybı ile, büyük enerji harcaması (W) düşüşü ve büyük sıcaklık kazancı sağlar.

Artı, yukarıda dedikleriniz.

İşlemci daha düşük voltajla daha serin ve dolayısıyla stabil çalıştığı için FPS kaybın minimum, bazen ise biraz daha yüksek FPS alıyorsun. En büyük artısı ise undervoltun, oyunlarda stutter yaşıyorsan onun önünü kesiyor. Eğer RAM miktarın düşükse stutter yine yersin fakat 32 GB RAM varsa veya düşük RAM tüketen oyun oynuyorsan yine stutterın önünü kesiyorsun. Ben R7 5700x3D kullanıyorum ve ilk zamanlarda 78 - 80 dereceye kadar çıkıyordu, sonradan undervolt yaptım ve şua.
İşlemcilere göre değişmekle birlikte eğer işlemciniz yüksek sıcaklıklardan dolayı thermal throttling yaşıyor ise daha fazla ısınmamak için performans kısıyor, onun yerine hafif bir UV yaparak çok minimal performans kaybı ile bu sorun yaşatmıyor.

N Max 68 derece zor görüyor. Ortalama 55 - 62 derece falan takılıyor ve hiçbir oyunda stutter yaşamıyorum.
Hocam R7 9800x3D işlemcim var -30 da şu an sıcaklıklar 20 dereceye yakın düştü performans kaybı olmadan mümkün mü bu undervolt?

Dediğim gibi elindeki donanımın silikon kalitesine bağlı biraz da. Hepsinde verimli bir aralık yakalamak mümkün değil. Şahsen ben hiç işlemcide UV yapmadım ama eski ekran kartımda voltajı 1150'den 1090'a kadar düşürmüştüm frekans kısma gereği duymadan. Daha aşağı değerlerde kart stabil çalışmamaya başlıyordu. Birazcık deneme yanılma yoluyla elindeki parçanın sınırlarını keşfetmen gerekiyor kısaca.

Bunun genel sebebi üreticiler her zaman her koşulda sorunsuz çalışacak şekilde bir ürün sunarlar ve doğal olarak donanım normalden daha fazla güç kullanımı ile gelir olası her durumda çalışması için, bu durum marka model fark etmeksizin var ve 9800x3D normalden çok daha fazla güç tüketimine sahip, bence olması gereken 120W ve sizin uyguladığınız "undervolt" pratikte bunu ispatlar nitelikte.

Bu durumu grafik üzerinden göstereyim.

grafik.png

9800x3D için ortalama genel güç tüketimi 140W ve çekirdek voltajı ortalama 1.2 saat hızı ise 5.225 MHZ olarak belirtilmiş yani bu saat hızında belirtilen güç limitinin tamamını kullanıyor "ihtiyacı olduğu kadarını değil".

Peki biz Undervolt ile ne yapıyoruz, "saat hızı değişmeden" yani performans kaybı olmadan işlemcinin o saat hızında çalışabileceği en optimum çekirdek voltajını buluyoruz ve bu bağlamda total güç tüketimi ile maksimum sıcaklık değeri düşüyor ki Curve Optimizer ile negatif -30 değerini ayarlamak çekirdek voltajını 1.1 volt olarak uygular ortalama.

Çözüm

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı