Unexpected_Store_Expection (0x154)

kayisiland

Hectopat
Daha fazla  
Ben bu hatayı 2022'den beri alıyormuşum buradaki forma bakınca fark ettim, bir e bir aynı sanırsam ve o gün bugündür ya geçti ya da yok denecek kadar azdı ama son zamanlarda aşırı arttı ve ben PC'ye format attım FPS düşmesinden vs (1 ay oldu olmadı) ve Windows 11'e geçtim ve geçtiğimden beri en başta az olmakla birlikte şu son 2 haftadır beni çıldırtacak derece arttı, bir şey izliyorum tak siyah ekranda bu yazı, AFK atıyorum geliyorum bir bakıyorum PC yine kendiliğinden gitmiş, oyun oynuyorum gidiyor delirdim artık ve aynı gün neredeyse üst üste 3 defa olduğu bile oldu son 2 hafta da 10'u geçmiştir yani rica ediyorum sorunu çözmede yardımcı olun yakcam kasayı yoksa.

Minidump yok oluşturmuyor ısrarla (normali mi böyle değil mi bilmiyorum ama yok, ben kendim yeni dosya açtım belki yardımcı olur veya ondan olmuyordur vs diye)
Birkaç farklı yazılı halide oldu ama ısrarla bu unexpected in etrafında dönüyor ( mesela birinde KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR (0x7A) gibi şeyler de olmuştu)

Donanımda en ince ayrıntısına kadar şöyle:
Intel i5 9600K/MSI RTX 2070 Gaming 8GB/16GB DDR4/250GB M.2 SSD/1TB HDD/ Gaming bilgisayar1 X MSI MAG Z390M Mortar 4400MHz(OC) DDR4 Soket 1151 M.2 HDMI DVI DP mATX Anakart2 X G.Skill 8 GB Ripjaws V Kırmızı 3000MHz CL16 DDR4 Single Kit RAM1 X Adata XPG 512 GB Spectrix S40G RGB PCI-e GEN3x4 M.2 SSD (3500 MB Okuma / 1900 MB Yazma)1 X MSI GeForce RTX 2070 Super Ventus OC 8 GB GDDR6 256 Bit Ekran Kartı1 X Intel Core i5 9600KF 3.7GHz 9MB Önbellek 6 Çekirdek 1151 14nm İşlemci1 X Cooler Master Masterbox MB520 650W 80+ RGB Tempered Glass USB 3.0 Mid Tower Kasa// 650W PSU değişti bozulduğu için// Corsair 750W RMe Serisi RM750e 80+ Gold Tam Modüler ATX 3.0 GEN51 X Seagate 1TB Barracuda 64MB 7200RPM 3.5" SATA 3.0 hard disk1 X Cooler Master Masterliquid ML240L RGB 240mm İşlemci Sıvı Soğutucu. Samsung LC27JG50QQMXUF Monitör, 2. monitör de Samsung'un eski modellerinden biri.

RAM slotlarından 1 veya 2'si sorunlu görmüyordu (kasayı temizlettim temizlettikten sonra oldu o da daha 5 6 ay anca oldu) RAM'lar 3 ve 4. slota takılılar diğer türlüsü hiçbir türlü olmuyor sadece o 2 slot çalışıyor gibi duruyor şu anlık.

CrystalDiskInfo'dan C diski iyi (SSD ve %86 da) h diski iyi (hard disk ve sadece iyi yazıyor) s diski %100 iyi (SSD s diski ve sanırsam en son aldığım disk bu, hazır kasa almıştım ve ilk gelen SSD markasıyla aynı almıştım bilerek ondan aralarında %lik farkı olabilir)

Dosya Ekleri

• Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    88,7 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleyen: Moderatör:
UNEXPECTED_STORE_EXCEPTION ve KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR hatalarının birlikte görülmesi, Windows'un ihtiyaç duyduğu bir veriyi diskten okuyamaması veya diskin bir anda sistemle bağlantısını kesmesi anlamına gelir. Minidump dosyasının oluşmaması da bu tezi doğrular; çünkü sistem hata dökümünü yazmak istediği disk (C sürücüsü) o an "yok" hükmündedir. Adata'nın bu modeli (S40G), ne yazık ki ısınma sorunları ve kontrolcü arızalarıyla bilinen bir modeldir. C diski olarak bu SSD'yi kullanıyorsan, Windows bir işlem yaparken SSD anlık olarak "donuyor" veya kendini kapatıyor. Windows da veriye ulaşamadığı için "mavi ekran" veriyor. Eğer Windows bu diske kuruluysa, imkanın varsa Windows'u diğer SSD'ne kurup bir süre öyle dene. Eğer hata kesilirse sorun kesinlikle bu disktedir.

1-başlat'a CMD yaz, sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştır. Şu komutu yaz ve Enter'la: Chkdsk C: /f /r sana "sistem yeniden başladığında yapılsın mı?" diye soracak, y yazıp Enter'la ve bilgisayarı yeniden başlat. Bu işlem diskteki bozuk sektörleri onarmaya çalışır.

2-yine yönetici olarak CMD aç ve şu komutları sırayla yaz:
DISM.exe /online /cleanup-image /restorehealth
SFC /scannow

3-RAM slotlarındaki fiziksel sorundan bahsettiğin için RAM'lerin kendisinde de bir sorun oluşmuş olabilir. Bir USB belleğe MemTest86 yazdır ve bilgisayarı bununla başlat. Eğer kırmızı hatalar görüyorsan RAM'lerin veya o kullandığın slotlar artık kararsız demektir.

4-bazen Windows, SSD'yi güç tasarrufu için kapatır ve SSD geri uyanamaz. Denetim Masası > güç seçenekleri > plan ayarlarını değiştir. gelişmiş güç ayarlarını değiştir'e tıkla. sabit disk -> sabit diski kapatmak için beklenecek süre -> ayarı 0 (hiçbir zaman) yap.

eğer bunlara rağmen mavi ekran almaya devam edersen, Windows'u o %100 sağlıklı dediğin diğer SSD'ye kurup Adata SSD'yi tamamen sistemden sökmeyi dene. büyük ihtimalle o SSD ömrünü tamamlıyor. Bir daha o ekran geldiğinde ntoskrnl.exe veya vboxdrv.sys gibi bir dosya adı yazıp yazmadığına bakabilir misin?

UNEXPECTED_STORE_EXCEPTION ve KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR hatalarının birlikte görülmesi, Windows'un ihtiyaç duyduğu bir veriyi diskten okuyamaması veya diskin bir anda sistemle bağlantısını kesmesi anlamına gelir. Minidump dosyasının oluşmaması da bu tezi doğrular; çünkü sistem hata dökümünü yazmak istediği disk (C sürücüsü) o an "yok" hükmündedir. Adata'nın bu modeli (S40G), ne yazık ki ısınma sorunları ve kontrolcü arızalarıyla bilinen bir modeldir. C diski olarak bu SSD'yi kullanıyorsan, Windows bir işlem yaparken SSD anlık olarak "donuyor" veya kendini kapatıyor. Windows da veriye ulaşamadığı için "mavi ekran" veriyor. Eğer Windows bu diske kuruluysa, imkanın varsa Windows'u diğer SSD'ne kurup bir süre öyle dene. Eğer hata kesilirse sorun kesinlikle bu disktedir.

1-başlat'a CMD yaz, sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştır. Şu komutu yaz ve Enter'la: Chkdsk C: /f /r sana "sistem yeniden başladığında yapılsın mı?" diye soracak, y yazıp Enter'la ve bilgisayarı yeniden başlat. Bu işlem diskteki bozuk sektörleri onarmaya çalışır.

2-yine yönetici olarak CMD aç ve şu komutları sırayla yaz:
DISM.exe /online /cleanup-image /restorehealth
SFC /scannow

3-RAM slotlarındaki fiziksel sorundan bahsettiğin için RAM'lerin kendisinde de bir sorun oluşmuş olabilir. Bir USB belleğe MemTest86 yazdır ve bilgisayarı bununla başlat. Eğer kırmızı hatalar görüyorsan RAM'lerin veya o kullandığın slotlar artık kararsız demektir.

4-bazen Windows, SSD'yi güç tasarrufu için kapatır ve SSD geri uyanamaz. Denetim Masası > güç seçenekleri > plan ayarlarını değiştir. gelişmiş güç ayarlarını değiştir'e tıkla. sabit disk -> sabit diski kapatmak için beklenecek süre -> ayarı 0 (hiçbir zaman) yap.

eğer bunlara rağmen mavi ekran almaya devam edersen, Windows'u o %100 sağlıklı dediğin diğer SSD'ye kurup Adata SSD'yi tamamen sistemden sökmeyi dene. büyük ihtimalle o SSD ömrünü tamamlıyor. Bir daha o ekran geldiğinde ntoskrnl.exe veya vboxdrv.sys gibi bir dosya adı yazıp yazmadığına bakabilir misin?
Şu an işteyim iş çıkışı eski ssd den yeni ye windows u taşımayı denicem umarım sorun ondadır ( ilk aldığım seneler dışında bi süre sonra bu mavi ekran olayı başladı sonrasında hiç gitmedi eğer bu ssd modeli sorunlu demişsin de kısa süre içerisinde o kadar (kısa süre=pc nin 3. 4. Yılı falan) ömrünü doldurur mu veya sıkıntıya düşer mi ki?) Bu formu yazdıktan sonra memtest e sokmuştum ve fail verdi bi yerde ama bu gece bir daha denicem xmp i kapatıp yine olursa game boost u kapatıp denicem ama yine olursa ne yapıcam bilmiyorum. İlk windowsu taşicam direkt ama nasıl tam bilmiyorum ona uygun video linki varsa elinizde onu da atabilirseniz çok iyi olur. Birde tesadüf mü bilmiyorum ama şu cmd dem chkdsk c: f/ r/ yi yapıyorum yeniden başlatınca yapıyor mu yapmıyor mu anlamıyoum, uyarısını veriyor ama çok hızlı geçiyor orayı o kadar kısa sürede biter mi bilmiyorum veya pc açıkken arkada mı yapıyor anlamıyorum aydınlatırsan sevinirim ve c ile diğer disklerede ara ara yapıyorum ve yapınca bi süre hata almıyorum gibi düşünüyorum ama dediğim gibi tesadüf de olabilir.
(Bir şey yapmamı istediğinizde video veya detaylı adım adım söylerseniz çok makbule geçer çünkü detaya takılıyorum ve yapamıyorum karıştırıyorum)

Dosya Ekleri

• IMG_4445.jpeg
    IMG_4445.jpeg
    123,5 KB · Görüntüleme: 4
  • IMG_4446.jpeg
    IMG_4446.jpeg
    94,8 KB · Görüntüleme: 4
  • IMG_4447.jpeg
    IMG_4447.jpeg
    52,1 KB · Görüntüleme: 3
  • IMG_4448.jpeg
    IMG_4448.jpeg
    101,2 KB · Görüntüleme: 3
  • IMG_4449.jpeg
    IMG_4449.jpeg
    91,6 KB · Görüntüleme: 2
  • IMG_4450.jpeg
    IMG_4450.jpeg
    160,8 KB · Görüntüleme: 2
  • IMG_4451.jpeg
    IMG_4451.jpeg
    169,3 KB · Görüntüleme: 1
  • IMG_4452.jpeg
    IMG_4452.jpeg
    70,6 KB · Görüntüleme: 4
Evet, bir SSD 3-4 yılda bozulabilir. Özellikle Adata S40G gibi çok ısınan modellerde, yüksek ısı kontrolcü çiplerine zarar verir. UNEXPECTED_STORE_EXCEPTION hatası çok yüksek ihtimalle disk kaynaklıdır. Chkdsk komutunun çok hızlı bitmesi ise diskin o an yanıt vermeyi kesmesinden veya dosya sisteminin ciddi hasarlı olmasından kaynaklıdır. Normalde o işlem disk boyutuna göre 5-20 dakika sürmelidir.

Siz önerim Windows'u tamamen silin ve o SSD'yi çıkarın başka bir SSD'ye Windows'u kurun ve bir daha hata alırsanız bana söyleyin.

Bir de bellek testi hata veriyorsa sistem her an çökebilir XMP ve gameboostu kesinlikle kapatmalısın bunlar RAM'e voltaj verip hızını aşırttığı için, arızalı slot veya RAM üzerinde baskı yaratır.

Windows açılırken scanning and repairing ekranı gelir. Eğer bu ekran 1-2 saniye içinde %100 olup masaüstüne atıyorsa, fiziksel olarak o komutu reddediyor demektir. Bu da o SSD'nin donanımsal olarak ölüyorum deme şeklidir.

Eğer Windows klonlama sırasında hata verirse error... Read failure gibi, bu SSD'nin o kısmının fiziksel olarak okunamaz olduğunu kanıtlar.

Son düzenleme:
yani sorun büyük ihtimalle ssd den kaynaklı diyorsun? birde direkt o ssd takılı haldeyken windowsu diğer ssd ye aktarabilir miyim? aktarırsam silmem etmem gereken bişi var mı yoksa dümdüz aktarıyor mu? aynı markadan 2 ssdi var birisi daha 1 2 yıllık falandır max ve sağlık testinde de %100 gözüküyordu zaten. bana yol gösterici kaliteli bi video atarsan (eğer aktarma var ise) çok güzel olur

Dosya Ekleri

• 1770831356779.png
    1770831356779.png
    69,7 KB · Görüntüleme: 1
  • 1770831372664.png
    1770831372664.png
    74,2 KB · Görüntüleme: 1
  • 1770831408351.png
    1770831408351.png
    44,8 KB · Görüntüleme: 1
  • 1770831419992.png
    1770831419992.png