C# Unity Mathf kodları karışık geliyor

maydonozdiyarı

Hectopat
Daha fazla  
Unity hakkında öğretici videolar izliyordum, her şey gayet iyi gidiyordu fakat Mathf komutlarını bir türlü anlayamadım. Acaba lisedeki konuları bilmediğim için daha fazla karışık gelmiş olabilir mi? 2D oyun planladığım için bu kodlar ne kadar önemli? Çünkü bunları aklımda bile tutamıyorum. Sürekli bir yerlerde kullanacağım bir kod dizisi mi?

Unity hakkında öğretici videolar izliyordum, her şey gayet iyi gidiyordu fakat mathf komutlarını bir türlü anlayamadım. Acaba lisedeki konuları bilmediğim için daha fazla karışık gelmiş olabilir mi? 2D oyun planladığım için bu kodlar ne kadar önemli? Çünkü bunları aklımda bile tutamıyorum. Sürekli bir yerlerde kullanacağım bir kod dizisi mi?

Kodun amacını anlamak: İlk olarak, kodun ne yapmaya çalıştığını belirlemek önemlidir. Kodun amacı nedir? Hangi matematiksel işlemi gerçekleştirmek istiyor? Örneğin, bir sayının karesini hesaplayan bir kodu ele alalım.

Girişleri belirlemek: Kodun hangi girişleri kullanacağını belirlemek önemlidir. Örneğin, kare almak için bir sayı gerekiyorsa, bu sayı giriş olarak kabul edilir.

Değişkenleri ve operatörleri anlamak: Kod içindeki değişkenleri ve operatörleri anlamak önemlidir. Hangi değişkenler kullanılıyor? Bu değişkenler hangi değerleri temsil ediyor? Hangi operatörler kullanılıyor ve bu operatörler ne anlama geliyor?

İşlem adımlarını takip etmek: Kodun içindeki işlem adımlarını adım adım takip etmek önemlidir. Bu adımlar hangi sırayla gerçekleşiyor? Hangi operatörler hangi işlemleri yapıyor? Bu şekilde, kodun nasıl çalıştığını ve sonucu nasıl ürettiğini anlamak daha kolay olacaktır.

Çıktıyı değerlendirmek: Kodun sonucunu değerlendirmek önemlidir. Kod, beklenen sonucu üretiyor mu? Sonuç doğru mu? Eğer yanlış bir sonuç elde edildiyse, kodun neresinde bir hata olabileceğini belirlemek için kodu tekrar inceleyebilirsin.

Kodun amacını anlamak: İlk olarak, kodun ne yapmaya çalıştığını belirlemek önemlidir. Kodun amacı nedir? Hangi matematiksel işlemi gerçekleştirmek istiyor? Örneğin, bir sayının karesini hesaplayan bir kodu ele alalım.

Girişleri belirlemek: Kodun hangi girişleri kullanacağını belirlemek önemlidir. Örneğin, kare almak için bir sayı gerekiyorsa, bu sayı giriş olarak kabul edilir.

Değişkenleri ve operatörleri anlamak: Kod içindeki değişkenleri ve operatörleri anlamak önemlidir. Hangi değişkenler kullanılıyor? Bu değişkenler hangi değerleri temsil ediyor? Hangi operatörler kullanılıyor ve bu operatörler ne anlama geliyor?

İşlem adımlarını takip etmek: Kodun içindeki işlem adımlarını adım adım takip etmek önemlidir. Bu adımlar hangi sırayla gerçekleşiyor? Hangi operatörler hangi işlemleri yapıyor? Bu şekilde, kodun nasıl çalıştığını ve sonucu nasıl ürettiğini anlamak daha kolay olacaktır.

Çıktıyı değerlendirmek: Kodun sonucunu değerlendirmek önemlidir. Kod, beklenen sonucu üretiyor mu? Sonuç doğru mu? Eğer yanlış bir sonuç elde edildiyse, kodun neresinde bir hata olabileceğini belirlemek için kodu tekrar inceleyebilirsin.

Hocam zaten genel olarak öğreticilere bakarken bu mantıklarla ilerliyorum. Yani içini biraz daha açıp detaylarına iniyorum fakat bazı Mathf kodlarını hiçbir şey ile bağdaştırıp akılda tutamıyorum. Mesela "Mathf. Sin" biraz yorgunum, o yüzden de olabilir gerçi. Göz kapaklarım kapanmamakta direnç gösteriyor :D

Hocam zaten genel olarak öğreticilere bakarken bu mantıklarla ilerliyorum. Yani içini biraz daha açıp detaylarına iniyorum fakat bazı mathf kodlarını hiçbir şey ile bağdaştırıp akılda tutamıyorum. Mesela "mathf. Sin" biraz yorgunum, o yüzden de olabilir gerçi. Göz kapaklarım kapanmamakta direnç gösteriyor :D

Unity Asset Store veya GitHub gibi platformlarda ücretsiz veya ücretli kaynaklara ulaşabilirsin akıl da kalması açısından ezber yapma yeni bir dil öğrenir gibi öğrenmeye çalış.

Mathf.Abs(): Bir sayının mutlak değerini döndürür.

Kod:
float clampedValue = Mathf.Clamp(10f, 0f, 5f); // clampedValue = 5f.

Unity Asset Store veya GitHub gibi platformlarda ücretsiz veya ücretli kaynaklara ulaşabilirsin akıl da kalması açısından ezber yapma yeni bir dil öğrenir gibi öğrenmeye çalış.

Mathf.Abs(): Bir sayının mutlak değerini döndürür.

Kod:
float clampedValue = Mathf.Clamp(10f, 0f, 5f); // clampedValue = 5f.

Hocam size bir soru daha sorabilir miyim? Ben şu an Udemy'den kaliteli bir Türkçe kurs alıyorum ama bu kursum bitince Unity'nin kurslarına girecektim fakat aşırı temelden anlatıyormuş gibi geldi(Learn pathways) veya arayüzü çok karışık, neyi seçeceğimi çok anlayamadım. Acaba yabancı olup Türkçe alt yazısı olan bir Youtube/Udemy kursu önerebilir misiniz?

Chat GPT yazilim kategorisinde yasak değil miydi?

Dosya Ekleri

• SmartSelect_20230625_215057_Chrome.jpg
    SmartSelect_20230625_215057_Chrome.jpg
    107,2 KB · Görüntüleme: 36

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı