çift piston çift çıkış hocam. Mondial 250 MCT Jinlun 250 ile aynı egzoza sahip de işte yok hiç
İstanbul anadolu yada anadoluya çok uzak olmayan egzoz ustası olan varsa bana uygun fiyatlı egzoz yapabilecek o da bana uyabilir
veya acaba ilandakini alıp ona da susturucu takmak yeterli olur mu muayene vs için ?
vet, motosikletin egzozdan muayeneden kalabilir ancak sebebi "emisyon/yalıtım pulu" değildir.
Bu konudaki kavram kargaşasını senin için 3 maddede netleştirdim:
1. "Egzoz Pulu" (Emisyon) Alman Gerekmiyor
Motosikletler Türkiye'de Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü'nden (halk arasında egzoz pulu)
muaftır. Yani arabalar gibi gidip ayrıca bir egzoz testi yaptırmana veya "katalizörüm dolu mu boş mu, gaz salınımım yalıtımlı mı" diye endişelenmene gerek yok. Bu konuda için rahat olsun.
2. TÜVTÜRK'te "Yalıtım" Diye Bakılan Şey Nedir?
Muayene istasyonunda egzozla ilgili
"Ağır Kusur" sayılarak kalmana sebep olacak 3 temel durum vardır. Senin "yalıtım" dediğin muhtemelen bunlardan biridir:
- Egzoz Patlak/Kaçırıyor (Sızdırmazlık): Eğer egzoz borusunda çürük, delik veya bağlantı yerinden hava kaçırma varsa (yani egzoz gazı ucundan değil de aralardan çıkıyorsa), bu Ağır Kusurdur ve araç kalır. Buna teknik olarak "egzoz sistemi sızdırmazlığı bozuk" derler.
- Isı Kalkanı (Koruma Sacı) Yokluğu: Chopper motorlarda (senin Seyhan 250 gibi) egzoz borusunun üzerinde bacağın yanmasını önleyen nikelajlı kapaklar (ısı kalkanı) bulunur. Eğer bu kapaklar yoksa ve egzoz borusu artçının veya sürücünün bacağına değecek kadar açıktaysa, bu bir "Yaralanma Riski" (Güvenlik) kusuru sayılabilir. Ancak genelde sadece bu yüzden bırakmazlar, "hafif kusur" yazıp geçirirler; tabii ortada jilet gibi keskin bir demir ucu kalmadıysa.
- Aşırı Ses: Susturucu (yalıtım elyafı) boşalmışsa ve çok bağırıyorsa kalır.
3. "Sargı Bezi" (Egzoz Sargısı) Çözümü
Eğer egzozun üzerindeki nikelaj kapaklar düştüyse veya çirkin görünüyorsa ve bundan dolayı kalmaktan korkuyorsan;
- Isı Sargısı (Exhaust Wrap): Egzoz borusunu "yanmaz sargı bezi" ile sarmak muayeneden geçmeye engel değildir. Hatta delik/çatlak varsa bunları kapatıp sızdırmazlık sağladığı için (geçici de olsa) işine bile yarar.
Sonuç ve Tavsiyem
Muayeneden kalma korkun
"Egzoz emisyon değerleri tutmaz" ise korkma, çünkü öyle bir test yok.Ancak korkun
"Egzozda delik var, kaçırıyor" ise kesin kalırsın.
gemininin dediğine göre ucuna sadece susturucu taksam yeterli oluyor. patlağı çatlağı birşeyi yok egzozun. siz ne diyorsunuz hocalarım.
@Yusuf Halil Sağaz @ItsAllGoodman