UPS kullananlar veya almak isteyenler için deneyimimi paylaşmak istiyorum

Faktas

Centipat
Katılım
10 Temmuz 2020
Mesajlar
24
Herkese selamlar. Geçen haftalarda burada birkaç konu başlığı açarak UPS almak istediğimi belirttim. Çoğu kişi 650VA gücündeki bir UPS'nin kullandığım sistem için yeterli olmayacağını belirtti ama bütçem kısıtlı olduğu için inat edip hesaplama yapan sitelere güvenerek kafamdaki UPS'yi satın aldım. Elimde 1050ti, Ryzen 3 1200, 16GB RAM bulunuyor; sistemimde 600W'lik bir PSU takılı ancak parçalar maksimum kullanımda 317W güç çekiyor. Power Supply Calculator - PSU Calculator | OuterVision Bu internet sitesindeki Expert kısmına her parçanızı girin sakın hiçbir parçayı atlamayın, girdikten sonra en altta sisteminizin maksimum çalışır durumdayken ne kadar elektrik harcayacağı ve UPS almak isterseniz minimum kaç VA gücünde bir UPS almanız gerektiği belirecektir.
Ben parçalarımı girdikten sonra almam gereken en düşük UPS'nin 600VA olması gerektiği yazıyordu. 600VA bir güç kaynağı 300-350W arasında bir güç üretebiliyor; ancak unutmayın ki sizin kasanıza taktığınız gamepad, direksiyon seti, vantilatör dahil her en ufak birim PSU'nun çektiği elektrik gücünü arttırmakta. Sistemimin 317W ve monitörümün 25W güç çekeceğini hesapladım ve 650VA'lık (360W) bir UPS satın aldım. Powerful markasına ait olan UPS geldiğinde ve kasamı ve monitörümü arkadaki iki prizine bağladığımda hiç sorun olmadan bilgisayarımı açıp kullanmaya başladım. Oyun oynarken CPU ve GPU'nun %100 kullanımda olduğu zamanlarda bile ne UPS'ye aşırı yükleme oldu, ne de gücünün yetmemesi gibi olaylarla karşılaştım. Ancak bir süre sonra UPS'nin durmaksızın özellikle evde diğer elektronik aletler yoğun şekilde çalışırken sürekli voltajını ayarlamaya çalıştığını fark ettim (Cihaz içerisinden gelen çat çut sesleri voltaj ayarlamasından kaynaklıymış). Bu olay genellikle eski elektrik tesisatına sahip binalarda veya yeni olup sorunlu elektrik tesisatı olan binalarda yaşanıyormuş. Elektrikte sürekli dalgalanma olsa da normal şehir elektriğine bağlı prizlerde PSU istediği miktarda elektriği çekebiliyor; ama PSU'yu beslemeye çalışan bir UPS için aynı rahatlık söz konusu değil. Bir süre sonra sürekli voltaj dalgalanması yaşayan kesintisiz güç kaynağım, ekran kartımı tam olarak besleyememeye başladı. Sistemin elektriği bütünüyle kesilmese de sadece ekran kartıma giden elektrik 1 saniyeliğine durmaya ve ekrandaki görüntünün gitmesine yol açmaya başladı (hatta bazen ekran kartım bozulmuşçasına görüntüde kırılmalar ve bozulmalar yaşadım). Sırf elektrik gittiğinde sorun yaşamasın istediğim bilgisayarım bu şekilde daha fazla zarar gördüğü için UPS'yi şu anlık kullanmıyorum. Yaptığım çıkarımlar yanlış olabilir çünkü profesyonel bilgi sahibi değilim fakat UPS almayı düşünüyorsanız eğer hesapladığınız değerin bir üzerindeki güçte UPS alınması gerektiğini düşünüyorum. Yani 650VA yeterli gelecekse yine de mutlaka 850VA bir UPS alın çünkü elektrik beslemesi olaylarında çekilen gücün verilen güçle ucu ucuna denk gelmesi benim yaşadığım gibi bazı sorunlara başlangıç verebiliyor. Çok ihtiyacım olduğu zamanlarda deneyimini paylaşan kişilerin yazısını tam olarak bulamadım ondan dolayı biri aratırsa bulsun istedim. Sağlıcakla kalın <3
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgilendirme ve tecrübeleriniz için teşekkürler. Aslında UPS'ler biraz tehlikeliler. Forumda başka bir kullanıcının UPS'si patlamıştı. Allah'tan bir şey olmamış. Sağlam bir PSU ve kaliteli bir akım korumalı priz yeter ev kullanıcıları için. Benim sistemimde 10 yıldır onlarca kez elektrik gidip gelmiştir. Bir şey olduğu yok maşallah. Güzel güzel çalışıyor. Kafaya çok takınca başa bela geliyor. Takmamak lazım.
 
Tunçmatik Lite II 1000VA modelini alıp 4 yıl(edit: tam 4 yıl olmamış olabilir, gün tumadım, garantisi kayıp :D ) sıkıntısız kullandıktan sonra bu bahsettiğin ekranda görüntünün aniden gitmesi olayını yaşamıştım, normalde yeşil yanan ışık kırmızı renk yanıp sönmeye ve alarm sesi vermeye başladı, klavuza göre bu arıza göstergesi. Benim tahminim ise UPS'nin bataryaları tükenmiş ya da ömrünü doldurmuş olabilir, yaptıracaktım aslında servisi ilgileniyor. Fakat yeni PC toplayayım derken arada kaynadı bekliyor evde bir köşede. Söylediğinizde haklısınız UPS'ler biraz tehlikeli olabiliyor bu sebepten almışken kapasitesi yüksek modelleri tercih etmekte fayda var.

PSU'lar için yine benzer durumlar söz konusu dürüst olmak gerekirse tam kapasitesine yakın çalışan düşük verimliliğe sahip bir PSU aşırı ısınmadan yanmasa bile kullanım ömrü ciddi oranda kısalacaktır.
 
Son düzenleme:
Hocalarımın yorumları için teşekkür ederim. Bir de bugün fark ettiğim bir şeyi de ekleyeyim, voltajda en büyük dalgalanmayı yapanlar, içerisinde resistant (galiba ismi buydu) bulunan cihazlar oluyor genellikle. Fırın, çaydanlık gibi bir cihazı çalıştırdığım an salondaki sadece fişe takılı duran UPS çatırdamaya başlayıp voltaj düzenleme çabası içerisine giriyor. Ya da Akvaryumumda bulunan ısıtıcı da zira devreye girdiği anda voltaj direkt olarak düşüyor/yükseliyor. Sıkıntı yaşayanlarınız varsa UPS'de soruna yol açan sebeplerden biri de bu cihazlar olabilir.
 

Geri
Yukarı