UPS Üzerinde Ethernet Girişi Ne İşe Yarar?

Reno

Kilopat
Katılım
1 Ağustos 2015
Mesajlar
477
Çözümler
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Makelsan 2000VA model güç kaynağı üzerinde RJ45 erhernet girişli bir yer var. Ne işe yaramaktadır ve modem ile bilgisayar bağlantısı nasıl yapılmaktadır acaba, bilgisi olan varsa cevaplayabilir mi?
 
http://www.makelsan.com.tr/kullanim...on-x-serisi-650-2000-va-kullanim-kilavuzu.pdf

Merhaba. Sayfa 7-9 'da dalga koruması için UPS'nin arka panelinde RJ11 /RJ 45 bulunmasına göre bu amaçla tel/modem/faks cihazlarına bağlanabileceği belirtilmiştir. Bu kapalı açıklamayı biraz açarsak ; cihaz üzerinde RJ11 (tel kablosu girişi arayüzü varsa bu RJ 11 arayüzünü kullanarak, RJ 45 arayüzü varsa (Sizinkindeki gibi) RJ 45 arayüzüne 2. bir ethernet sarı kablosu alıp bunu UPS'nin ethernet çıkışından (OUT'dan) gireceksiniz, 1. si ise yine modemden çıkıp PC'ye değil UPS'nin ethernet arayüz girişi (IN) kısmından girilmiş olacaktır. BU şekilde telefon hatlarından pik (Yıldırım veya ani şokların gelebilmesi riskine karşı) PC'nizi modemin ethernet çıkışından tam olarak korumuş olacaksınız. RJ 11 olan arayüzlerinde ise (Sizinkinde ise bu yoktur) bilgi amaçlı olarak söylüyorum; RJ 11 arayüzü telefon kablo giriş ve çıkışı yapılıp riskli dalga geldiğinde UPS'nin iç koruması telefon hattını bu durumda devre dışı bırakacak, siz,nkinde ise ethernet çıkışından içteki devre bu riski gördüğü anda etherneti keserek PC'yi dalgaya karşı korumaya almış olacaktır.

PC ile iletişim kurmak için de ; UPS panelinde RS 232 veya USB arayüüzlerinden hangisi varsa PC'ye o arayüzüyle bağlanılarak PC ile UPS arasındaki mevcut iletişimi veya kontrolü sağlanabilmiş olacaktır.

Bunu daha da genelleştirirsek eğer ; hangi arayüz o kısımda (arkadaki çıkış panelinde) yer alıyorsa ona ait arayüz elemanları ve kablosuyla bu koruma bağlantıları yapılmış oluyor.

Örneğin akım korumalı prizlerin bazılarında yer alan IN ve OUT uydu giriş/çıkış F konektörlü bağlantı yerleri yazılı bu yerlere, çanaktantali LNB'den gelen
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
F konnektör giriş/çıkış uçları (arayüzleri) olarak bağlanıp balkonunuzdaki bir çanağa isabet eden olası yıldırımdan/çok yüksek pik elektrik deşarjından uydu alıcı cihazı (satallite receiver) nasıl korunuyorsa buradaki RJ 45 arayüzünden 2 adet ethernet kablosu, bu RJ 45 arayüz bağlantlarıyla PC sisteminizi aşırı voltaj şoklarına karşı da ayni prensiple korunmuş olunuyor. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Modemden çıkıp PC'ye bağlanan mevcut erhernet kablosunu çıkarıp UPS erhernet portuna bağlayacağım, yeni edineceğim başka bir Ethernet kablosunu da gene UPS üzerindeki Ethernet portundan PC'ye bağlayacağım. Yani UPS üzerinden iki adet erhernet çıkışı olacak, bunlardan biri modeme diğeri ise PC'ye bağlanacak. Yanlış mı anladım acaba?
 
Hayırlı olsun ihtiyacınızı karşıladı mı UPS?

@Yeni Teknik Sembol gayet detayıyla açıklamış. Kısaca kablodan olası bir yüksek akım gelirse cihazları koruyor. Hatta bazı akım koruyucu prizlerde de bulunur böylece modemin bozulması engellenir.
 
Hayırlı olsun ihtiyacınızı karşıladı mı UPS?

Açıkçası henüz daha elektrik kesintisi yaşamadım ve yapay bir kesinti yaparak denemeyi istemediğimden dolayı şu anda prize takılı bir şekilde kullanmaktayım. İlk kesintide gerçekten sistemi besleyip besleyemeyeceğini öğreneceğim fakat büyük bir ihtimalle bir sorun çıkartacağını sanmıyorum.

UPS konusundaki yönergeleriniz için tekrar buradan da tekrar teşekkür ederim.

@Yeni Teknik Sembol gayet detayıyla açıklamış. Kısaca kablodan olası bir yüksek akım gelirse cihazları koruyor. Hatta bazı akım koruyucu prizlerde de bulunur böylece modemin bozulması engellenir.

Yeni Teknik Sembol Gayet bilgilendirici bir açıklamada bulundu evet ve bunun için oldukça müteşekkirim fakat Ethernet bağlantılarının tam olarak nasıl yapılması gerektiğini ne yazık ki tam anlamıyla anlayamadım.
 
Foto.0779.jpg


Ethernet bağlantısını üstteki bu şemaya (çizime) göre UPS bu bağlantıda tam ortada kalacak şekliyle yani modem ile PC kasası arasında bu seri bağlantıda ( 2 ethernet kablosu arasında) kalacak şekliyle 2 adet ethernet kablosunu bu şekliyle kullanarak telefon hatıına göre olası yüksek akım korumasını (Surge protection) kolayca da yapabilirsiniz.

http://www.lightningsafety.com/nlsi_lhm/IEEE_Guide.pdf

Üstteki bu linkte ise ev içinde kullanılan UPS içinden tam bağımsız (ayrı akım korumalı) prizler (surge protection) vasıtasıyla sağlanan akım koruma işlemlerinin bir ev tesisatı içindeki yerleşimleri verilmiştir, daha ileri bilgi (referans) kaynağı olarak bunu da isterseniz inceleyebilirsiniz.

Not: Bu resmi 2 megapiselli normal bir telefonla çektim, kusura bakmayın, 20.1 megapikselli bir kameramın resimlerini "resim ekle" kısmından kabul etirememiştim, bu nedenle düşük çözünürlüklü olanını da seçmiş bulundum. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Hakikaten açıklamalarınız için çok teşekkür ederim, gayet bilgilendirici bir şema olmuş. Aldığım ürünün her türlü getirisinden faydalanmak adına konuyu başlatmıştım ve bu istek sonuca bağlandı.

Son olarak iki kablolu bu tarz bir internet bağlantısının, internet hızına, veri akışında gecikme gibi problemlere, bağlantı kopmalarına vs. olumsuz anlamda bilinen bir etkisi var mıdır acaba?
 
Ethernet bağlantılarını yaptım ilginç bir şekilde 7mb olan indirme hızım 7.3mb olarak değişti. Valla iyi de oldu.

Bios üzerindeyken UPS'yi prizden çektim ve masaüstünü açtım. Hemen ekran kartını ve işlemciyi yoran Furmark testini açıp beş dakika boyunca sistemi yordum. UPS banamısın demiyor.

Mevcut durumda UPS'nin bütün getirilerinden faydalanmaktayım. Yardımlarınız ve yönergeleriniz için çok teşekkür ederim, var olun ..
 
USB çıkışı da varmış. İçinden CD çıkıyormuş galiba ama çıkmadıysa Power Manager indirirseniz USB takılı ise olası bir kesintide sistem zaman ayarlı olarak otomatik kapatılabilir. Evden dışarda rahatça sistemi açık tutabilirsiniz böylece. Ek olarak voltaj kontrolü, akü testi vs. yapılabilir.

http://www.tuncmatik.com/software/PowerManagerII/PowerManagerII_Windows.rar
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı