Upwork ödemeleri için vergi vermek gerekir mi?

Furkeng

Hectopat
Arkadaşlar öncelikle merhaba,
Upwork freelancer sitesi üzerinden bir iş teklifi aldım ve bu işi başarıyla gerçekleştirdim. İş sonunda iş veren tarafından 30 dolarlık bir ödeme aldım. Bakiyemde 30 dolar duruyor ve aynı iş veren tarafından tekrar teklif aldım ve yine işi yaptım yaklaşık 70 dolarlık bir ücret daha site bakiyesine yatacak. Tekrar teklif gelirse tekrar çalışacağım. Parayı çekmem için iki seçenek sunuyor. İlk seçenek PayPal hesabı üzerinden dolar olarak para alabileciğim, diğeri ise herhangi bir banka hesabından mevcut kurdan Türk lirası alabilecğim. Asıl sorum şu ben dolar olarak parayı aldığım zaman devlete bir vergi ödemem gerekiyor mu? Türk lirasi olarak aldığımda mevcut para üzerinden otomatik olarak vergi kesecek mi yoksa yine bana mı bırakacak? Site vergi konusunda sorumluluk almıyor. Anlayan varsa cevaplayabilir mi? Veya nereden bilgi alabilirm?
Teşekkürler şimdiden.

Bunun için bir mali müşavire başvurman en garantisi olacaktır ama Türkiye Cumhuriyeti'nde kazandığın her kuruşun vergisini vermek zorundasın. Dolar veya TL olması hiç fark etmiyor. Site veya devlet senden otomatik olarak maalesef ki vergi kesmiyor. Vergi kaçakçılığı bu yüzden ülkede had safhada.

*Muhtemelen* yaptığın iş için kimse sana durduk yere vergin nerede diye sormaz, hiçbir ceza da yemezsin ama olur da bir yerde ortaya çıkar, şikayet alırsın, yeni bir uygulama getirilir vs. bu durumlarda başın biraz yanabilir. Zamanında Youtuberlara da olmuştu böyle. Bir de ödemediğin verginin cezası ödemen gereken vergiden çok çok daha fazla olur.

Site bildiğim kadarıyla müşterilere bir fatura gönderiyor ancak sen göndermiyorsun dolayısıyla kazandığın parayı devlete bildirmemiş oluyorsun. Bu yüzden sorun olmuyor genelde.

En garanti olanı kendi şahıs şirketini kurmak, bir mali müşavire danışmak ve siparişlerin için fatura kesmek olacaktır. Eğer işlerin iyi giderse böyle yaparsın, eğer kazancın geçici bir şeyse zaten bırakırsın.

Yukarıdaki arkadaş her kuruşun vergisini vermelisin yazmış şimdi kim doğruyu söylüyor?
internette devletin paylaştığı bilgiler var pdfler var onlara göre konuşuyorum... Araştırabilirsin.

Yukarıdaki arkadaş her kuruşun vergisini vermelisin yazmış şimdi kim doğruyu söylüyor?
ama %15 kesin vergi ödeniyor bankaya diye biliyorum

bir avukat bürosuna mail atıp sorabilirsin daha kolay olur senin için

Freelance iş yapmak isteyenlerin en çok kafasını karıştıran durumlardan biri de budur. Freelance işlerden önce elde edilen kazancın niteliği tespit edilmeli, daha sonra bu sonuca göre gelirin nasıl vergilendirileceği ortaya çıkarılmalıdır. Bu kapsamda yukarıda bahsettiğimiz serbest meslek kazancı ya da arızi kazanç ayrımı devreye girmektedir. Arızi kazançlarda devamlılık olmadığı için yıllık toplam 58.000 TL’ye kadar olan gelir vergiden istisnadır. Ancak süreklilik varsa serbest meslek kazancı söz konusudur ve freelance çalışan fatura kesmek zorundadır.
kaynak; Freelance Çalışanlar İçin Vergilendirme Rehberi

kısaca eğer sürekli iş değilse 58k ya kadar vergi ödemene gerek yok diyor.

ek bilgi:

Freelance Çalışanlar Hangi Durumlarda Vergi Ödemez?​

Freelancer çalışanlar, arızi kazançlarda elde ettikleri gelir 58.000 TL’nin altında ise vergi ödemezler. Ayrıca şahıs şirketi kuran ve 29 yaş altında olan freelancerlar Genç Girişimci Desteği‘nden yararlanabilir. Bu destek kapsamında 18-29 yaş arası gençler, 3 yıl boyunca yıllık 75 bin TL’ye kadar elde ettikleri kazanç için vergiden muaftır.

böyle eklemişler sitede birde.

Son düzenleme:
Aylık olarak asgari maaşı geçmediğin sürece vergi vermene gerek yok. Asgari maaşı geçersen kazancının miktarına göre %1'den %40'a kadar vergi var.

Hocam doğru söylüyor fakat bu olay sizi kapsamıyor. Para e-ticaret, freelance adı altında aktarıldığı için vergiyi devlet adına banka kesiyor. Her aktardığınızda %15 kesecekler. Yani verginizi ödüyor olacaksınız. Bunun da sınırı var ama kurdan dolayı çok yükseltmişler. Upwork'de milyoner olma ihtimaliniz olmadığı için rahat rahat işinize devam edebilirsiniz.

Ek olarak aylık kazanç 32 bin TL'yi geçerse %20 kesmeye başlayacaklar.

Hocam doğru söylüyor fakat bu olay sizi kapsamıyor. Para e-ticaret, freelance adı altında aktarıldığı için vergiyi devlet adına banka kesiyor. Her aktardığınızda %15 kesecekler. Yani verginizi ödüyor olacaksınız. Bunun da sınırı var ama kurdan dolayı çok yükseltmişler. Upwork'de milyoner olma ihtimaliniz olmadığı için rahat rahat işinize devam edebilirsiniz.

Ek olarak aylık kazanç 32 bin TL'yi geçerse %20 kesmeye başlayacaklar.
Ben parayı banka hesabıma çektiğimde vergisini otomatik olarak alacak mı?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı