USB Bellek Format Araçları

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.053
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
USB belleğiniz için özel olarak yapılmış ve hatta belleğe yazma koruması koymanıza yarayacak bir format aracı olabileceğini biliyor muydunuz?

Belleğiniz için özel olarak yapılmış programı bulmak için ilk olarak belleğin kontrolcü yongasını ve depolama çipini öğrenmeniz gerek.

Bunun için öncelikle ChipGenius'u indirip belleğimizi tespit etmesini sağlıyoruz:

ChipGenius - USB Belleğin Çipini ve Kontrolcüsünü Öğrenin | Technopat Sosyal

Belleğimiz tanımlandığına göre işleme koyulabiliriz:


Şimdi Rusyaya doğru kısa bir yolculuk yapıyoruz. Buradaki arkadaşlarda çok sağlam bir veritabanı var ve hangi bellekte hangi kontrolcü ve çip kullanıldığını çok iyi biliyorlar. O kadar iyi biliyorlar ki bunu bir veritabanı yapmışlar.

Şimdi buraya belleğin USB Device ID kısmında yazan VID ve PID değerlerini girip Найти butonuna tıklıyoruz.

iFlash

Karşımıza devasa bir liste çıkıyor. Şimdi bu listede belleğimizin üreticisini, modelini, kontrolcüsünü, yongasını ve belleği formatlamak ve bellek ile eğlenceli (fakat bezen tehlikeli) işler yapmak için gerekli olan programların adını öğrenebiliyoruz.

Mesela ben VID = 090C PID = 1000 aradığımda devasa bir liste ile karşılaştım. Fakat belleğimin depolama çipini yazınca tam üreticisini buldum:


KINGMAXU-drive (White)2 Gb090C1000SM3254Q ACTOSHIBA TC58NVG4D2ETA00SMI Test SM3254 Only v2.01.03 v2 I0720

Üretici firma Kingmax imiş. Ve benim SMI tarafından yapılmış programları kullanmam gerekiyormuş. SMI_SM3254_I0723_v2.01.03 adlı programı indirdim fakat program belleğimin boyutunu doğru algılamadı:

Ben de bunun üzerine biraz daha araştırma yapıp programın daha kapsamlı ve güncel bir sürümünü buldum:

SMI Mass Production Tool 1.17.13 (Alternatif Link)

Bu araç belleğimi tamamen doğru bir biçimde tanımladı:

Scan USB dedikten sonra program SMI kontrolcülü USB bellekleri algılıyor. Akabinde prorgramın ayarlarına "320" şifresi ile girebiliyorsunuz. Default.ini dosyasını seçip varsayılan ayarları elde etmiş oluyorsunuz. Burada "Disk Read Only" seçeneğini seçip OK dedikten sonra "Start" komutunu verirseniz belleğiniz yazma korumalı oluyor. Fakat bu işlemi geri almakta ben epey zorlandım :)

78jf3.png
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı