USB Type-C ile harici HDD "Medya yok" gözüküyor

BoLoNoRa

Hectopat
Katılım
26 Haziran 2016
Mesajlar
50
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Elimde 4 TB HDD var. USB Type-C SATA dönüştürücüsü aldım ve laptopa bağladım fakat Windows hard diski oluşturmuyor. Disk yönetiminde diski görüyor fakat medya yok yazıyor. Nasıl düzeltebilirim?
Not: Hard diski başka bilgisayara taktığımda hard diski görüyor, Type-C adaptörüyle bağladığımda görmüyor. Adaptörü sıfır aldım. Işığı yanıyor, bozuk olduğunu sanmam.

resim_2021-05-26_120719.png
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Windows dönüştürücüyü algılamış ama dönüştürücü harddiski görmemiş. İkisinden birisi bozuk veya bağlantıda gevşeklik olabilir. HDD başka yerde çalıştığına göre dönüştürücü kaynaklı sıkıntı var.

Bir de merak ettiğim şey, nasıl bir dönüştürücü ve hangi büyüklükte HDD kullanıyorsunuz? (2,5" veya 3,5") Eğer 3,5" ise dönüştürücünün tek başına yetmeyeceğini dışarıdan adaptör takılması gerektiğini söylemeliyim. Bütün 3,5" disklerin harici ve 12 V çıkışlı güç kaynağına intiyacı var.
 
Son düzenleme:
3, 5" disk, bilgisayara taktığımda harici güç vermemiştim fakat diskin dizaynından dolayı güç kablosunu ve dönüştürücüyü aynı anda bağlama ihtimalim yok. Sanırsam hiçbir türlü bağlayamayacağım.
Kullandığım dönüştürücü Ugreen Type-C 3.1 Gen2 to Sata 3 Dönüştürücü Adaptör: Amazon.com.tr
Hard diskim ise Sagatage Barracuda 4TB.
 
Son düzenleme:
3,5" disk, bilgisayara taktığımda harici güç vermemiştim fakat diskin dizaynından dolayı güç kablosunu ve dönüştürücüyü aynı anda bağlama ihtimalim yok. Sanırsam hiçbir türlü bağlayamayacağım.

Bağlanma durumu var. Başka bir dönüştürücü alabilirsiniz. Mesela bendeki dönüştürücüde adaptör girişi var. Oradan aldığı elektriği diske aktarıyor. Eğer elinizdeki dönüştürücüde harici 12 V girişi yoksa iade edip böyle bir şey alabilirsiniz.

IMG_20210526_124851.jpg
 
Type-C veya Type-A olması fark etmez. Dışarıdan 12 V adaptör bağlamak lazım. Çünkü USB evrensel standartları olan bir arabirim olup yaklaşık 5 V gerilim bağlantısı sunar. Bu durumda yalnızca USB kullanarak 3,5" HDD veya optik okuyucu çalıştırmak mümkün değil. Piyasadaki her USB - SATA dönüştürücüsü maalesef 3,5" disk çalıştıramıyor. Bu dönüştürücüler aynı zamanda takıldığı diskin hem data hem de güç soketlerini işgal ettiği için doğrudan güç kablosu bağlamayı da engelliyor. Ancak benim fotoğrafını attığım dönüştürücü gibi bazı modeller dışarıdan takılacak bir 12 V adaptör gücünü bağlı olduğu SATA güç soketine aktarabilir. Bu sayede 3,5" disk rahatlıkla kullanılabilir. Ben denedim çalışıyor. Hatta aldığım ürünün linkini vereyim.

Bu benim aldığımın ta kendisi. 12 V girişi var. Ancak stok kalmamış. Trendyol'da hala satan var.


İsterseniz kutulu olanlar da var ama sürekli kullanmayacaksanız sadece dönüştürücü daha pratik.
 
Peki benim laptopta boşta USB portum yok. USB çoğaltıcı alsam USB girişlerini çoğaltıcıya takıp çalıştırabilir miyim?
Çalışır. Ancak 3,5" harici disk için yinede adaptör lazım. Bir de kalitesiz bir şey olursa elektrik yetersiz gelebilir. Bu durum daha çok 2,5" harici harddisklerde oluyor. Daha az güç harcayan harici SSD, flash bellek veya harici adaptörden güç alan 3,5" harddiskler sorunsuz çalışır.
 

Geri
Yukarı