Sitenin asıl sorunu aslında ana sayfada gösterilen tablo üzerinde Effective Speed, SC Mixed gibi terimler üzerinde yaptığımız değerlendirmeler kesinlikle doğrudur. İşlemcilerin örnek olarak SC Mixed (Single Core Mixed Test) değerlerini overall olarak toplayıp en yüksek çıkan işlemciyi SC Mixed olarak 1st gösteriyor mesela. Ama şöyle bir olay var:
Gördünüz gibi 16 çekirdekli 1800X'in 4 çekirdekli i5-7600'den sadece %4 iyi olma ihtimali? Sıfır. Sorun şu ki genel user benchmarklarından alınarak Bu %4 ibaresine altta gördüğünüz Gaming, Desktop, Workstation değerleri katıyor. Bu değerler de SSD, HDD, Ekran kartı, RAM gibi diğer bileşenlerin puan toplamıyla yapılıyor. Bu yüzden de i5 7600 kullananların genelinin sistem bileşenleri 1800X'den daha iyiymiş.
Ama asıl yapılan işlemci 1v1 karşılaştırması böyle olmalıdır. Üstteki R7 1800X genel toplamda SC ve QC bakımından i5 7600'ün gerisinde kalmış, ama MC'de %110 fark atmış. Genel toplamlardan alınarak da % biçiminde Rank biçmiş ve Ortalama puanları toplamış. Bu site yanlış değil. Eksikleri olabilir ama ya gerçekten insanlar yanlış bakıp öneriyor, ya da kullanmasını bilmiyorlar.
Boş konuşmak sizin gibi adetim değil, aralarında 2 nesil fark var. Pentium'un saat hızı farkı var ayrıca.
Intel de zaten nesil atlamalarını gıdım gıdım yaptığı için aptal benchmark'ın teki yüksek gösterdi diye o işlemci daha iyi olmuyor.
Passmark denilen programa göre işlemci alacaksak yanında da AMD hissesi hediye etsinler de aldığımıza değsin.
Bilgisayarı benchmark yapmak için kullanmıyoruz sonuçta, değil mi? Terbiyenizi takındıktan sonra yorum yapmayı öğrenin, daha sonra benimle tartışabilirsiniz.