Uygunsuz Üslup Uyarı Nedeni

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Daha fazla  
Konum mesaj gönderimine kapalı olduğu için başka bir konu açıp buradan devam edeceğim. İlk önce bir kullanıcıya yazılarımı okumadan cevap yazıp, konuyu dağıttığını söyledim ve "Umarım salaklığınızdan değildir bu anlamayışınız." cümlesini arada kullanmış bulundum. Bunun üzerine uygunsuz üslup uyarısı aldım. Şimdi tabi cümleyi ilk okuyan biri belki cümleyi anlamayabilir. Türkçesi pek iyi olmayanlar toptan anlamayabilir. Sayın @Akif, özellikle size bu cümlenin üsluba aykırı olup olmadığını anlatayım. Ben sizce bir insanın duyarsızlığının salak olmadığı halde onu salak bir şekilde gösterdiğini nasıl bir cümle ile ifade ederim. Tabii ki de "Beyefendi; sizin salak olduğunuzu düşünmüyorum, ancak durumların bizi getirdiği bu noktada yapmış olduğunuz dikkatsizlik sizi ayıptır söylemesi adeta bir salak biçiminde gösteriyor." şeklinde değil çünkü karşımdakinin ortalama bir bilgi kaynağına sahip olduğunu düşünüyorum. İsterseniz bütün cümleyi parçalarına ayırayım sizin için.

"Umarım" : Bu cümlenin başında iğneleyici tonu veren ve bir uyarı olduğunu belirten kelime.
"salaklığınızdan": Cümlenin arasında gelişigüzel "siz salaksınız ancak bunu yapmanızın sebebi başka bir şey" deyip adamın salak olduğunu belirten bir "salaklık" değil bu. Ciddi bir şekilde bu farazi salaklığını belirtip dikkatsizliğinin asıl neden olduğunu ve farazi salaklığının kendi yaptıklarının sonucunda başkaları tarafından oluşturulabilecek yalnızca bir yorum belirten kelime. Ancak ,sağolsun, salaklık kelimesini gören bir gözü dönmüş moderatör bunu bir hakaret sanma dikkatsizliğinde bulunmuş. Bir de uyarı yanlış bile verilmişmiş efendim.
"değildir": "dir" eki ile iğneleyici tonu verip dikkati beyefendinin farazi salaklığından duyarsızlığına çekmeye çalışan ancak böylesine moderatörlerin karşısında hiçbir şansı olmayan kelime.
"bu anlamayışınız": Beyefendinin yaptığı dikkatsizliği tasvir eden kelimeler.

Kurduğunuz cümle karşınızdaki kişiyi küçülttüğü için düpedüz uygunsuz üsluba girer.

Karşımdakini küçültmek çok genel bir terim. Birinin yaptığı dikkatsizliğe dikkat çekmek onu küçük düşürmek ise;
Önce siz karşınızdaki kişiyle nasıl konuşulacağını öğrenin
Bu da uygunsuz üsluba girer.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle sizin anlatmaya çalıştığınız değil anlattığınız önemli, sonuçta kimse kimsenin zihnini okumuyor. Objektif bir şekilde okuduğumda cümleden çıkardığım anlam: Karşınızdaki insan -affedersiniz- salaklık belirtileri gösteriyor. Bahsi geçen konuyu da anlamamış. Siz de ona diyorsunuz ki sen bunu anlamamışsın, umarım bu anlamayışın salaklığından değil de başka bir nedenden kaynaklıdır. Bu cümlen açık açık karşındaki insanı aşağılıyor ve uygunsuz üslup.

@Hexagram tabii ki de öyle. Ancal ben sözlerimin yeterli inceleme sonrasında anlanabileceği kanısındayım. Eğer cümle dilbilgisi açısından incelendiğinde benim demek istediğim ortaya çıkıyorsa o zaman benim demek istediğimin anlaşılması gerekir. Eğer siz cümleyi olduğundan daha sığ bir şekilde yorumlarsanız bu sadece sizi ilgilendirmelidir.
Bahsi geçen konuyu da anlamamış. Siz de ona diyorsunuz ki sen bunu anlamamışsın, umarım bu anlamayışın salaklığından değil de başka bir nedenden kaynaklıdır
Bu argüman ise o kadar yanlış ki. Dediğim şeyin sadece en kışkırtıcı yerlerini anlamışsınız. Ben özellikle diyorum ki malum cümle "bu anlamayışın salaklığından değil de başka bir nedenden kaynaklıdır" yerine "bu anlamayışın salak olduğun için değil düzgün okumayışındandır" Ayrıca yazdığım şeyin tamamı bir cümle değil, ancak moderatör sadece o cümleyi gün yüzüne çıkarmayı tercih etmiş.

Dün gece de aynı şeyle alakalı konu açmışsın ve cezayı veren Arkhe hocam da cevabını vermiş, daha niye bu itiraz isyan? Hadi diyelim ki mesajın bu cezayı hak etmiyor, yanlış anlaşılmışsın. 2 gün öncesinin cezası, olmuş bitmiş, geri gelmeyecek bir şey olmayacak. Olup geçmiş bir şeyin üzerinden konuşmaya, isyana, siyaset yapmaya gerek yok. Zaten ilk bir konu açılmış, Arkhe de cevaplamış. Bu arada istediğin kadar yanlış anlaşıldığını söyle, mesajında aşağılama ve küçük düşürme var yani ceza gayet de yerli yerinde bir ceza.

Beyninizde kurguladıklarınızı karşı tarafa istediğiniz gibi veya tepki almayacak şekilde anlatamıyorsanız bu tür kelimeleri kullanmayın. Olay bu kadar basit, cümlenin kıyısından köşesinden tutup da ballandırmaya gerek yok.
Sinkaflı kelimeleri kullanıp hakaret amacı olmayan bir cümle kurabilirsiniz fakat o kelimeyi yazmanız zaten başlı başına hatadır. Torba dolusu kelime kullanabilirken "salak" kelimesini kullanmanız yekten yanlış.

Burada sözlü bir iletişim söz konusu değil. İnsanlar sizin düşüncelerinizi jest ve mimiklerinizle beynine aktaramıyor. Burada yazdıklarınızdan her insan çeşitli anlamlar çıkarabilir. Kullandığınız cümlede hakaret içeren bir kelime söz konusu. Siz onu o kişiye kast ederek belirtmeseniz bile insanlar bundan rahatsız olabilir. Yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için hakaret içerikli sözcükler kullanmamanızı tavsiye ederim. Aksi taktirde bu gibi cezalar alabilirsiniz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı