vecdetlostinmatrix
Hectopat
Daha fazla
Konum mesaj gönderimine kapalı olduğu için başka bir konu açıp buradan devam edeceğim. İlk önce bir kullanıcıya yazılarımı okumadan cevap yazıp, konuyu dağıttığını söyledim ve "Umarım salaklığınızdan değildir bu anlamayışınız." cümlesini arada kullanmış bulundum. Bunun üzerine uygunsuz üslup uyarısı aldım. Şimdi tabi cümleyi ilk okuyan biri belki cümleyi anlamayabilir. Türkçesi pek iyi olmayanlar toptan anlamayabilir. Sayın @Akif, özellikle size bu cümlenin üsluba aykırı olup olmadığını anlatayım. Ben sizce bir insanın duyarsızlığının salak olmadığı halde onu salak bir şekilde gösterdiğini nasıl bir cümle ile ifade ederim. Tabii ki de "Beyefendi; sizin salak olduğunuzu düşünmüyorum, ancak durumların bizi getirdiği bu noktada yapmış olduğunuz dikkatsizlik sizi ayıptır söylemesi adeta bir salak biçiminde gösteriyor." şeklinde değil çünkü karşımdakinin ortalama bir bilgi kaynağına sahip olduğunu düşünüyorum. İsterseniz bütün cümleyi parçalarına ayırayım sizin için.
"Umarım" : Bu cümlenin başında iğneleyici tonu veren ve bir uyarı olduğunu belirten kelime.
"salaklığınızdan": Cümlenin arasında gelişigüzel "siz salaksınız ancak bunu yapmanızın sebebi başka bir şey" deyip adamın salak olduğunu belirten bir "salaklık" değil bu. Ciddi bir şekilde bu farazi salaklığını belirtip dikkatsizliğinin asıl neden olduğunu ve farazi salaklığının kendi yaptıklarının sonucunda başkaları tarafından oluşturulabilecek yalnızca bir yorum belirten kelime. Ancak ,sağolsun, salaklık kelimesini gören bir gözü dönmüş moderatör bunu bir hakaret sanma dikkatsizliğinde bulunmuş. Bir de uyarı yanlış bile verilmişmiş efendim.
"değildir": "dir" eki ile iğneleyici tonu verip dikkati beyefendinin farazi salaklığından duyarsızlığına çekmeye çalışan ancak böylesine moderatörlerin karşısında hiçbir şansı olmayan kelime.
"bu anlamayışınız": Beyefendinin yaptığı dikkatsizliği tasvir eden kelimeler.
"Umarım" : Bu cümlenin başında iğneleyici tonu veren ve bir uyarı olduğunu belirten kelime.
"salaklığınızdan": Cümlenin arasında gelişigüzel "siz salaksınız ancak bunu yapmanızın sebebi başka bir şey" deyip adamın salak olduğunu belirten bir "salaklık" değil bu. Ciddi bir şekilde bu farazi salaklığını belirtip dikkatsizliğinin asıl neden olduğunu ve farazi salaklığının kendi yaptıklarının sonucunda başkaları tarafından oluşturulabilecek yalnızca bir yorum belirten kelime. Ancak ,sağolsun, salaklık kelimesini gören bir gözü dönmüş moderatör bunu bir hakaret sanma dikkatsizliğinde bulunmuş. Bir de uyarı yanlış bile verilmişmiş efendim.
"değildir": "dir" eki ile iğneleyici tonu verip dikkati beyefendinin farazi salaklığından duyarsızlığına çekmeye çalışan ancak böylesine moderatörlerin karşısında hiçbir şansı olmayan kelime.
"bu anlamayışınız": Beyefendinin yaptığı dikkatsizliği tasvir eden kelimeler.