Uykudan sıçrayarak uyanma

Makaleler
13
Daha fazla  
Herkesin başına gelmiştir mutlaka. Uykuda bazen aniden sıçrayarak uyanırız.

Bilimde buna aniden sıçrama yani orijinal adiyla Hypnagogic Myoclonic Twitch denir.

Primat atalarımız yaklaşık 40 milyon yıldan bu yana ağaç tepelerinde uyuyorlar. 6 milyon yıl önce ağaçlardan inmek zorunda kaldılar ve 3 milyon yıldan bu yana da yerde uyuyorlar. Şimdiki insanlar için bu aniden sıçrama bir işe yaramiyor ama atalarimiz için bu durum çok önemliydi. Ağaçta uyuyan atalarimizda bu mekanizma oldukça önemli bir işleve sahipti eğer ki böyle bir mekanizma olmasaydi atalarimiz ağaçtan düşüp yaralanirdilar ya da ölürdüler.

Yapilan araştirmalar bu durumun kas gevşemesinden kaynaklandığını ortaya koyuyor. Kasların gevşemesi esnasında beyin hatalı bir algılama yaparak vücudun düştüğünü zannetmekte ve uyuyan kişiyi uyandırmaktadır.

Bu mekanizma insanda işlevsel olmadığı için körelmektedir. Fiilen kullanıldığı dönemden itibaren, üzerinden yeterli süre geçmediği için halen bu mekanizmaya sahibiz.

Rüya gördüğümüz zaman bir yerden düşerken, ayağımız boşluğa geldiğinde veya ölürken de aynı durumu yaşıyoruz. Demek ki bu rüyada olsa bile bunu beyin çözümleyemiyor, bir süre sonra uyandığımızda, yatağımızdan kalkacağımızı düşünemiyor. Yani biz rüyadayken, beynimiz bizi gerçek hayat yaşıyormuşuz gibi mi yönetiyor?

Kafamda deli sorular.

Eskiden banada öyle oluyordu ama uzun zamandır (senelerdir) nedense rüyamda, düşüyorum, kalkıyorum, uçuyorum, vuruluyorum, ölüyorum, diriliyorum ama sıçrama uyanma falan olmuyor Hatta vurulduğumda merminin yakıcı delici acısını hissettiğim halde uyanmıyorum. En olmadı ölünce rüya bitip başkası başlıyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…