Uyuyamamak

Beratkocum16

Hectopat
Gece yatarken uyumaya çalıştığımda hep zorlanıyorum. Bir kere erken uyumuştum, onda da 3 saat sonra uyanıp yine zorlanarak uyumuştum. Bunun nedeni pandemi sürecinde fazla hareket etmemem ve dolayısıyla yorulmamamdan kaynaklanıyor olabilir ama nasıl uyuyabilirim? Bir de hadi normal olsa tamam ama sabah da erken kalkamıyorum. Bu yüzden erken uyumam lazım. Ne yapmalıyım?

Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Geç uyuyunca geç kalkıyorsunuz. Geç kalkınca geç yatıyorsunuz. Döngü hep devam ediyor. Yarın kendinizi yorun biraz. Gece olunca ekrana bakmayın kitaba falan bakın. Mayışır uyursunuz. Düzeni bozmadan 1-2 hafta böyle yapın zaten yarın yaparsanız erken kalkacaksınız ve erken yatacaksınız. Böyle böyle oturtursunuz uyku düzeninizi.

@Beratkocum16 Bunun birkaç düzeltme yolu var.
  1. Erken uyumaya çalışarak normal saatte uyanıp, normal saatte uyumaya çalışmak. Bunu yapmanız için şu sıralar uyandığınız saatten 1 saat öncesinde uyanmaya çalışın. 1 saatten daha erken uyanmaya çabalamayın, çünkü zorlayıcı gelecektir ve kalkmayabilirsiniz.
  2. Bu yol ise biraz saçma ve meşakatli. Ama yine de yazayım dedim. Bu yol ise 2 gün uyanık kalma yöntemi. Örneğin saat 17'de uyanabiliyorsunuz. Yatsanız da uykunuz yok. Ertesi günün normal yatma saatine kadar ayakta kalın. Mışıl mışıl uyursunuz. (Bu yol baya sakat bir yol ama. Çok da tavsiye etmem. Ama bazı durumlarda bir yol olarak kullanmaya mecbur kalınabiliyor işte.)
  3. Madde ise kahve, çay, şeker, bal gibi şeyleri gündüzden keserek gece uykusuna zarar vermemek. Belki de uyuyamamanızın tek sebebi budur. Saat 12-13'ten sonra bu tarz enerji verici gıdaları tüketmeyin. Bunlar uykunuza zarar verir. Spor yapıyorsanız istisna tabi.
  4. Geç saatte spor yapmak da uykunuzu böler. Antrenman için en ideal zaman aralığı 16:00-17:30 aralığıdır. Bu aralıka spor yapıyorsanız yapın. Ama sonrasında yapmak uykuyu bayağı bir mahveder.
  5. Geç saatte yemek de uyku düzenini bozar. Saat 19'dan sonra bir şey yememeye özen gösterin. Tok olmak uykunun bir düşmanıdır diyebilirim bir nevi. Yatmadan 3-4 saat öncesine kadar yemiş olun.
  6. Yorulmamak da uykuyu bozar. Ev içinde şınav, mekik plank yapmak çok zorlu bir şey değil. Hafiften başlasanız güzel olur.
Aklıma gelenler bunlar. Tavsiyem ise 1. yolu deneyerek düzene sokmak. 2. yol ile düzene sokunca, erken kalkılan günün akşamında yine gece boyu uzun uzun uyku gelmeyebiliyor. Sakat bir durum yani. Hiç tavsiye etmiyorum bu açıdan.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı