Uzaktan erişim için Google Drive mı server mi?

Caglarius

Centipat
Daha fazla  
Merhabalar,
Staj yaptığım bilgisayarcıda zaman zaman servise giderken yanımda kullandığım programların bulunduğu harici diski taşımak istemiyorum. Bazen de acil bir ihtiyaç olduğunda disk yanımızda olmuyor ve işler aksayabiliyor. Bu sorunu çözmek için şöyle bir sistem kurmayı düşünüyorum:

İşyeri içerisindeki server cihazına programlarımı yedeklemek ve uzaktan, bir panel aracılığıyla bu dosyalara erişmek ve gerektiğinde indirmek istiyorum. Ayrıca zaman zaman dosyaları güncelleyebilmek, silebilmek ve tabii ki herkesin erişmesini önlemek için kullanıcı adı/şifre koruması eklemek gibi planlarım var.

Şu anda kafamı kurcalayan bazı sorular var:

• Böyle bir sistem güvenlik açısından ne kadar sağlıklı olur?
  • İşyerimizde bir firewall cihazı mevcut. Dışarıdan bağlantı kurmaya çalıştığımda bu firewall bir engel oluşturur mu?
  • Download hızımız oldukça iyi; ancak client cihazlarının upload hızı 10 Mbps civarında. Server tarafında hız farklı mı, henüz ölçmedim.
  • Depolama alanı olarak yaklaşık 1 TB bizim için yeterli olacak.
  • Bulut sistemiyle bütçesel olarak farkları?

Bu noktada kararsız kaldım:
Kendi sistemimi mi kurmalıyım yoksa bir bulut hizmeti (örneğin Google Drive gibi) mi kullanmalıyım? Aslında Google Drive düşündüm; altyapısının sağlam olması avantaj, fakat bayisi olduğumuz bir yazılımın dosyalarını Google Drive virüs şüphesiyle engelleyebilir diye endişeliyim. Hatta bazen indirme sırasında Chrome bile uyarı verebiliyor.

Dosyalara erişim ve yönetim için kullanacağım paneli nasıl oluşturacağımı bilmiyorum. Ancak bu konuda bilgi sahibi olanların aramızda olduğunu düşünüyorum.
Bu sistemi kurabilmem için neler yapmam gerektiği, hangi yazılım ve donanımlara ihtiyaç duyacağım konusunda tecrübelerinizi ve tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

Şimdi şöyle söyleyeyim, çok fazla senaryo var. Kullanılabilirlik ve upload hızı açısından Drive daha mantıklı. Ama kendim barındıracağım diyorsanız da NextCloud kullanabilirsiniz. Dışarıdan erişim için ya Firewall üzerinden statik ip'nizin bir portunu NextCloud'a yönlendireceksiniz, ya da Cloudflare Tunnels gibi bir şey kullanacaksınız ama Cloudflare için domain sahibi olmanız gerekli. Burada tercih ihtiyaçlarınıza göre size kalmış, ama sunucuda da upload 10Mbps ise o dosyaları indireceğinizde işkence çekersiniz.

Bütçesel farka gelecek olursak, kendi sunucuzda statik ip üzerinden port açarsanız herhangi bir maliyet yok, Drive için ise 15GB ücretsiz, 100GB ise yıllık 500₺. Drive 99₺ idi ama yakın zamanda 5 katına çıktı. Daha uygun fiyatlı olarak Lifebox da bakabilirsiniz bulut çözümü olarak.

Bunu öncelikle çalıştığınız firma ile görüşmeniz gerekiyor. Güvenlik nedeni ile tek başınıza firewalldan nasıl ayar yaparak geçiş yapacaksınız. İçeride böyle durumlarda eski bir PC üzerinde ya da NAS cihazı ile kolaylıkla bunu sağlayabiliyorsunuz. İçeriden dışarı gönderme hızınıza bağlı olarak performans değişecektir. Programların yasal olup olmamasıda firmanın çalışma şekline göre bir karar konusudur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı