Uzatma kablosuna üçlü priz takılır mı?

Ömer arda kum

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba normalde prizim üçlü prizle yetişiyor. Tamamen kasamın cam kısmı duvara baktığı için uzatma kablosu aldım fakat fark etmediğim bir detay vardı. Kasa 2 monitör ve dağıtıcı bağlayacağımdan 4 priz oluyor. 3'lü prizi bu uzatma kablosuna taksam sıkıntı olur mu? Takarsam da hangi türlü en az riskli olur fikirlerinizi bekliyorum.

Akım korumalı priz üstüne ekstra uzatma kablo ile kullanıyorum yıllardır. Duvardan 3lü akım korumalı takılı ona da 5li uzatma kablosu. Kullandığın prizler akım korumalı veya kaliteli prizler ise sorun çıkacağını sanmıyorum.

Prizin akım korumalı olup olmadığını bilmiyorum yalnız şöyle bir ekstra var uzatma kablomda 3600W yazıyor ve benim takacaklarım toplam 1000 watı bile geçmez üçlü prizi takınca wat kaybı olur mu?

Ve bu arada uzatma kablosuna üçlü priz takacağım dediğinizin tam tersi aslında.

Watt olarak hiç hesaplamadım, ekstra üçlü takınca yine harcanan watt artar ama 3600 geçeceğini düşünmüyorum.

Bahsettiğim akım korumalı prizde uzatma şeklinde zaten. Akım korumalı uzatma kablosu üstüne tekrar uzatma kablosu kullanıyorum.

İşte sıkıntı orada başlıyor prizim akım korumalı mı bilmiyorum.

Akım korumalı olmadan olsa sıkıntı olur mu onu merak ediyorum.

Elektrik kesintilerinin çok olmadığı bir yerde yaşıyorsan problem olmayacaktır akım korumalı prizin kullanım amacı elektrik kesintilerinde ani güç kesilmesini önlemek.

Merhaba normalde prizim üçlü prizle yetişiyor. Tamamen kasamın cam kısmı duvara baktığı için uzatma kablosu aldım fakat fark etmediğim bir detay vardı. Kasa 2 monitör ve dağıtıcı bağlayacağımdan 4 priz oluyor. 3'lü prizi bu uzatma kablosuna taksam sıkıntı olur mu? Takarsam da hangi türlü en az riskli olur fikirlerinizi bekliyorum.
Merhaba. Cevaplar;
1- Çoklu uzatmalı prizlerin sayıca fazlalığı değil watt (joule) değeri olarak etiketlerinde yazılı olan değeri (örneğin 3600 watt'ı) toplam yüklerin toplamında geçmediği önemlidir. Eğer geçerse iç bağlantılarda aşırı ısınma, yangın riski ancak o şartta oluşur.
2- Watt (joule) değeri uygun olan 3 uzatmalı çoklu priz arka arkaya (kaskad) kullanılabilir, bu kullanımda da herhangi bir sorun çıkamaz. Ancak totalde etiket değerlerinde yazılı olan watt (joule) değerleri kesinlikle aşılmamalıdır.
3- Prizin üzerinde yazılı olan anma watt değeri 3600 watt değerinde ise ; 1000 watt, 2000 watt veya 3000 watt yükü çok güvenle kullanırız, yeter ki 3600 watt değerini kesinlikle geçmeyelim.
4- Akım korumalı prizlerin en sonda veya en başta kullanılması arada kullanılan metraj çok aşırı olmadıkça çok büyük önemde değildir Daha da önemli olanı her cihaz için tek bir akım korumalı priz gözünü kullanmak hem monitör hem kasayı ayni (tek) bir akım korumalı priz gözüne kesinlikle takmamaktır.
5- Akım korumalı prizler elektrik kesintisinden koruyamazlar. Sadece yüksek voltaj, yıldırımdan korurlar. Sık sık hatta elektrik kesintisi varsa o zaman UPS' ler buna çare olarak kullanılmalıdır. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Çok teşekkürler ellerinize sağlık bir sorum daha var kablo kalınlığım çok önemli mi zira kablosunun kalınlığı PSU kablomdan dahi ince.

Markası seldur bu arada.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı