Uzun kullanımda M.2 vs SSD

milliturk

Hectopat
Arkadaşalar forumda ikisi arasında çok konu var. Ama konuların içerikleri fiyata göre M.2 veya SSD tavsiyesi üzerine ya da anakartta M.2 girişi varsa onu al gibi tavsiyeler.

Bilindiği gibi çoğu M.2 okuma ve yazma hızları açısından SSD'lerden çok daha fazla. Benim sorum başlıkta belirtildiği gibi uzun süre kullanımda arada fark var mı?

Yani disk sağlığı vs. ömürleri açısından nasıl bir fark oluyor yoksa üstünde belirtildiği gibi belli bir yazma ömrüne göre mi değerlendirmeliyiz? Biri diğerinden daha uzun ömürlü mü oluyor yoksa ikisi de aynı mı?

Örnek olarak.

Kingston 500GB A2000 NVMe M.2 SSD (2200 MB okuma / 2000 MB yazma)

Kingston 480GB A400 SSDNow SATA3 2.5 (500 MB Okuma-450mb/s yazma)

Not: Fiyat olarak karşılaştırma yapmayalım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Samsung EVO 860 ve 970 arasında bir kıyaslama yapacak olursam 970'in sıcaklığı her zaman bir tık fazla oluyor. NVMe SSD'ler normal SSD'ye göre daha çok ısınıyor, bu ömürlerini olumsuz yönde etkiliyor olabilir. Buna karşılık NVMe SSD'lerin hız değerine bakıp AAA bu çok hızlı dememek lazım çünkü oyunlarda ve günlük kullanımda o hız neredeyse yok seviyesinde.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Not: Her M.2 NVMe yani çok hızlı değildir, SATA hızında M.2'ler var.
Örneğin;
M.2 formatında 860 EVO: Samsung 250GB 860 EVO M.2 SATA (Okuma 550MB / Yazma 520MB) SSD fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da
2, 5" Samsung 860 EVO: Samsung 500GB 860 EVO SATA 3.0 (Okuma 550MB / Yazma 520MB) SSD fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da
M.2 NVMe 970 EVO: Samsung 500GB 970 EVO NVMe M.2 SSD (Okuma Hızı 3400MB / Yazma Hızı 2300MB) fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da

Not: Yorumlarımı 860 ve 970 üstünden yaptım çünkü iki ürünü de kullanıyorum. bu iki ürün denk ürün olduğu için bunlar arasındaki farklara göre seçim yaparsın diye yazdım.

A400 önermiyorum. A2000 alın.
M.2 SSD'yi alın.
M.2 yeni nesil teknoloji ve imkan varsa tercih edilmelidir.
Arkadaşlar tavsiyeleriniz için çok teşekkürler zaten aklımda M.2 var ama ben ömür açısından soruyorum fark var mı diye. çünkü sitede okuduğum bazı yazılarda M.2 lerin 3 ayda sağlığı %90 a düştü gibi cümleler okumuştum.
Samsung EVO 860 ve 970 arasında bir kıyaslama yapacak olursam 970'in sıcaklığı her zaman bir tık fazla oluyor. NVMe SSD'ler normal SSD'ye göre daha çok ısınıyor, bu ömürlerini olumsuz yönde etkiliyor olabilir. Buna karşılık NVMe SSD'lerin hız değerine bakıp AAA bu çok hızlı dememek lazım çünkü oyunlarda ve günlük kullanımda o hız neredeyse yok seviyesinde.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Not: Her M.2 NVMe yani çok hızlı değildir, SATA hızında M.2'ler var.
Örneğin;
M.2 formatında 860 EVO: Samsung 250GB 860 EVO M.2 SATA (Okuma 550MB / Yazma 520MB) SSD fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da
2, 5" Samsung 860 EVO: Samsung 500GB 860 EVO SATA 3.0 (Okuma 550MB / Yazma 520MB) SSD fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da
M.2 NVMe 970 EVO: Samsung 500GB 970 EVO NVMe M.2 SSD (Okuma Hızı 3400MB / Yazma Hızı 2300MB) fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da

Not: Yorumlarımı 860 ve 970 üstünden yaptım çünkü iki ürünü de kullanıyorum. bu iki ürün denk ürün olduğu için bunlar arasındaki farklara göre seçim yaparsın diye yazdım.

Tavsiyeler ve açıklama için teşekkürler. Arkadaşım kingston A2000 500gb m.2. kullanıyor. Testlerde de max. 32 derece gördüğünü söyledi. Bu bana göre tehlikeli bir sıcaklık değil. M.2 alırsam yüksek hızda okuma yazma almayı düşünüyorum.

Tavsiyeler ve açıklama için teşekkürler. Arkadaşım Kingston A2000 500GB m.2. kullanıyor. Testlerde de Max. 32 derece gördüğünü söyledi. Bu bana göre tehlikeli bir sıcaklık değil. M.2 alırsam yüksek hızda okuma yazma almayı düşünüyorum.

Normallerden daha fazla ısınması ömür açısından bir dezavantaj olabilir diye söyledim (tabi bu benim düşüncem ne kadar doğru bilmiyorum). Bir de ne amaçla kullanmayı düşünüyorsunuz. Eğer günlük kullanım ve oyun için alacaksanız bahsettiğiniz SSD fiyatına Samsung EVO 860 alırsanız ömür konusunda pek sıkıntı çekmezsiniz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı