Çözüldü V-Sync modu tam olarak ne işe yarar?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

şahin123456

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Monitörün yenileme hızına sabitlediğini biliyorum ama oyun içinden zaten istediğim FPS'e sabitleyemiyorum yenilenme hızını.
Sorum şu: V-Sync moduna alınca nasıl bir iş yapıyor bileşenler. Aralarında ne oluyor? FPS kısıtlamak sadece ekran kartının fazla FPS üretmesine izin vermiyor bu bağlamda V-Sync modunu açınca ne oluyor?

Çözüm
Sorumu kimse anlamamış galiba. Ben V-Sync özelliğinin ne işe yaradığını biliyorum. Fakat V-Sync açmak yerine direkt monitörü 144 Hz sabitlesem aynı şey olmuyor mu? FPS'i 144 sabitlersem ekran kartım 144 FPS üreteceği için doğal olarak monitörede 144 Hz gönderecek. Ama V-Sync açınca da 144 Hz sabit oluyor. Arasındaki fark ne? Ben V-Sync açmak yerine FPS'i 144 sabiterim öyle oynarım. Arasındaki farkı soruyorum.

İngilizce'deki ‘vertical' ve ‘synchronization' kelimelerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkarılmış "V-Sync" isminin türkçesi “dikey senkronizasyon” demek. İsmindeki “dikey” ibaresi, genellikle oyunlardaki dikey objelerde oluşan görüntü bozulmalarını engelliyor olmasından geliyor. Senkronizasyon ibaresi ise oluşan görüntü bozulmalarını monitör ve ekran kartının senkronize bir şekilde çalışmasını sağlayarak engellemesinden geliyor.

Kısacası dikey ekran bozulmalarını önlüyor. Aradaki fark bu.

Hatta hocam daha detaylı bilgi sitede yazıyor. İsterseniz siteye göz atın.

Alıntı: Webtekno.
Monitörün yenileme hızına sabitlediğini biliyorum ama oyun içinden zaten istediğim FPS'e sabitleyemiyorum yenilenme hızını.
Sorum şu: V-Sync moduna alınca nasıl bir iş yapıyor bileşenler. Aralarında ne oluyor? FPS kısıtlamak sadece ekran kartının fazla FPS üretmesine izin vermiyor bu bağlamda V-Sync modunu açınca ne oluyor?

V-Sync'yi açınca ekran yırtılmıyor. Yenileme hızının altında. Nasıl çalıştığını pek bilmiyorum.

Monitörün kapasitesine uygun oranda görüntü sunuluyor böylelikle ekranda olan kırılamaların önüne geçiliyor. Kısacası ekranda meydana gelen bozukluk ve yırtılmaların önüne geçiliyor. Örneğin monitörünüz 60 Hz ama sisteminiz-daha doğrusu ekran kartınız- 130 FPS alıyor. Bu durumda 60 FPS monitöre gönderiliyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

İki videoyu izleyince tam olarak anlarsın nasıl çalıştığını ve ne işe yaradığını.

V-Sync'yi açınca ekran yırtılmıyor. Yenileme hızının altında. Nasıl çalıştığını pek bilmiyorum.

Diyelim ki 60Hz monitörünüz var, sizde oyundan 140FPS alıyorsunuz V-Sync'yi açtığınız an o aldığınız 140FPS'i 60FPS'e kilitliyor yani monitörünüzünden alabileceğiniz en maksimum FPS'i veriyor. Şimdi diyeceksiniz eee ben oyundan 140FPS alıyorum yırtılma olmuyor tabii ki de olmayabilir sonuçta her oyundan olabilecek bir şey değil. Ama istediğiniz kadar ben 140FPS oynuyorum diyin aslında siz monitörünüzün maksimum verebildiği yenileme hızında oynuyorsunuz yani 60Hz=60FPS hızında görüntülüyorsunuz bu farkı anlamanız için. Youtube'a 60Hz vs 144Hz monitör yazıp karşılaştırmayı izlediğinizde daha iyi anlayacaksınızdır.

Konusu açılmışken ben de bir şey sorayım. Benim monitörde de bu özellik var ama ben oyun oynamıyorum. Monitörü bu özellik kapalı durumda kullanıyorum.

Normal kullanımda ya da film izlerken bir getirisi/götürüsü var mı?

Konusu açılmışken ben de bir şey sorayım. Benim monitörde de bu özellik var ama ben oyun oynamıyorum. Monitörü bu özellik kapalı durumda kullanıyorum.

Eğer monitörünüz 144Hz destekliyorsa "144Hz" seçeneğini muhakkak kullanın yoksa boşa almış olursunuz monitörü ve evet kesinlikle bir artısı var oynadığınız oyunlar çok daha akıcı olur.

Yok hocam. Oyunlarda ekran kartı alınabilecek en yüksek FPS için 100% kullanılırken video izlerken sadece videonun yenileme hızına göre belli bir güç veriyor. Yani film izlerken bir etkisi yoktur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı