VA kullanan birisi IPS kullanabilir mi?

Bütçe
10-13k
Merhaba arkadaşlar,

2020 yılından beri VA panelli, 165 Hz, 4 ms (MPRT 1 ms), FHD, 27 inç kavisli bir monitör kullanıyorum. Ghosting özellikle karanlık sahnelerde rahatsız edici olsa da zamanla alıştım.

Geçenlerde tarayıcıda bir sayfayı kaydırırken farklı bir durum fark ettim. Ghosting zaten vardı ama buna ek olarak bazı bölgelerde, özellikle yazılarda titreme benzeri bir sorun oluşmaya başladı. Tam olarak nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum ama gerçekten titreşiyormuş gibi görünüyor.

Bunun bir ayar kaynaklı olduğunu pek düşünmüyorum çünkü bir anda ortaya çıktı. Monitörüm bozuluyor olabilir; sonuçta yaklaşık 6 yıldır kullanıyorum.

Bu yüzden yeni monitör arayışına girdim ve birkaç modelle karşılaştım. başta IPS düşünüyordum fakat bu VA ekran panelli Samsung monitörün ghosting sorununun oldukça az olduğuna dair yorumları Technopat Sosyal'de okudum.
(monitör: https://www.akakce.com/monitor/en-u...d-pivot-curved-oyuncu-u-fiyati,650296406.html)

Ancak bir yandan da 13 bin TL vermek istemiyorum, açıkçası değip değmeyeceğinden emin olamadım. Geçen yaz Samsung Shop'ta yaklaşık 14 bin TL civarına OLED G6 satıldığını hatırlıyorum. Tabii ki enflasyon ve kur farkı gibi etkenler var, o zamanki fiyatla bugünü birebir kıyaslamak doğru değil ama yine de 13 bin TL bana yüksek geliyor.

Öte yandan, listede de görebileceğiniz gibi 8–10 bin TL bandında IPS monitörler mevcut. Fakat VA panelin sunduğu siyah seviyelerine çok alıştım. OLED kadar olmasa da beni gerçekten tatmin ediyordu. Bu yüzden IPS'e geçme konusunda biraz çekinceliyim.

Aklımdaki monitörleri aşağıda sıralıyorum. Bu konuda, yorumlarınıza ve önerilerinize ihtiyacım var.
https://www.akakce.com/monitor/en-u...ot-ips-210-hz-oyuncu-u-fiyati,1160826652.html (bu da biraz pahalı, emin değilim)

Altta rehberini yaptığım monitörü al, keyfine bak.

IPS Glow canını sıkar üzer hiç bulaşma.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı