VA panelin IPS panele göre eksileri var mıdır?

Genel renk kalitesi IPS'a göre düşük ama bu modele göre değişebilir. Ancak ne zaman şu forumda VA panel bir monitörün konusuna baksam hepsi ghosting sorunlu. FPS oynuyorsan bulaşma, zehir eder oyununu.

Ghosting öyle hafife alınır bir durum değil hocam, IPS şansınız varsa IPS tercih edin. IPS'te de glow sorunu var fakat ghostingten daha kabul edilebilir bir eksi.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Baktığın yönler değişiyor. En iyisi IPS'de nereden baktığının çok farkı yok neredeyse aynı gözüküyor. Sonra VA, VA IPS kadar iyi olamasa da fena değildir.. En kötü TN, bu panellerde karşıdan bakmazsan kötü gözükecektir.
VA'de daha çok kavisli monitör panellerinde bulunduğu için bakış açısı daha büyük problem yaratır.

Parlaklık olarak çok farkları yok. Daha çok paneli yapan firmaya bağlı.

Contrast olarak TN en kötüsü. IPS'de kötü fakat genelde TN panellerden iyi oluyor. En iyisi VA panel. Bu da siyahları ve beyazları daha iyi görmenizi sağlıyor.

Ortalama fiyat aralığında Bit farkı neredeyse yok. Çoğu 8-bit kullanıyor. Çok ucuz modellerde 6-bit. Üst modellerde 10-bit kullanılıyor. Bazı monitörlerin, benim kullandığım MSI mag274qrf-qd gibi, HZ düşürdükçe bitleri artıyor ama gerçekten 10bit kullanan monitörler kadar iyi olamıyorlar.

Renk paletleri olarak da çok farkları yok. Önemli olan o monitör modellerini kontrol etmek lazım. Yine benim kullandığım monitör'de bulunan sRGB, Adobe RGB , DP3 gibi modlar bulunuyor mu diye. Çünkü bu modlar sayesinde eğer bu monitörlerde renklere dayalı işler yapılacaksa çok lazım oluyor.

Eskiden sadece TN paneller 240HZ gibi hızlara ulaşabilirken artık bu durum aşılmış durumda. Hem IPS hem VA paneller bu hızlara ulaşabiliyor.

Gecikme hızları olarak en iyisi bu üçü arasından TN paneller. Bazı VA paneller Samsung G7-G9 gibi daha hızlı gecikme hızlarına sahip olabiliyorlar. Fakat çoğunlukla IPS panellerin gecikme hızları TN'den kötü VA'den iyi oluyor. Fakat burada önemli olan alınan modele bakmak.

IPS panelin bir sıkıntısı da siyak ekranda parlama yapabiliyor olması. Buna "IPS GLOW" diyoruz. Her modelde oluyor mu bilmiyorum fakat benim kullandığım modelde neredeyse yok.

En son olarak da Ghosting konuşmak gerekirse VA ve TN panellerde daha çok görülse bile asıl olay alacağınız modelde ve o modelin sunduğu ayarlarda bitmekte. Yine kendi monitörümden örnek vermem gerekirse : "Response Time" diye bir ayarı var. Eğer bunu Fastest yaparsan gözle görülür bir ghosting ortaya çıkmış oluyor. Fakat "Fast" kullanırsam neredeyse hiç Ghosting görmüyorum. Aynı zamanda MPRT modu bulunmakta ki bu da parlaklığı kısarak gecikmeyi en aza indirmeyi sağlıyor. Aynı şekilde bu modda Ghosting olarak geri dönüyor. Tabi bu sıkıntıyı ben bazı oyunlarda hissederken bazı oyunlarda hiç hissetmedim. Önceki kullandığım monitör 165Hz TN panel bir monitördü. Modeli Acer KG241QS. Seçtiğin mod fark etmeksizin ghosting sıkıntısı yaşıyordu.

Hem kendi düşüncelerimi hem videodan aldığım bilgileri yazdım. Umarım yardımcı olmuştur.

BenQ Zowie XL2411P kullanıyorum hiç ghosting sorunuyla karşılaşmadım hocam. Zaten e-spor odaklı üretilmiş bir monitör. Dediğiniz gibi modelden modele değişir.

BenQ Zowie XL2411P kullanıyorum hiç ghosting sorunuyla karşılaşmadım hocam. Zaten e-spor odaklı üretilmiş bir monitör. Dediğiniz gibi modelden modele değişir.
BenQ Zowie TN panelin babasıdır zaten. Ghosting'in G'sini görmeniz mümkün değil. Normal TN panellere göre daha canlı renklere sahiptir ayrıca.

Genel renk kalitesi IPS'a göre düşük ama bu modele göre değişebilir. Ancak ne zaman şu forumda VA panel bir monitörün konusuna baksam hepsi ghosting sorunlu. FPS oynuyorsan bulaşma, zehir eder oyununu.

FPS'den ziyade oyunun renk paleti ile de alakalı bir durum sanıyorum. Valorant'ta zerre ghosting yokken mesela Fallout 4 oynarken hissediyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…