Çözüldü VA ve IPS panellerin farkı nedir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

wexoek

Centipat
Katılım
10 Eylül 2022
Mesajlar
129
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar benim anlamadığım şey. IPS panel tipine sahip monitörler daha gerçekçi renkler sunuyor deniyor ama gecikme değerleri yüksek deniyor. Bu nasıl oluyor? 165 Hz 1ms IPS monitör ile 165 Hz 1ms VA Monitörün gecikme değerleri aynı değil mi? Ben oyun için 2k ve görüntü kalitesi bakımından kaliteli ve online oyunlarda da rekabetçi maçlarda da rahat edebileceğim 165 hz 1ms monitör arıyorum ama kafam almıyor bu durumları, çok kararsız kalıyorum. Görüntü ve renk kalitelerinde ne gibi farklar olabilir ki? Detaylıca yazarsanız güzel olur o kadar çok inceledim ki düz yazıyı anlayamayacak duruma geldim desem yeridir...

Bir de 1 ms mprt yazanlar var yani 1ms değerinde değilse neden 1 ms diye yazıyorlar ki?

Şu monitör özellikleri bakımından vs beni pişman eder mi?
 
Çözüm
Bu monitörlerde yazan ms değerlerini aletlerle ölçen bir kanala ve bunun bilgisini veren bir kanala pek denk gelmedim, mecburen 1 ms diyorsa üreticilerin ne dediğine göre güvenip alıyoruz, benim monitör konusunda güvendiğim monitörleri fiziksel olarak da aletlerle input lagı filan ölçen ve bir sürü detaylı bilgi veren güvendiğim bir site var, bu siteye güvenerek bu soruları ortadan kaldırıyorum.
https://www.rtings.com/
Eskiden monitör konusunda teknoloji bu kadar gelişmemişken TN paneller en iyi tepkime süresine ve input laga sahip panellerdi, ama 2020 ve sonrası öyle bir kaliteli IPS panel monitörler yapmaya başlandı ki, şu an çoğu TN panel monitörlerde input lag (giriş gecikmesi) ve tepkime süresi (ms) olarak ya çok yakınlar ya da daha iyiler, ama 2020 ve daha sonrası üretilen kaliteli IPS panel monitörlerden kast ediyorum 2015 IPS panel monitör değil ya da 2022 yılında çıkmış dandik marka bir IPS panel monitör değil, ( zaten günümüz yıllarda FPS oyunları için üretilen monitörlere bakarsan çoğu IPS panel, 360 Hz'ler filan,
Delil olarak fotoğraf koyuyorum bu fotoğraftaki monitörler günümüz yıllarda çıkmış ve kaliteli monitörler input lag olarak en iyi monitör sıralamasında, (%90'i IPS panel)(%9 TN panel)(%1 VA panel)
Hiç VA panelden bahsetmedim çünkü bu panel türünü unut bence.
Our Monitor Input Tests: Input Lag

43.png


44.png


IPS panel 2K 165Hz 27 inç rastgele bir monitör ile senin linkte attığın monitör tepki süresi(ms) olarak karşılaştırmasını göstermek istiyorum. ( rastgele bir monitör seçmeme rağmen IPS panel monitör VA panelden daha hızlı)
ASUS TUF VG27AQ vs ASUS TUF Gaming VG27WQ1B Side-by-Side Monitor Comparison

55.png


56.png


IPS panel bir monitör VA ve TN panel monitörden daha canlı renklere sahip, hız konusunda da VA panelden hızlı, hatta TN'den bile hızlı.
Genelde rekabetçi oyunlar için 24 inç flat bir monitör önerirdim ama 2K 144HZ-165Hz, 24 inç bir monitör bulamadım, hatta Curved bile bulamadım, Curved olanlar hep VA panel.
Benim şahsi tavsiyem kesinlikle 2K 144-165Hz IPS panel 27 inç flat monitör alman, bence daha canlı ve iyi renklere sahip IPS panel ve daha hızlı ms, daha hızlı input lag için Curved'i unutmak çok mantıklı. Ama e sporcu olmayacaksın sonuçta ille de Curved bir VA panel monitör istersen çok da bir şey kaybetmezsin.
Bu kadar detaylı yazmamın sebebi aklında soru işareti kalmaması, direk IPS panel monitör al diyebilirdim hem daha canlı hem daha hızlı diye ama kararsız kalacağından eminim, soru işaretleri kalmaması için bu siteden kendin de inceleyebilirsin.
Reviews and Ratings
Üzücü olmuş hocam, 2K IPS 1ms GtG 1 ms MPRT sadece attığım iki modelde vardı, attığım modelden başka bir monitör alacaksınız onlarda 4ms GtG olacak, bence bu sizin için bir sinyaldi, bugün monitörlere tekrar baktım fiyatı düşmüş şöyle 2022 yılında çıkmış kaliteli kavisli bir VA monitör gördüm, 10 bit, kavis yarıçapı 1000r kavis monitörü tam yaşayacağın bir özellik, parlaklık 550, FreeSync Premium var, HDR 400 var, arka aydınlatması var, IPS panel monitörün hızını ve canlılığını size aratmayacak güzel bir monitör gibi duruyor, 3 yıl önceki eski benzer modelinin bile tepkime hızı iyi, eski model olan MAG271CQR tepkime hızının fotoğrafın atıyorum.

Eki Görüntüle 1547500

Fiyatı düşmüşken bir bakın derim.
Bahsettiğim monitör MSI MPG artymis 273CQR
LİNK 1
LİNK 2
Dostum ürünlerin özellikleri çok iyi... Bana çok yardımcı oldun sayende monitörleri kıyaslayabileceğim bir site bile öğrendim :) Ama dediğim gibi bütçeyi artık zorlayamıyorum bile o yüzden para kalmadı bir de bir miktar borca girdik sonumuz hayırlı olsun... Şu an tüm parçaları aldım sayılır. Güç kaynağını bekliyorum montaj ve kurulum kalacak. Umarım sorun güç kaynağındandır da hem zamandan hem de paradan falan olmayalım. Başka bir şey yüzünden de uğraşmak istemiyorum enerjim kalmadı çünkü. Bir aydır toplayacağım diye stres yaşayıp durdum :D Sürekli "bu kadar şansızlık da olmaz ama" dedirten bir sürü sorunla karşılaşmak yordu.
 
@Voisxe Monitörü iade ettikten sonra 24 ekim pazartesi yani bugüne kadar bekledim ve para iadesi yapıldı ürünü göndermediler :D Yani boş boş talep onaylanmasını falan bekledim rezillik
 
Şaka gibi, olan zamanınıza oldu geçmiş olsun.
Sağ ol dostum. En azından artık farklı monitörlere de bakmak için zamanım var. MSI'ın ürünleri çok ilgimi çekti ama onlarda da freesync destekli IPS göremedim. Kavisli VA monitörlerde de sorun vardır diye istemiyorum. Freesync nvdia ekran kartlarıyla çalışıyor da g-sync niye amd ekran kartlarıyla çalışmıyor bu durum can sıkıcı...
 
Parlak canlı renkler istiyorsan IPS panel alacaksın mat sade renkler istiyorsan VA panel

Bana VA paneli bedava verseler kullanmam

Kesinlikle haklısın dostum VA panel aldığıma pişman oldum Allah belasını versin bu panelin.
Kafayı yedirtti bana input lag yiyordum hep ne kadar video izlesem çözüm olmuyordu kaç kere format attım bazen akıcı oynuyordum bazen input lag yiyordum PC'de sorun var sandım.
BenQ 2540K TN aldım sorun monitördenmiş yağ gibi akıyor namussuz şimdi.
Bunda da 3 kere değiştirdim yorulmuştum iade etmekten ama iyi ki ölü piksel ve sorun yaşamışım yoksa TN panel kullanacaktım 2'si ölü piksel 1'i komple bozuktu ekrana görüntü gelmiyordu.
Şimdi baktım IPS panel TN'den iyi veya başabaşlar maç, film, video falan izliyorum. ASUS VG259QM 24.5" 280Hz 1ms alacağım umarım kazasız belasız gelir.
AOC IPS panellerinde sorun aynımı bilmiyorum lakin sakın C27G2U VA panel alıp riske girmeyin.
İnsanlara söylüyorum bahane yapıyorum sanıyorlar ölünce 2007'den beri FPS oynuyorum ben fark etmeyeceğim de kim edecek.
 
IPS panelde 2560x1440p 165Hz Curved yok hocam, bahsettiğin ROG serisi monitör bu sanırım, evet VA panel: Asus ROG Strix XG27WQ Monitör
Maksimum çıkabileceğin bütçe nedir ona göre monitör önereceğim, VA modellerde gecikme değeri genelde daha fazladır, ghosting VA panelde IPS, TN'ye göre daha fazla oluyor, kavis özelliği için VA seçilebilir.
Bana 8k ya monitör önerebilir misin
 

Yeni konular

Geri
Yukarı