Vali olmak için hangi tür lise seçilmeli?

Bu konuda arkadaşa hak veriyorum. Sosyal ve Türkçeyi kendin halletmen gerekiyor. Ama EA'ya göre matematik konusunda çok önde oluyorsunuz o anlamda da avantajı var.
Hocam matematik konusunda önde olacak ama ağır bir matematik gerçekten ciddi işleniyor. Fen lisesi ile aynı puanda bir Anadolu Lisesinde alacağı bir matematik eğitimi gayet yeterli olur. Hem fen lisesindeki ağır fen derslerinden kurtulur fen lisesi müfredatı görecek o derslerde. Sınıfta kalma riski bile var. Benim fen lisesine göre düşük lgs puanı ile alan okulum bile gayet iyi eğitim veriyordu. Nitelikli olsun yeter. Hele fen lisesi puanındaki seviyede ise yeter de artar siyasal bilimler için.

Sana en son şunu söyleyeyim. Çok çalışman lazım çünkü kamu yönetimi, siyasal bilimler okumak zor değil. 50K-100k sıralama ile istediğin üniversiteye girersin. Ama hedefin ilk başta kendini geliştirmek olsun. En ideali siyaset bilimi okumak ama bunu en hukuk bölümünü okuyarak da yapabilirsin en azından kaymakam olamasan bile avukat olarak mezun olursun. Daha fazla iş olanağın mevcut. Elinde alternatifin olur. Siyaset biliminde bu alternatifin çok çok az. Bunu unutma. Bunu kendini değerlendirerek karar ver. 4 senede zaten kafanda birçok şey oturur. Ama siyaset bilimi iş imkanı en az olan bölümlerden birisi bunu da dikkate al. O yüzden tavsiyem eğer kafaya koydum ben VAL'i olacağım ne gerekiyorsa da yapacağım demiyorsan hukuk oku kaymakam olamasan bile en azından elinin altında alternatiflerin olur. Bu yollardan geçmiş olan birisi bu alanda siyasal bilimler alanında yüksek lisans yapmış biri olarak bunu söylüyorum.

Hocam matematik konusunda önde olacak ama ağır bir matematik gerçekten ciddi işleniyor. Fen lisesi ile aynı puanda bir Anadolu lisesinde alacağı bir matematik eğitimi gayet yeterli olur. Hem fen lisesindeki ağır fen derslerinden kurtulur fen lisesi müfredatı görecek o derslerde. Sınıfta kalma riski bile var. Benim fen lisesine göre düşük LGS puanı ile alan okulum bile gayet iyi eğitim veriyordu. Nitelikli olsun yeter. Hele fen lisesi puanındaki seviyede ise yeter de artar siyasal bilimler için.

Tabii fen lisesi kalitesinde matematik eğitimi veren Anadolu liseleri mevcut. Bunlardan birisi çok fayda sağlar ama sayıları çok az maalesef. Anadolu liselerinde eğitim seviyesi fen liselerine nispeten biraz daha geride. Benim seçme şansım olsa ya çok kaliteli eğitime sahip Anadolu lisesi seçerdim ya da bu imkanım yoksa fen lisesinde okuyup Türkçe ve Sosyal'i kendim hallederdim.

Tabii fen lisesi kalitesinde matematik eğitimi veren Anadolu liseleri mevcut. Bunlardan birisi çok fayda sağlar ama sayıları çok az maalesef. Anadolu liselerinde eğitim seviyesi fen liselerine nispeten biraz daha geride. Benim seçme şansım olsa ya çok kaliteli eğitime sahip Anadolu lisesi seçerdim ya da bu imkanım yoksa fen lisesinde okuyup Türkçe ve Sosyal'i kendim hallederdim.
Hocam fen lisesi diliminde alan anadolu liselerinin bir eksiği yok. Tabii son karar arkadaşın.

Bu konuda arkadaşa hak veriyorum. Sosyal ve Türkçeyi kendin halletmen gerekiyor. Ama EA'ya göre matematik konusunda çok önde oluyorsunuz o anlamda da avantajı var.
Tamamdır onda sıkıntı olmaz o derslerim iyi,o zaman Fen Lisesini tercih etmeyi planlıyorum

Sana en son şunu söyleyeyim. Çok çalışman lazım çünkü kamu yönetimi, siyasal bilimler okumak zor değil. 50K-100k sıralama ile istediğin üniversiteye girersin. Ama hedefin ilk başta kendini geliştirmek olsun. En ideali siyaset bilimi okumak ama bunu en hukuk bölümünü okuyarak da yapabilirsin en azından kaymakam olamasan bile avukat olarak mezun olursun. Daha fazla iş olanağın mevcut. Elinde alternatifin olur. Siyaset biliminde bu alternatifin çok çok az. Bunu unutma. Bunu kendini değerlendirerek karar ver. 4 senede zaten kafanda birçok şey oturur. Ama siyaset bilimi iş imkanı en az olan bölümlerden birisi bunu da dikkate al. O yüzden tavsiyem eğer kafaya koydum ben VAL'i olacağım ne gerekiyorsa da yapacağım demiyorsan hukuk oku kaymakam olamasan bile en azından elinin altında alternatiflerin olur. Bu yollardan geçmiş olan birisi bu alanda siyasal bilimler alanında yüksek lisans yapmış biri olarak bunu söylüyorum.

Hocam bende sonda dediğinizin düşüncesindeyim,zaten Türkçem ve Sosyalim çok iyi onları kendim hallederim.

Hocam vali olmak için elimden ne geliyorsa yapacağım ama ilk başta kaymakamlığa atılmam sonrada valiliğe atanmam gerekiyor.Kaymakamlığı hukuk mu kapsıyor yoksa siyasi bilimler mi ? (Ben siyasi bilimler diye biliyorum) Ayrıca avukat olup direkt valiliğe geçiş yapılır mı ?

Son düzenleme:
Tamamdır onda sıkıntı olmaz o derslerim iyi, o zaman fen lisesini tercih etmeyi planlıyorum.

Hocam bende sonda dediğinizin düşüncesindeyim, zaten Türkçem ve sosyalim çok iyi onları kendim hallederim.

Hocam VAL'i olmak için elimden ne geliyorsa yapacağım ama ilk başta kaymakamlığa atılmam sonra da valiliğe atanmam gerekiyor. Kaymakamlığı hukuk mu kapsıyor yoksa siyasi bilimler mi? (ben siyasi bilimler diye biliyorum) ayrıca avukat olup direkt valiliğe geçiş yapılır mı?

Hukuk, iktisat, siyasal bilimler bölümleri mezunları kısaca iibf bölümleri mezunları kaymakamlık sınavına direk başvuru yapabiliyor. Bunlar arasında dediğim gibi meslek olanağı en geniş olanı hukuk. Hukuk mezunu olarak kaymakam olabilirsiniz bunun önünde engel yok. İdeal olan ama daha zor olan ise siyaset bilimi okumak. Çünkü iş imkanları ve başka meslek yapma olanağı çok kısıtlı. Yani kısaca siyasal bilimlerde tek şansınız devlet memuru olmak onun haricinde şansınız yok. Ha ben VAL'i olmak için elimden geleni yapar gecemi gündüzüme katarım diyorsanız siyaset bilimi okuyun onun haricinde uzak durun. Dediğim gibi koskaca bir işsizler ordusuna sahip bir bölüm çünkü iş imkanı kısıtlı. Daha garanti olsun kaymakam olmazsam eğer alternatifim olsun dersen hukuk oku kesinlikle en azından boşta kalmazsın iş imkanın daha fazla. Hem de siyasal bilimlerden farkı yok kaymakamlık sınavında. Tercih senin siyasal bilimlerde alternatifin olmaz ama hukuk okursan en azından kaymakam olamasan bile farklı iş imkanın daha fazla.

Avukat olduktan sonra direk VAL'i olamazsın. VAL'i olmanın en önemli şartı devlet kurumlarında 10 yıl hizmet şartı. Ama bunun büyük bir kısmı kaymakamlık veya içişleri bakanlığında çalışmak. Buralardan atama yapılıyor VAL'i olarak.

Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba bu sene 8.sınıfa geçtim vali olmak istiyorum, vali olmak için şartlar minimum 35, o yaşa kadar siyaset mi okunmalı? Ne yapılmalı, biliyorum olmak için çok sıkı çalışma gerekiyor fakat, vali olmak için Anadolu lisesi tercih edilmeli diye biliyorum, doğru mudur? Şimdiden yazan herkese çok teşekkür ederim :)
Uluslararası ilişkiler okuman lazım belli bir süre kaymakamlık yapıcan ve sonra vali olabilirsin ancak yukarıda da arkadaşın dediği gibi tanıdık birisi varsa direk alınırsın tanıdık yoksa işin biraz zor yinede tüm umudunu kırma derim

Hukuk, iktisat, siyasal bilimler bölümleri mezunları kısaca iibf bölümleri mezunları kaymakamlık sınavına direk başvuru yapabiliyor. Bunlar arasında dediğim gibi meslek olanağı en geniş olanı hukuk. Hukuk mezunu olarak kaymakam olabilirsiniz bunun önünde engel yok. İdeal olan ama daha zor olan ise siyaset bilimi okumak. Çünkü iş imkanları ve başka meslek yapma olanağı çok kısıtlı. Yani kısaca siyasal bilimlerde tek şansınız devlet memuru olmak onun haricinde şansınız yok. Ha ben VAL'i olmak için elimden geleni yapar gecemi gündüzüme katarım diyorsanız siyaset bilimi okuyun onun haricinde uzak durun. Dediğim gibi koskaca bir işsizler ordusuna sahip bir bölüm çünkü iş imkanı kısıtlı. Daha garanti olsun kaymakam olmazsam eğer alternatifim olsun dersen hukuk oku kesinlikle en azından boşta kalmazsın iş imkanın daha fazla. Hem de siyasal bilimlerden farkı yok kaymakamlık sınavında. Tercih senin siyasal bilimlerde alternatifin olmaz ama hukuk okursan en azından kaymakam olamasan bile farklı iş imkanın daha fazla.

Avukat olduktan sonra direk VAL'i olamazsın. VAL'i olmanın en önemli şartı devlet kurumlarında 10 yıl hizmet şartı. Ama bunun büyük bir kısmı kaymakamlık veya içişleri bakanlığında çalışmak. Buralardan atama yapılıyor VAL'i olarak.
Hocam o zaman hukuk okuyup kaymakam olmayı planlıyorum,oradan da vali.

Çünkü yazdığınız gibi siyasi bilimlerde iş imkanı kısıtlı dediniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı