Valorant oynarken sistem çöküyor

Xraydiamonds

Femtopat
Daha fazla  
RAM
2x32GB Corsair 6600MHZ + 2x32GB GSKİLL 6400MHZ
SSD veya HDD modeli
1TB SSD + 1TB SSD
Ekran kartı
Asus Rog RTX4090
Anakart
Asus Z-790A Gaming Wifi II
İşlemci
İ9-14900KS
Arkadaşlar herkese merhaba, sizlere arafta kaldığım bir problemden bahsedeceğim.

İyi bir sisteme sahip olduğumu düşünüyorum ve geçenlerde Valorant'ı tekrar kurdum oynamaya başladım. Oyun aniden çöküyor bazen mavi ekran bazen sistem yeniden başlıyor. Gerekli araştırmaların ardından oyunda işlemci sıcaklığının 85-90 dolaylarında kaldığını fark ettim. İlk olarak soğutucuda sorun olduğunu düşündüm.

Ve OCCT vb test programlarından önce işlemci testi daha sonra RAM ve işlemci + RAM testlerini yaptım. Sistemde kapanma vs yok.

Power testinde ise sistem 10 sn içinde kapanıyor. PSU ise ASUS ROG 1200+ Gold Aura.

Şimdi iki seçenek arasındayım. Valorant eğer işlemci sıcaklığına bağlı olarak çöküyorsa işlemci testlerde neden kapanmadı. Sistem 4-5 aylık falan.

Bu arada Valorant işlemci bazlı bir oyun biliyorsunuz. Diğer baba oyunlarda da böyle durum yok. İşlemci yine 75-80 dereceleri görüyor Hogwarts Legacy, Assassin's Creed vb. ama bu oyunlar GPU'dan güç alıyor Valorant CPU'dan.

i9-14900KS işlemcide ısınmalar normal bunu da biliyorum. Sizce soğutucu üzerinden mi PSU üzerinden mi donanım değişikliği çözüm yolu deneyelim.

Sizin öneriniz fikriniz var mı? Ne yapabiliriz?

Bu arada Windows 11 Denetim Masası güç planından düşük güç ( güç tasarrufu ) ile Valorant oynayabiliyorum sıcaklık 55-60'ı geçmiyor neredeyse. Ama dengeli ya da yüksek performansa geçirirsem maksimum 1 maç atabiliyorum bazen 40 dk lık maçta 2-3 kere kapanıyor.

Tam olarak PSU Dan emin olabilmek adına verebileceğiniz öneri var mı? Arada bir ıslık sesi gibi ya da tam benzetememiş olabilirim bir ses geliyordu kasada fanlardan sandım ama psu dan geliyordu.
Islık sesi dediğiniz CoilWhine o bir sorun değil. Elektriksel aksamdan kaynaklanan bir ıslık sesi. Her üründe olmuyor biraz şans işi. Özellikle yük altındayken GPU ve PSU'da ses miktarı daha fazla olur.

Bilgisayarın kapanma sebebi kritik sıcaklık ayarı olabilir diye düşünüyorum. Standart olarak 95 dereceye ayarlı olur. İşlemci bu dereceye geldiğinde zararı önlemek için sistem kendini kapatır. Düşük güç modunda kapanmamasının sebebi ısınmanın önüne geçilmesinden dolayı muhtemelen.

Sıcaklık değerlerini düşürüp denemek adına İşlemcinin Turbo Boost özelliğini kapatmayı deneyebilirsin.
Güç planını düzenle > gelişmiş güç ayarlarını değiştir>İşlemci güç yönetimi>en yüksek işlemci durumu> %100 olan değerleri %99'a indirmen yeterli.

Ya da

Bu kritik sıcaklık ayarını AISuite ayarını üzerinden değiştirebilir veya kapatabilirsin. AİSuite'i anakartının sürücü sayfasından bulabilirsin. Asusun bir uygulaması.

İşlemci testinde neden kapanmadığı hakkında bir fikrim yok maalesef. Aslında sıcaklıktan kaynaklanıyorsa orada da kapanması gerekir fakat yine de denemekten zarar gelmez.

Islık sesi dediğiniz CoilWhine o bir sorun değil. Elektriksel aksamdan kaynaklanan bir ıslık sesi. Her üründe olmuyor biraz şans işi. Özellikle yük altındayken GPU ve PSU'da ses miktarı daha fazla olur.

Bilgisayarın kapanma sebebi kritik sıcaklık ayarı olabilir diye düşünüyorum. Standart olarak 95 dereceye ayarlı olur. İşlemci bu dereceye geldiğinde zararı önlemek için sistem kendini kapatır. Düşük güç modunda kapanmamasının sebebi ısınmanın önüne geçilmesinden dolayı muhtemelen.

Sıcaklık değerlerini düşürüp denemek adına İşlemcinin Turbo Boost özelliğini kapatmayı deneyebilirsin.
Güç planını düzenle > gelişmiş güç ayarlarını değiştir>İşlemci güç yönetimi>en yüksek işlemci durumu> %100 olan değerleri %99'a indirmen yeterli.

Ya da

Bu kritik sıcaklık ayarını AISuite ayarını üzerinden değiştirebilir veya kapatabilirsin. AİSuite'i anakartının sürücü sayfasından bulabilirsin. Asusun bir uygulaması.
Değerli yorumun için teşekkür ederim güç planı üzerinden değişiklikleri uygulayıp deneyeceğim şimdi pc başına geçiyorum

Rica ederim dönüşünü bekliyorum.
tam size paylaşımı atıyordum sistem tekrar çöktü ama bu sıcaklık değerleri çok oynak örneği alt+tab yapıyorum bekliyorum 60-65 oluyor oyundan anında çıkınca 75-88 arası

Sorun valorantta mı sadece diye sanıyordum oyunun vanguard sistemi işlemci üzerine etkisi oluyor diye ghost racon breakpoint aynı şekilde sistem kapandı sanırım sıcak değerleri ile ilgili

1200+ gold asus psu 4 aylık bir power ın bozulacağını sanmıyorum termal macun kontrol edip gerekirse soğutucuyu değiştirmek lazım sanırım

Dosya Ekleri

• IMG_0038.jpeg
    IMG_0038.jpeg
    206,5 KB · Görüntüleme: 25
  • IMG_0039.jpeg
    IMG_0039.jpeg
    218,9 KB · Görüntüleme: 22
Son düzenleme:
tam size paylaşımı atıyordum sistem tekrar çöktü ama bu sıcaklık değerleri çok oynak örneği alt+tab yapıyorum bekliyorum 60-65 oluyor oyundan anında çıkınca 75-88 arası

Sorun valorantta mı sadece diye sanıyordum oyunun vanguard sistemi işlemci üzerine etkisi oluyor diye ghost racon breakpoint aynı şekilde sistem kapandı sanırım sıcak değerleri ile ilgili

1200+ gold asus psu 4 aylık bir power ın bozulacağını sanmıyorum termal macun kontrol edip gerekirse soğutucuyu değiştirmek lazım sanırım
O kadar oynak olmasını çok büyük ihtimalle dediğin gibi termal macundandır. Umarım sorunun çözülür iyi günler.

Bir arkadaşta 1 cc kadar termal macun vardı dandik ya da çok kaliteli bilmiyorduk denedik oyundayken kapanma sorunu ve powertestte kapanma sorunu gitti şimdilik ama sıcaklık değerleri 4-5 saat sonra yine ara ara oralara tırmandı sağlam bir macun ile sorunu çözeri gibime geliyor

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı