Aynı fiyat bandındaki işlemcileri kıyaslamak doğru olacaktır
9400f için
9600k için
5-10 fps dediğiniz, %5-10 a tekabül ediyor. Bu da örnek vermek gerekirse 2060 yerine para verip 2060s almak gibi düşünebiliriz. Yada aynı paraya amd yerine intel alabiliriz. Bu kıyaslamalarda ki işlemciler aynı fiyat yani neresinde tutup bakın f/p olarak oyunlarda intel önde. Render olarak düşünseniz amd yi tek geçerim orası ayrı. Yiğidi öldür hakkını yeme.
Hocam soket değişimini atladınız sanırım yazımdaki. Gerisini söylemiyorum, sadece soket değişimi. i5 9400f'i değiştirmeye çalıştığınızda soket değişecek, daha pahalı anakart, daha pahalı işlemci derken bir ton masraf. Geleceği olmayan bir yatırım. Ek olarak i5-9400f Ryzen 5 2600 ile karşılaştırıldığında evet bir miktar performans artışı mevcut fakat intel işlemcinin kullanımı yüzde olarak oldukça yüksek oluyor. Bir süre sonra ekran kartı güncellemesi yapılacak, işlemci de bu yüksek ekran kartına yeterli gelmeyebilir.
Ryzen 5 2600 muadili i5-8400 olarak kabul ediliyor.
Ryzen 5 2600 ve i5-9400f varken intel daha pahalıydı yanlış hatırlamıyorsam. Bu da ayrı bir durum.
Son olarak şuraya da bir göz atın,
Should I get the Intel core i5 9400f or AMD equivalent CPU in pricing and performance of the 9400f for gaming? Also which one is better for future proofing?
Burada da gelecek için AMD deniyor, oyun için de Intel önerilmiş ancak i5-9400F rakibi olarak Ryzen 5 2600X gösterilmiş, 2600 değil.
Ayrıca
@blade54'ün dediği frekans farkını da göz ardı etmemek gerekiyor.
Çünkü AMD işlemciler daha güçlü. Biraz da Windows'un optimizasyonu var ama onu Microsoft çözdü neredeyse. Amd işlemciler güçlü sonucunu nasıl çıkardın? Her türlü Intel Bence güç kaynağından kovayla elektrik taşımadan daha az güç tüketerek ve daha az ısınarak daha iyi bir işlemci sunuyor. Aynı...
Arkadaş i5-9400f alsa oyunda güzel FPS'ler yakalayacak belki ancak ben ufak tefek çoklu performans gerektiren uygulama da açayım veya oyun çalışırken arkada Discord, Chrome vb. şeyler de açayım dese işlemci kullanımı yükselecek de yükselecek.
Yani burada videolar yerine ihtiyaçları ve fiyatları tartışsak daha iyi gibi duruyor. Evet videoda ve belki de kağıt üstünde önde olabilir ancak videolarda çeşitli durumlar olabiliyor düşük frekanslı ram ile Ryzen çalıştırma vb.
9400F, oyun performansı olarak Ryzen5 3600'e bile kafa tutuyor. Ayrıca stok soğutucusu da yeterli oluyor. Ben aldım geçtim hiç artı soğutucuymuş ısınır mı diye kafamı da yormadım.
Valla hocam ekran kartını yükseltmek istediğinizde bu işlemci darboğaz yapabilir. Teorik olarak konuşuyorum tabi burada ve şuna dayanıyorum, bazı ekran kartlarında Ryzen ile karşılaştırılırken oyunda i5-9400F kullanım yüzdesi dikkatimi çekmişti. Neyse bunu geçelim, çok da önemi yok. i5-9400f ile 2070 Super kullanılmayacak herhalde.
İşlemci yükseltmek istediğinizde soket değişecek. Daha tonla avantaj/dezavantaj var ama herkesin tercihi farklı. Tamamen oyun odaklıysanız buyrun Intel kullanın, ama uçuk fiyatlara Intel alınması bana mantıklı gelmiyor. Güzel Intel işlemci ve anakart indirimleri bulunduğunda ve çoklu çekirdekle işiniz olmadığında buyrun Intel tercih edin.
4 Ghz, 1.25V Ryzen 5 2600X kullanıyorum. Boşta 38-40 derece alıyorum stok soğutucu ile. Apex, Rainbow, GTA V, Witcher 3 ve daha birçok oyunda ise 63-68 derecelerde. CS:GO'yu söylemiyorum bile, 65'e gelmiyor işlemci.