Çözüldü VDSL internet kablosu nasıl çekilir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Noanow

Hectopat
Merhaba. Başka bir eve taşındık eski evde Türk Telekom fiber kullanıyorduk nakil istedik modemi söküp Türk Telekom'a götürmemizi istediler yeni taşındığımız evde fiber altyapı olmadığı için VDSL internet kurulum istedik ancak gelen ekipler dairemize internet çıkmadığını aşağıdan kendimiz internet kablosu çekmemizi istediler ve modemi Türk Telekom'dan alıp takmamızı istediler.
Sorum şu 4. katta oturuyoruz internet ahizesi ise dış kapıda balkondan salmayı düşünüyoruz ancak hangi kabloyu alacağımı ve nereye bağlayacağım hakkında pek bir bilgim yok ekip bir etiket bıraktı ve gitti elektrikçi de yapabilir dedi ancak kabloyu kendim alıp bir yakınıma bağlattırmak istiyorum ne tür bir kablo almam gerek yardımcı olur musunuz?

5d4a577d-8e0e-46e8-98b4-70b6f18b0de9.jpg

1134845a-3e10-4e0c-8fb6-b4b9ecedb718.jpg

Çözüm
CAT5 kablo alın. CAT5 içindeki Mavi ve Mavi Beyaz kabloyu kutudaki etiket takılı olan kabloya bağlayın. Diğer ucuna RJ11 jack çaktırıp modeme takın ve tamamdır.
CAT5 kablo alın. CAT5 içindeki Mavi ve Mavi Beyaz kabloyu kutudaki etiket takılı olan kabloya bağlayın. Diğer ucuna RJ11 jack çaktırıp modeme takın ve tamamdır.

Çözüm
CAT 6′da ek olarak kablonun dolaşmasını önleyen ayırıcı ve parazite karşı alüminyum folyo bulunur. CAT 6 kablo CAT 5′e göre daha dayanıklıdır ve uzun ömürler kullanmaya uygundur. CAT 5 kabloda veri akışı 100Mbps olmasına karşılık CAT 6′da hız 1000MBPS'dir. Ama yine de bir sor elektrikciye.

Anladım peki hocam neden CAT5 kablo CAT6 ile ne farkı var CAT6 kablo daha sağlam ve hızlı değil mi?

Cat5 kablo daha ucuz çünkü ve tesisat için fazla para vermenize gerek yok. Arkadaşın dediği cat6 durumu modemden sonra geçerli. Yani modeme gelen telefon hattı için cat5 de olsa cat6 da olsa birşey farketmez bu yüzden ucuz olanı alın. Ama modemden sonra pc ye giden kablo cat6 olursa daha iyi olur.

CAT5 kablo daha ucuz çünkü ve tesisat için fazla para vermenize gerek yok. Arkadaşın dediği CAT6 durumu modemden sonra geçerli. Yani modeme gelen telefon hattı için CAT5 de olsa CAT6 da olsa bir şey fark etmez bu yüzden ucuz olanı alın. Ama modemden sonra PC'ye giden kablo CAT6 olursa daha iyi olur.

Anladım hocam biraz aceleci davranıp CAT6 aldım maalesef bir sorum daha olacaktı.
CAT6 kablonun içinde 8 tane kablo var 4 4 şeklinde ince kabloları birleştirip ankastrede olan 2 kabloya bağlayacağım değil mi?
Veya dediğiniz gibi mavi ve mavi beyaz olanımı bağlıyayım sadece.
Aynı şekilde elektrikçi küçük bir kutu verdi burada da ayni şekilde bağlamayı düşünüyorum.

20230911_213532.jpg
20230911_220720.jpg
20230911_114859.jpg

@573664

Anladım hocam biraz aceleci davranıp CAT6 aldım maalesef bir sorum daha olacaktı.
CAT6 kablonun içinde 8 tane kablo var 4 4 şeklinde ince kabloları birleştirip ankastrede olan 2 kabloya bağlayacağım değil mi?
Veya dediğiniz gibi mavi ve mavi beyaz olanımı bağlıyayım sadece.
Aynı şekilde elektrikçi küçük bir kutu verdi burada da ayni şekilde bağlamayı düşünüyorum.

Eki Görüntüle 1941026Eki Görüntüle 1941025Eki Görüntüle 1941027

@573664

Ankastre kutuda iki kablo ucu var ve siz de CAT6 kablodan sadece 2 tanesini kullanacaksınız. Mavi ve mavi beyaz dememin nedeni telefon bağlantılarını ekipler genelde o renge yaparlar yabancılık olmasın diye dedim yani. CAT 6 kablonun diğer ucunu aldığınız kutudaki vidali yere takacaksiniz. Yönü yoktur istediğiniz gibi takın. Son olarak modem kutusundan çıkan iki tarafı RJ11 olan telefon kablosunu modeme takın tamamdır. Duruma göre araya splitter takabilirsiniz.

Ankastre kutuda iki kablo ucu var ve siz de CAT6 kablodan sadece 2 tanesini kullanacaksınız. Mavi ve mavi beyaz dememin nedeni telefon bağlantılarını ekipler genelde o renge yaparlar yabancılık olmasın diye dedim yani. CAT 6 kablonun diğer ucunu aldığınız kutudaki vidali yere takacaksiniz. Yönü yoktur istediğiniz gibi takın. Son olarak modem kutusundan çıkan iki tarafı RJ11 olan telefon kablosunu modeme takın tamamdır. Duruma göre araya splitter takabilirsiniz.

Anladım hocam dediğiniz gibi yapacağım yardımcı olduğunuz için çok sağ olun.

Etiket yapıştırdıkları kablo direk direkten geliyor ankastrenın içi boş zaten görüldüğü gibi zaten etikette ankastre arızalı diye not düştüler ben direk bağlayacağım siyah kabloya bir sıkıntı olmaz umarım biraz kalın gibi gözüküyor.

@573664

Anladım hocam dediğiniz gibi yapacağım yardımcı olduğunuz için çok sağ olun.

Etiket yapıştırdıkları kablo direk direkten geliyor ankastrenın içi boş zaten görüldüğü gibi zaten etikette ankastre arızalı diye not düştüler ben direk bağlayacağım siyah kabloya bir sıkıntı olmaz umarım biraz kalın gibi gözüküyor.

@573664

Hayır sorun olmaz. Bağladıktan sonra bantla korumaya alın ki kısa devre yapmasın.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı