VDSL Modem Önerisi

Bütçe
4000

Marciao

Femtopat
Son düzenleyen: Moderatör:
CRC hatalarının sebebi genelde hattın kalitesinden kaynaklı oluyor. Yani yeni modem almak o sorunu çözmeyebilir. Baştan uyarmak istedim.

En uygun fiyatlı önerim Tenda V12 olacaktır. Kendim 2,5 yıldır kullanıyorum. En sevdiğim tarafı Wi-Fi menzili daha önce tedarik ettiğim üç farklı cihazdan daha iyi olmasıydı. Benzer fiyattakilere göre özellik olarak doludur:
*Dual bant Wi-Fi(2.4GHz ve 5GHz)
*ADSL/VDSL yanında fiber internete uygun. Ayrıca teyit imkanım olmadı ama MAC klonlama da destekliyor(bazı fiber internetler için gerekebilir)
*Gigabit WAN ve LAN portları var. Gigabit fiber internetle bile kullanmak mümkün.
*Hüzmeleme ve MU-MIMO gibi Wi-Fi kalitesini arttıracak özellikler mevcut
*VDSL için QoS yok ama genel olarak ağ trafiğini yönetmede iyi. Ben evde başka cihazlar da bağlıyken ciddi bir ping sorunu yaşamadım.

Kötü tarafı daha sonra önerebileceğim Keenetic marka ürünlere göre yazılımsal olarak eksiktir. Ancak Keenetic olanlar da genelde ya pahalıdır yada özellikleri kıttır(MU-MIMO, hüzmeleme, gigabit portlar vs.). Şu anda Keenetic'in çoğu ürünü mantıken alınmaz vaziyette. Senin bütçen içinde kalan güzel bir model var ama fiyatı da benzer şekilde abartılı.

TP-Link Archer VR400 bizzat test ettiğim bir ucubeydi. Kısa sürede ısınıp hem kablolu hem kablosuz üzerinden hız kesiyordu. VR300'den de daha iyi performans beklemiyorum. Asus'un bazı modelleri(AC51 ve AC750 gibi) kronik sorunluydu. Onların da fiyatlarını şişirmişler.

Üstteki linkte bulunan iki modeme ilave olarak Keenetic Omni DSL var. Fiyatı Tenda V12 ile aynı ama özellik olarak bomboş. Wi-Fi 5 bile yok. Aynı markanın Carrier DSL modeli güzeldi ama stoğu bitmiş.

Not: Bufferbloat sorununun kesin çözümü fiber internet ve iyi router almaktan geçiyor. Ben farklı modemlerle denedim ama Türk Telekom'un VDSL teknolojisi yük altında berbat ping verip bufferbloat sorununa yol açıyor.

Çok güzel açıklamışsınız, çok teşekkür ederim. Crc hatalarının sebebi muhtemelen dışardan binaya gelen kabloda ama ona nasıl müdahele edebilirim veya başka kablo kullanabilir miyim bilmiyorum. ( port değiştirmek fayda eder mi? ) Başka öneri gelmezse önerdiğinizi alırım.

*VDSL için QoS yok ama genel olarak ağ trafiğini yönetmede iyi. Ben evde başka cihazlar da bağlıyken ciddi bir ping sorunu yaşamadım.
QoS internet hızını limitleyerek bufferbloat'u çözmek için kullanılmıyor mu? Çok gerekli diye biliyorum.

Son düzenleme:
Bunu alabilirsin.

QoS internet hızını limitleyerek bufferbloat'u çözmek için kullanılmıyor mu? Çok gerekli diye biliyorum.
Evet, bir nevi bazı bağlantılara öncelik vererek yoğun tarafikte yardımcı oluyor. Mesela bir oyun için öncelik verirsen başkaları video falan izlediğinde darboğaz olmuyor(pingi sabit tutmaya yardımcı oluyor).

Ben şimdiye kadar QoS'a muhtaç olmadım. Artık online oyun oynamam da azaldı. Ancak bir gün lazım olur diye zamanında bu özelliğe dikkat ederek almıştım. Oysa arayüzünde sadece ADSL için QoS ayarı yapmana müsaade ediyor. VDSL kullanırsan komple otomatik. O yüzden bir yanlış bilgi mağduru oldum.

Altyapın aslında daha fazla hıza müsaade ediyor ama sana 35 Mbps paket verilmiş. Bu hızdayken başkası da internete dadandığında ping sorunu yaşanabilir. Normalde -tek başına bağlandığında ve QoS kullanmadan- tüm oyunlar için rahatlıkla yetecek bir internet hızın var.

Dilersen Keenetic modellerinden birisini al. Bütçen içinde üç model var ve hepsi QoS özelliğine sahip:
Omni DSL
Extra DSL
Hopper DSL

Omni DSL biraz ilkel kaldı artık. Ethernet portları 100Mbps ile sınırlı ve Wi-Fi 4 kullanıyor(bağlanan cihaza göre pratikte 40-70Mbps internet hızı olur). Bu seni şimdiki altyapında kurtarır ama ileriye dönük bir cihaz, mesela Extra DSL daha mantıklıdır. Bir gün gelir ve 100 Mbps üzerinde bir internete kavuşursan verimli bir şekilde kullanmana imkan tanır(1Gbps ethernet ve Wi-Fi5). Hopper DSL ise Extra DSL'in Wi-Fi6 ile güncellenmiş hali diye biliyorum. Senin için Wi-Fi çok önemli değilse +1000 lira fazla vermeye de gerek yoktur.

O zaman Extra DSL ile Tenda V12 arasında kararsız kaldım. İnternete sadece benim pc + benim telefon bağlanacak, başka cihaz yok. Bu yüzden Tenda V12 daha mı mantıklı acaba, ya da yine de QoS lazım mıdır, bilemedim.

Neyse Extra DSL aldım yardım için çok sağ ol reis

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…