VDSL SNR margin değerleri düşük çıkıyor ve internet sürekli çöküyor

İMMORTAL36

Centipat
Öncelikle selamlar Technopat takipçileri, normalde hızım iyi olmasına rağmen not: 30-40 Mbps download 14 Mbps upload alıyorum internet tak diye kopuyor ve günde 2-3 defadan fazla düzelmesi için modemi açıp kapatmak zorunda kalıyorum. Bunun hakkında birkaç araştırma yaptım SNR ve margin değerleri kötü ise böyle olaylar ile karşılaşabileceğim konusunda fikir edindim. Margin değerim 8 dB, zaten 6'dan aşağısı internet yok demek 10 ve üstü olmadıkça da bağlantının kopması normal bir durummuş dolayısıyla kararsız çalışıyor. Bunun sebebi Santral'e 319 metre mesafede olmam mı yoksa 2 tel ince yalıtımsız bir ile kablo gelmesi mi? Margin değerimin düşük olmasından kaynaklı mı bilmiyorum çok fazla hata alıyorum.
1.5 Saat'de aşağıda yazan miktar kadar hata almışım.
Near-end CRC error Fast: 149508.
Far-end CRC error Fast: 5
Bunlar normal midir ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim, telefon kablosundan modeme kadar 10 metrelik 2 tel yalıtımsız Kablo'nun yerine CAT 6 veya CAT 5 kablo çeksem düzelir mi yoksa sebebi Santral'e uzaklığımdan mı kaynaklanıyor. Bir de modemden kaynaklı olabilir mi sorunlar.

Not: İnterneti bağlatalı 1 hafta oldu ZyXEL VMG1312-T20b modelini kullanıyorum sıfır olarak aldım.

Not: 2 tel ince yalıtımsız Kablo'nun mesafesi 10 metre filan.

Not: Modem üzerinden internet hızımı düşürüp denedim hâlâ kopma ve bağlantı sorunları yaşıyorum. İnterneti kısmak bir çare olmadı.

Son düzenleyen: Moderatör:

Aynı sorun bende de var kopmalar oluyor biraz önce müşteri hizmetlerini aradım Türkiye genellinde çalışma var yarım saat bir saat sonra deneyin dedi.

Modem ve arasında ki kabloyu ve bağlandığı yeri priz SE içini çekip bir atar mısınız? Mesafeye baz alınca 50 lilik paket çalışır diye ümit ediyorum fakat iç tesisat kötü ise iyi iletim yapmaz ve kopma yaşarsınız.

Attım hocam

Balkonun ucuna kadar kalın genellikle sokakta gördüğümüz ev telefonu kablosu ile geliyor, balkondan içeri kadar o 2 tel ince kablo ile geliyor 10 metre kadar ,içeride hemen modeme girmeden önce modemin içinden çıkan ev telefonu aparatı ile bağlantı yapılıp modeme takılıyor. Kurulum yapan arkadaş sıfırdan uç takmakdan ise modemin içinden çıkan kablo ile ek yaptı

@GenShepherd hocam müsaitseniz bakabildiniz mi acaba, fikriniz nedir

.

Dosya Ekleri

• IMG_20241120_163140.jpg
    58,9 KB · Görüntüleme: 42
  • IMG_20241123_221133.jpg
    159,6 KB · Görüntüleme: 36
  • IMG_20241123_224117.jpg
    134,2 KB · Görüntüleme: 47
Son düzenleme:
Margin değerim 8 dB, zaten 6'dan aşağısı internet yok demek 10 ve üstü olmadıkça da bağlantının kopması normal bir durummuş dolayısıyla kararsız çalışıyor.
Bu yanlış anlamayı düzeltmekle başlayalım. Margin değeri 8 olabilir ancak normalde yurt dışında default değer 6 dB'dir. Türkiye standartlarında Türk Telekom bunu 8 olarak belirler. Ek olarak 8 ve altı olması sürekli kopacağı anlamına gelmez. Hat kalitesi iyiyse 2 dB'de bile kopmayan hatlar vardır. Ancak 15-16 dB olup da kopam hatlar da vardır parazitler ya da hasarlar yüzünden. Halk arasında şöyle bir yanlış anlama var: 8 ise kopar en az 12 olmalı. Az hız alıyorsanız ve hattınız çok hassas ise bunlara dikkat edilmeli. Ortalama bir hatta 8 dB, hatta daha aşağısı bile sorun çıkartmaz. Bunu anladığınızı varsayıyorum.
Bunun sebebi Santral'e 319 metre mesafede olmam mı yoksa 2 tel ince yalıtımsız bir ile kablo gelmesi mi?
Santral mesafeniz ise ortalama sayılabilecek bir mesafe. Ortalama bir DSL hatta bu mesafelerde 50-65 Mbps sorunsuz kullanılabilir (hat kalitesine bağlı olarak). Kutudan eve kadar gelen telin inceliği ile alakası yoktur. Bu teller dış ortam kabloda birbirine sarılı halde yine böyle gelmekte. Havai hatlarda asla korumasız halde tek çekilmez. Yoksa hat açıkta kaldığından hasar alabilir. Genelde apartmandaki ya da havai kutuya kadar dış ortam sert bir koruma ile gelmekte. Eğer apartmandaysanız ve kutu girişteyse herhangi bir hava olayına maruz kalmayacağı için genelde bu şekilde tek olarak gelir, ancak havai ise daire içine kadar yine dış ortam korumasıyla gelir, ancak dıi ortam kablosu soyularak ince tel dışarı çıkartılır ve RJ-11 çakılır.
1.5 saatlik sürede bu CRC değerleri fazla. Bu da kablo taraflı bir sorun olabileceği anlamına geliyor. Bu yüzden kabloda ek varsa bu düzeltilmeli. Buna rağmen düzelmezse eğer kutudan eve CAT6 kablo çekilmesi de çözüm olabilir. Bunun için bu işi yapabilecek bir elektrikçi bulmalısınız. Yalıtımsız kablo diye bir şey yok. Her türlü ev içerisine kadar yalıtımlı halde gelir. Sadece apartmandaysanız binadaki kutudan daireye kadar tel olarak gelir ancak genelde sorun teşkil etmez. Hava olaylarına vs. maruz kalmaz.
Fotoğraflara baktığımda yapan arkadaş o bantlı eki düzgün yapamamış olabilir. Yak-1 boncuk ek temin edip düzgün şekilde ek yapılmalı. Normalde tellerden gelen kablonun ucuna RJ-11 çakılır ve öyle sonlandırma yapılır ancak gelen arkadaş üşenmiş olacak ki modemden çıkan kabloya ek yapmış. Önce bunu deneyin, olmazsa elektrikçi çağırıp kutudan eve kadar tek kablo halinde CAT6 çektirin. Sonlandırmasını da direkt RJ-11 ile yapsın. Ek yapmasın hiç.

@EkmekArasiHDD hocam değerleri atmayı unutmuşum, değerleri de bir gözden geçirir misiniz iyi mi kötü mü size zahmet, şimdiden çok teşekkür ediyorum

Dosya Ekleri

• Screenshot_2024-11-22-17-45-21-521_com.android.chrome.jpg
    63,3 KB · Görüntüleme: 47
  • Screenshot_2024-11-22-17-45-11-316_com.android.chrome.jpg
    64,5 KB · Görüntüleme: 40
@EkmekArasiHDD hocam değerleri atmayı unutmuşum, değerleri de bir gözden geçirir misiniz iyi mi kötü mü size zahmet, şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Jumperle iş yapanları hiç sevmem bunu yapanı kınıyorum. Genelde jumperler sağlam olur ama oksit olup olmadığına bakmalısınız. DSL kablosu genelde çabuk bozulur çekiştirmeden dolayı bir diğeri lokal yani size gelen şekebe tarafındada kalabilir ekip hiç geldi mi? Siyah kablo bu şekilde uzatılmaz yani ben yapmıyorum genelde ekip gelirse rica edin direkten gelen kabloyu yenilesinler evin içerisine kadar DSL kablosu hariç ek olmasın dikkat edin.

@EkmekArasiHDD hocam değerleri atmayı unutmuşum, değerleri de bir gözden geçirir misiniz iyi mi kötü mü size zahmet, şimdiden çok teşekkür ediyorum
Hocam standartları düşünürsek kötü. Normalde 8'den aşağı inmemesi gerek sonradan düştükçe. Hız değerleriniz kaç? Bunu da atabilir misiniz?

Hocam deyimleri çok anlamadım, ama daha ekiplere hiç basvurmadık internet çekmiyor diye, İnterneti 10 gün kadar önce bağlattık sadece onlar geldi, ilk gelenler saha ekipi olduklarını sadece panodan eve kadar hat çekip gideceklerini söylediler ve 2 telli kabloyu balkona çekip gittiler, ondan bir kaç gün sonrada o kabloyu ek yapan şahıs geldi ve bağlantıyı yapıp gitti

Hangi ISS?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…