VDSL ve fiber destekli modem önerisi

Ben de aynısını düşündüydüm. Evde ilk gönderdikleri modemi inceledim neleri desteklediğini vesaire ama elimdeki Keenetic modemi daha verimli buluyordum diğerinden tek farkı o yeni ZyXEL modem Wi-Fi 6 destekliyordu benimki ise 5 o da çok fark etmez diye eskisini kullanmaya devam ettim. TurkNet de zaten modemle ONT cihazını ücretsiz yolluyorlar zaten, iade ediliyor mu o kısmı bilmiyorum ancak alırsan önerim şu, bir modemi evin bir ucuna koyarsın diğerini öteki uca veya bilgisayarın televizyonun yanına sana kalmış, birini ana modem olarwk kullanırsın diğerini de Access Point niteliğinde kullanırsın, mesela ben de öyle kullanayım dediydim ilk, Keenetic'in altyapısı, erişilebilirlikleri, her şeyini ayarlayabilmen çok işime yarıyordu onu ana modem yaparım diğerini kapsama alanı genişletici olarak kullanırım dedim sonrasında vazgeçtim uğraşamam şimdi dedim öyle kaldı.

Sizin dediğiniz mantıklı geldi, şimdi sizce 2-3 bin TL civarına hangi modemi almalıyım? Doğru mu anladım fiber gelince ücretsiz ONT ve modem mi verecekler? Şu an ISS'm TurkNet.

Sizin dediğiniz mantıklı geldi, şimdi sizce 2-3 bin TL civarına hangi modemi almalıyım? Doğru mu anladım fiber gelince ücretsiz ONT ve modem mi verecekler? Şu an ISS'm TurkNet.

TurkNet'in sitesine girince zaten altyapın fiber altyapı ise 2000TL'lik modemi ve ONT cihazını ücretsiz kurulumla veriyorlar siteye gir görmemen imkansız zaten. Orada detaylar yazar. Modem konusunda da çok fazla bilgiye sahip değilim ancak benim önerim modem arayüzünün detaylı olması, mümkünse Wi-Fi 6 vesaire desteklemesi (bence olmasa da çok etkilemez gibi ben dağlar kadar fark göremedim), mümkünse minimum 2 tane Ethernet portu olması vesaire bunlara dikkat edebilirsin. Aslında yeni bir konuda durumunu ve olayları anlatırsın 2-3K bütçeye hangi modem daha mantıklı olur ve niçin diye sorarsın oradan daha hızlı ve daha çok yardımcı olurlar. Benim bildiğim Keenetic modemler genel olarak da kaliteli, kendi kullandığım Keenetic Extra DSL de her işimi görüyor şu ana kadar bir sorununu görmedim, olduğunca da her özelliğinden faydalanmaya çalışıyorum.

Buradan sonrası biraz kullandığım özelliklerden falan bahsedeceğim işte. (sponsorluk falan yok tamamen kendi deneyimimi aktaracağım) herhangi bir merak ettiğin veya sorun olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

İlk olarak uygulamasından bahsedeyim, modemin kendi uygulamasını yükleyip bağlı cihazları görüp yönetebiliyorum, gerketiğinde internet güvenliği bölümünden hızlıca belirlediğin profiller arası geçiş sağlayabiliyorsun, bir de en önemlisi bu uygulamayı kullanmak için modemin Wi-Fi'sine bağlanmak zorunda da değilsin.

İkinci olarak, modemin USB portuna flash bellek bağladım ve webdav ile paylaşıma açtım (tabii birçok ayar ile vesaire uğraşman lazım, bir de bunun farklı versiyonları ve alternatifleri de var sftp vesaire), bunun sayesinde başka şehirde bile olsan modemin desteklediği hızlarda Flash'tan dosyaları indirebiliyorsun, fotoğrafları ve videoları görüntüleyebiliyorsun, hatta dosyayı flasha da yükleyebiliyorsun. Bunu da dilediğin dosya yöneticisi uygulamasından modemin ana sistem adı, port numarası, kullanıcı adı ve şifresi ile kaydedince istediğin uygulamadan kullanabiliyorsun. Bilgisayar için de (yine sponsorluk değil) en verimli, ücretsiz ve kullanışlı raidrive var onu kullanıyorum, onda da gerekli bilgileri yazıp başlatınca bildiğin Windows'un dosya gezginine giriyorsun orada çıkıyor flash bellek aynı normal bir diski bağlamışsın gibi.

Bir de modemde internet güvenliği kısmı çok işime yarıyor onu kullanıyorum. Onun ne olduğunu falan daha detaylı araştırmanı tavsiye ederim, oradan bazı filtreleme modları var mesela genel DNS çözümleyicileri seçersin orada AdGuard DNS veya Cloudflare'a ait yetişkin içerik filtreleme veya otomatik kötü amaçlı yazılım koruması açabilirsin, veya ben şu şekilde kullanıyorum: Bir NextDNS hesabı açıp neleri engelleyecek, neleri nelere karşı koruyacak falan her şeyi seçebiliyorsun (daha anlatmadığım birçok özellik var, hepsi için), en önemlisi erişim engeli olan mesela Discord olsun Roblox olsun hiç etkilenmeden kullanabiliyorsun da.

Daha başka birçok özellik var da mesela ben modemi alalı 2 yıl olmuştur hala güncellemeler almaya devam ediyorum. Falan bayağı donanımlı ve çeşitli, ben de bu işlerle uğraşmayı sevdiğim için hayran kalarak kullanıyorum işte. Araştırsam daha benim de bilmediğim birçok şeyi daha vardır.

Asıl konuna gelecek olursam (biraz çok konuştum kusura bakmayın hocam) yeni modem alacaksan karşılaştırma videoları, inceleme videoları, neyin neden iyi neden alınır neden alınmaz her şeyini araştır en son da tekrar bir forumlara yaz hocam şunu alacağım iyi midir ona göre sipariş geçeceğim dersin ya da konu açılmışsa gerçek kullanıcıların deneyimlerine bakarsın ona göre alır kullanırsın. Şimdiden hayırlı olsun uzun ömürlü olur inşallah.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı