Vergileri Arttırmak Devletin Kasasına Daha Fazla Para Girmesini Sağlar Mı?

Bu forumda gönderme yapılması yasak mı ? Sen mi karar veriyorsun buna ?

Bu konuda aklı yerinde olan, mantıklı düşünebilen herkes sizin son söylediğinize katılır fakat ülkemizin üretim konusundaki yetersizliği uygulanacak düşük vergi için, yapılan ithalatlardaki gelirin büyük oranını dışarıya aktarıyor. Devletin kasası da yine tam anlamıyla dolmuyor. Bunun için vergiler yüksek tutuluyor diyebilirim.
Siyaset konuşmak istiyorsan yeni konu açabilirsin. Cevap verdiğin konu ayrı siyaset ayrı. Benim yerimde bir moderatör cevap verseydi acaba ona da böyle diyebilir miydin bilemiyorum.

Kisa vadede saglar. Uzun vadede ekonomiyi negatif etkileyeceginden saglamaz. Ama Turkiye gibi ulkeler kisa donem planlariyla yonetilir, cunku hem halk unutkandir hem de kimse yaslandigi zaman zengin olmak istemez, hemen olmak ister.
Bu ulkeyi dolara yatirim yapan yaya kalir diyen adam yonetiyor 20 senedir, ki bu lafi dediginde dolar 2.6 TL idi. Turk milleti ne zekidir, ne de caliskan.

Vergi olmalı tabii ki de ancak vatandaşa ne kadar çok vergi yüklenirse alım gücü ve para döngüsü o derece azalacaktır. Ben ticaretle uğraşıyorum ve şu dönemde daha artırma eğilimde olunursa küçük esnafı tamamen bitirecekler. Ticareti işleyen çark gibi düşünün. Her kesim çarkın bir parçası. Herkesin alım gücü yüksek ve hesap kitap yapmadan harcama yapabilmeliki çarklar düzgün işlesin. Aksi olduğu zaman kapanan her işletme işsizlik sorununu büyütecektir. İşsizlik çoğaldığında harcama azalacağı için para döngüsü sıkıntısı yaşanacaktır. Sonuçta vergi toplayacağı kesimide yok etmiş olacak ve ekonomik dibi görmüş olacağız. Toplanan vergilerin verimliliği ve vatandaşa dönüşü daha çok önemli bence. Şu anki durumda vergilerin çarçur edildiğini düşünüyorum. Durumda ortada zaten.

Vergi 101 (veya Vergiye Giriş, Maliye artık nasıl söylemek isterseniz) dersinde ilk söylenen şeylerden biri vergi oranlarını yükseltmenin veya çok kısa zaman aralıklarıyla ve sürekli olarak yeni vergiler getirmenin devletin kasasına giren parayı artırmayacağıdır. Vergide bir nokta vardır ve o noktadan sonra oranları ne kadar artırırsanız artırın devletin kasasına giren para artmaz. Aslında isteyen olursa daha detaylı da açıklayabilirim bu durumu zira insanları vergi kaçırmaya iten bir durumdur bu noktanın aşılması.

Ha bu arada aynı Vergi 101 dersinde söylenen ilk şeylerden başka birisi de verginin vergisi olmayacağıdır. İronik bir şekilde bu kurala da uyulmaz Türkiye'de, göz ardı edilir.

Vergileri arttırmak devletin kasasına daha fazla para girmesini sağlar mı? Ülkemizde ekonomik durum maalesef kötü. Devlet açığı kapatabilmek için vergileri arttırıyor. Ancak vergileri daha da arttırmak insanların parası o şeyi almaya yetmeyeceğinden devletin kasasına girecek para daha da azalmaz mı? Bu kadar vergi arttırmak gerçekten işe yarıyor mu? Vergiler azaltılsa hem satış artacak hem iş olanakları artacağından devletin kasasına daha fazla para girmez mi?
Devletin kasasına girse yine eyvallahımız olurda, şahısların cebine giriyor malesef.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı