Selamlar,
Aslında Pc sisteminde çok fazla takılma yaşamaman lazım. 4k videodan kastın mp4 formatlı videolar ise gerçekten sorunun var demektir. Çünkü kameradan ham çıkmış 4k ile yayıncılıkta kullanılan 4k formatlarını kullansaydın, muhtemelen "yerinden bile oynamıyor" diyecektin. Öncelikle takılma söz konusu olan videoların ssd diskinde mi yoksa harici bir disk aracılığıyla mı okunuyor? Bu veri hızıyla alakalıysa SSD ile çalışmayı deneyebilirsin. İkincisi çalışırken Premiere Pro üzerindeki "oynatma çözünürlüğü" kısmını biraz düşük tutabilirsin. Çoğu zaman 4k bir video için yarı ya da çeyrek ayar yeterli oluyor. Bunlar da olmazsa farklı video formatlarını deneyip (tabi temiz bir sistemde) kıyaslama yapabilirsin.
Gelelim Mac tarafına. Herhalde yıllardır kullandığım için en büyük kolaylık diyebilirim. Birincisi hızlı, akıcı ve stabil. Asla çökme olmuyor diyemeyeceğim ama Windows'un çok altında diyebilirim. Özellikle h264 ve h265 gibi kodekler oldukça hızlı. Mac 'in M1 işlemcisi o konuda çok işe yarıyor. Anında görüntü kaç K olursa olsun çözebilir. MOV formatı kendine ait olduğu için zaten başlı başına kolaylık. Ben televizyon ve sinema sektöründe olduğum için bizim dosya boyutlarımız ve verilerimiz devasa boyutlarda oluyor (1 saat için 200gb civarı) ama ona rağmen banamısın demiyor. Adobe için kullandığın pluginler eğer Openfx ise direkt çalışır. Ama extention kısmında zaten Mac sorun yaşatmaz. Muhtemelen uyumluluk vardır.
Eğer klavyede özel ayar yaparsan (kişiselleştirebilir kısayol) o tersliği yaşamazsın. Ben zamanında yaşadım ama sonra alıştım. Şu an bana daha bile iyi geliyor.
Mac mini alınabilir. Bulursan ikinci el Mac Studio Max ' da alabilirsin. Elbette hız farkı yaşayacaksın. Bunun yanında sadece Premiere ya da Adobe ailesine takılma. Blackmagic Davinci Resolve, FinalCut gibi güçlü araçları da denersin. Hepsi de Mac için biçilmiş kaftan.