Video edit için Mac mini vs masaüstü PC

highwap

Hectopat
Daha fazla  
Selamlar,

Masaüstü PC kullanıcısıyım ve şu anki sistemim Ryzen 5 5600 + RTX 3070 Dual çerçevesinde. Video düzenlemeyle uğraşıyorum ve 4K videolarda Premiere Pro'da bazen önizlemede bile çok donma yaşıyorum. Uzun süredir Mac Mini M4'ün base modeli kafamı kurcalıyor. Sizce belirgin bir fark yaşar mıyım Mac Mini'ye geçersem veya daha iyi bir alternatifi var mı? (Öğrenciyim, öğrenci fiyatı şu an 25k.)

Ekstra: Daha önce hiç Mac kullanmadım ve Adobe için kullandığım pluginler Mac'te çalışır mı bu da bir soru işareti benim için. 3 monitör kullanıyorum ve şu an kullandığım klavye Mac'te sorunsuz çalışır mı, mesela CTRL tuşu otomatik olarak Option yerine mi geçiyor olacak?

Önemli kısım performans konusu, diğerleri biraz detay. Şimdiden teşekkürler.

Selamlar,

Aslında Pc sisteminde çok fazla takılma yaşamaman lazım. 4k videodan kastın mp4 formatlı videolar ise gerçekten sorunun var demektir. Çünkü kameradan ham çıkmış 4k ile yayıncılıkta kullanılan 4k formatlarını kullansaydın, muhtemelen "yerinden bile oynamıyor" diyecektin. Öncelikle takılma söz konusu olan videoların ssd diskinde mi yoksa harici bir disk aracılığıyla mı okunuyor? Bu veri hızıyla alakalıysa SSD ile çalışmayı deneyebilirsin. İkincisi çalışırken Premiere Pro üzerindeki "oynatma çözünürlüğü" kısmını biraz düşük tutabilirsin. Çoğu zaman 4k bir video için yarı ya da çeyrek ayar yeterli oluyor. Bunlar da olmazsa farklı video formatlarını deneyip (tabi temiz bir sistemde) kıyaslama yapabilirsin.

Gelelim Mac tarafına. Herhalde yıllardır kullandığım için en büyük kolaylık diyebilirim. Birincisi hızlı, akıcı ve stabil. Asla çökme olmuyor diyemeyeceğim ama Windows'un çok altında diyebilirim. Özellikle h264 ve h265 gibi kodekler oldukça hızlı. Mac 'in M1 işlemcisi o konuda çok işe yarıyor. Anında görüntü kaç K olursa olsun çözebilir. MOV formatı kendine ait olduğu için zaten başlı başına kolaylık. Ben televizyon ve sinema sektöründe olduğum için bizim dosya boyutlarımız ve verilerimiz devasa boyutlarda oluyor (1 saat için 200gb civarı) ama ona rağmen banamısın demiyor. Adobe için kullandığın pluginler eğer Openfx ise direkt çalışır. Ama extention kısmında zaten Mac sorun yaşatmaz. Muhtemelen uyumluluk vardır.

Eğer klavyede özel ayar yaparsan (kişiselleştirebilir kısayol) o tersliği yaşamazsın. Ben zamanında yaşadım ama sonra alıştım. Şu an bana daha bile iyi geliyor.

Mac mini alınabilir. Bulursan ikinci el Mac Studio Max ' da alabilirsin. Elbette hız farkı yaşayacaksın. Bunun yanında sadece Premiere ya da Adobe ailesine takılma. Blackmagic Davinci Resolve, FinalCut gibi güçlü araçları da denersin. Hepsi de Mac için biçilmiş kaftan.

Selamlar,

Aslında Pc sisteminde çok fazla takılma yaşamaman lazım. 4k videodan kastın mp4 formatlı videolar ise gerçekten sorunun var demektir. Çünkü kameradan ham çıkmış 4k ile yayıncılıkta kullanılan 4k formatlarını kullansaydın, muhtemelen "yerinden bile oynamıyor" diyecektin. Öncelikle takılma söz konusu olan videoların ssd diskinde mi yoksa harici bir disk aracılığıyla mı okunuyor? Bu veri hızıyla alakalıysa SSD ile çalışmayı deneyebilirsin. İkincisi çalışırken Premiere Pro üzerindeki "oynatma çözünürlüğü" kısmını biraz düşük tutabilirsin. Çoğu zaman 4k bir video için yarı ya da çeyrek ayar yeterli oluyor. Bunlar da olmazsa farklı video formatlarını deneyip (tabi temiz bir sistemde) kıyaslama yapabilirsin.

Gelelim Mac tarafına. Herhalde yıllardır kullandığım için en büyük kolaylık diyebilirim. Birincisi hızlı, akıcı ve stabil. Asla çökme olmuyor diyemeyeceğim ama Windows'un çok altında diyebilirim. Özellikle h264 ve h265 gibi kodekler oldukça hızlı. Mac 'in M1 işlemcisi o konuda çok işe yarıyor. Anında görüntü kaç K olursa olsun çözebilir. MOV formatı kendine ait olduğu için zaten başlı başına kolaylık. Ben televizyon ve sinema sektöründe olduğum için bizim dosya boyutlarımız ve verilerimiz devasa boyutlarda oluyor (1 saat için 200gb civarı) ama ona rağmen banamısın demiyor. Adobe için kullandığın pluginler eğer Openfx ise direkt çalışır. Ama extention kısmında zaten Mac sorun yaşatmaz. Muhtemelen uyumluluk vardır.

Eğer klavyede özel ayar yaparsan (kişiselleştirebilir kısayol) o tersliği yaşamazsın. Ben zamanında yaşadım ama sonra alıştım. Şu an bana daha bile iyi geliyor.

Mac mini alınabilir. Bulursan ikinci el Mac Studio Max ' da alabilirsin. Elbette hız farkı yaşayacaksın. Bunun yanında sadece Premiere ya da Adobe ailesine takılma. Blackmagic Davinci Resolve, FinalCut gibi güçlü araçları da denersin. Hepsi de Mac için biçilmiş kaftan.
Merhabalar,

Videolar hem telefon hem profesyonel kamera çıkışlı MOV, MP4 formatlarında oluyor. Ama özellikle takılanlar MOV formatlıydı daha sonra bunların 4:2:2 formatında ile çekildiğini fark ettim. 4:2:0'a çevirdik ve muhtemelen bu sebepten olacak ki pek takılma kalmadı. Preview'da genelde 1/4 kullanıyorum görüntü olarak da rahatsız etmiyor. SSD de kullanıyorum.

Apple ekosisteminde hiç yokum ve Mac ile geçmeyi ben de çok istiyordum, ve sistemin stabil olmasının etkisini rahat göreceğimi düşünüyordum. Birkaç kıyaslama videosu izledim. Videolarda kompozisyonların doluluk oranına göre Mac'in geride kaldığını gördüm. Ben sosyal medya içerikleri üretiyorum ve dikey videolarda bazen çok stilist istekler olduğunda efekt üstüne efekt ve birçok layer olacağını bildiğim için Mac'ten vazgeçtim.

Sonuç olarak şu anki bilgisayarımı yükseltmeye karar verdim. Yazılım konusunda Davinci'yi de denemek istiyorum, PR ve AE arasında bazı ufak şeyler için geçiş yapmak can sıkabiliyor ama işler de beklemediği için ekstra bir vakit ayırabileceğimi düşünmüyorum şimdilik.

İlgili birinin yorumunu almak güzel oldu teşekkürler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı