Virüs şüphesi olan bilgisayardan önemli dosyalar nasıl alınmalı?

sinezorro

Kilopat
İyi geceler herkese. Bilgisayarımda bir tür virüs olduğundan şüpheleniyorum, hiçbir şey yapmazken bile kasadan gelen fan sesi anlık yükseliyor falan. Ve ara sıra normal internet sitelerinde bile takılma oluyor, bugün komple donmasa da dondu araç çubuğunda hiçbir şey yapamıyordum mesela altı gitti üstte de tıkladığım şeyler olmuyordu 5-10 saniye içinde kendisi düzeldi. Yani demem o ki bir sıkıntı olduğu aşikar. Şöyle bir durum var, benim bilgisayarımda Word dosyası olarak çok fazla yazı var. Bunlara virüs bulaşıyor mu? Bunları bir Flash Bellek yardımıyla bilgisayardan alsam, ona da virüs bulaşır mı?
Bana gereken fotoğrafları ve yazıları alırken, aktaracağım cihaza virüs gelmez mi?
Bu konuda yardımcı olabilecek var mı nasıl bir yol izlemeliyim? Yazılar çok kıymetli.

Fidye virüsü bulaşmış olabilir.
Google Drive varsa oraya yedekle. Yoksa 1 aylık 100GB alabilirsin çok pahalı değil.
Google Drive yoksa veya alamıyorsan.
Yedekleyeceğin dosyaları C sürücüsünün altında yeni bir klasör aç.
Bir Linux dağıtımını USB flash diske atıp onunla boot et.
Linux ile çalışırken yedekleyeceğin dosyaları flash diske at ve yedekle.
Daha sonra Windows'u normal boot edip virüs tarama yapabilirsin.
Böylece virüs yediği için silinen dosyan olursa kurtarmış olursun.

Fidye virüsü bulaşmış olabilir.
Google Drive varsa oraya yedekle. Yoksa 1 aylık 100GB alabilirsin çok pahalı değil.
Google Drive yoksa veya alamıyorsan.
Yedekleyeceğin dosyaları C sürücüsünün altında yeni bir klasör aç.
Bir Linux dağıtımını USB flash diske atıp onunla boot et.
Linux ile çalışırken yedekleyeceğin dosyaları flash diske at ve yedekle.
Daha sonra Windows'u normal boot edip virüs tarama yapabilirsin.
Böylece virüs yediği için silinen dosyan olursa kurtarmış olursun.
Google Drive'a attığımda virüssüz şekilde format attıktan sonra indirebiliyor muyum? Virüs Google Drive'ı ele geçirebilir mi

Google Drive'a attığımda virüssüz şekilde format attıktan sonra indirebiliyor muyum? Virüs Google Drive'ı ele geçirebilir mi?

Ele geçirebilir ancak virüslü veya virüssüzde olsa o dosyaları yedeklemen gerek. O dosyalardan virüsü temizlemenin yolunu neyle karşı karşıya olduğunu öğrendikten sonraya bırak bence ve önce bilgisayarı kurtar.

Ele geçirebilir ancak virüslü veya virüssüzde olsa o dosyaları yedeklemen gerek. O dosyalardan virüsü temizlemenin yolunu neyle karşı karşıya olduğunu öğrendikten sonraya bırak bence ve önce bilgisayarı kurtar.
Kurtarmayı ben yapamam, yarın hem format attıracağım hem de kasayı temizletmeyi düşünüyorum. Yarına kadar bir şeyler ile taratayım mı? Windows defender dışında bir program yok kullandığım. Şimdiye kadar korsan bir şey kullanmadım hiç o yüzden virüs programı gerekmez diye düşünüyordum hep.

Kurtarmayı ben yapamam, yarın hem format attıracağım hem de kasayı temizletmeyi düşünüyorum. Yarına kadar bir şeyler ile taratayım mı? Windows Defender dışında bir program yok kullandığım. Şimdiye kadar korsan bir şey kullanmadım hiç o yüzden virüs programı gerekmez diye düşünüyordum hep.

Ben de korsan yazılım ve antivirüs kullanmadım, bir gün 2018 yılının tatlı bir bahar akşamı eve geldiğimde karım kuzeninin flash diskini takıp birkaç fotoğrafa bakarken bilgisayarımdaki disk ışığının çılgınca yanıp sönüşünü gördüm ve mekanik disklerin gurultusunu duydum. Hemen bilgisayarı kapatıp kalan dosyaları kurtardım. 15%-20% kadar dosya kurtarabilmiştim. Geri kalan bütün dosyalar .exe haline gelmişti. Temizleyemedim o dönemde.

Bilgisayarına bu haliyle antivirüs kurabilir misin bilmiyorum. Bazı virüsler Anti-Virüs kurmayı engelliyor. Sitesine bile girdirmiyor. Benim başıma gelen böyleydi. Antivirüsü kurarsan, enfekte olmuş dosyalarını acımadan silecek veya karantinaya alacaktır ama sonuçta kullanamayacaksın. Bence anlattığım yöntemle kendin karantinaya al. Dosyalarını kurtaracak bir yol veya birini bulursan (profesyonel) onlar kurtarsınlar.

Ben de korsan yazılım ve antivirüs kullanmadım, bir gün 2018 yılının tatlı bir bahar akşamı eve geldiğimde karım kuzeninin flash diskini takıp birkaç fotoğrafa bakarken bilgisayarımdaki disk ışığının çılgınca yanıp sönüşünü gördüm ve mekanik disklerin gurultusunu duydum. Hemen bilgisayarı kapatıp kalan dosyaları kurtardım. 15%-20% kadar dosya kurtarabilmiştim. Geri kalan bütün dosyalar .exe haline gelmişti. Temizleyemedim o dönemde.

Bilgisayarına bu haliyle antivirüs kurabilir misin bilmiyorum. Bazı virüsler Anti-Virüs kurmayı engelliyor. Sitesine bile girdirmiyor. Benim başıma gelen böyleydi. Antivirüsü kurarsan, enfekte olmuş dosyalarını acımadan silecek veya karantinaya alacaktır ama sonuçta kullanamayacaksın. Bence anlattığım yöntemle kendin karantinaya al. Dosyalarını kurtaracak bir yol veya birini bulursan (profesyonel) onlar kurtarsınlar.
Profesyonel destek almak en iyisi ben çok kurcalamak istemiyorum. Dediğiniz gibi driver'a yükleyeyim yazıları. Bunlar da kitaplar aslında oradan sızarsa daha kötü benim adıma :)
Belki de yoktur bilmiyromu ancak şüphe işte.

Karspersky rescue disk ile offline tarama yapın + Yanlış hatırlamıyor isem yine karspersky rescue disk ile Windows'a girmeden offline olarak kurtarmak istediğiniz verileri dilediğiniz yere taşıyabiliyorsunuz.

Hatta önce defender ile offline tarama yapın. Double check yapmış olursunuz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı