Rehber Visual Studio Code C# kurma

oguzhansr40

Kilopat
Katılım
1 Temmuz 2017
Mesajlar
1.634
Çözümler
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Haçker
Öncelikle selamlar. Bildiğiniz üzere C# kodlaması için genellikle Visual Studio önerilir. Ama Visual Studio kullandığım RAM miktarının yanında IDI bir dosyası olduğundan bilgisayarınızı yavaşlatıyor ve kastırıyor. Bunun yerine Daha hızlı olan benim de kullanıp çok sevdiğim Visual Studio Code'ye C# kurulumunu göstereceğim. Bunu adım adım anlatacağım size. Şimdiden kolay gelsin.

Adım 1:
Bu alanda .NET Core indirip kurmamız gerek. Download .NET (Linux, macOS, and Windows) bu link üzerinden indirebilirsiniz. Kurulum kısmına gelecek olursak; açıp sürekli ileri deyip kurabilirsiniz.
dotnet download.PNG

Kurulumu yaptıktan sonra Cmd'yi açıp dotnet --version yazarak yüklenip yüklenmediğini ve o anki versiyonuna bakıp kontrol edebilirsiniz.
dotnet kontrol.PNG


Adım 2:
Bu adımda Visual Studio Code uygulamasını yükleyeceğiz. Visual Studio Code - Code Editing. Redefined bu linkten gidip indirebilirsiniz. Eğer yüklüyse zaten kurmaya gerek yok. Kurulumu yine aynı şekilde. Sürekli ileri diyerek kurabilirsiniz.
vscode download.PNG

Ek olarak ilk defa yüklüyorsanız açtığınızda sizde ufak tefek ayarlar isteyecektir. Onu kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Eğer uğraşmak istemezseniz "Mark Done" deyip geçebilirsiniz.

Adım 3:
Bu adımda Visual Studio Code uygulamasına gerekli olan birkaç eklenti kuracağız. Öncelikle sağ tarafta bulunan sekmelerden Extentions (Eklenti/Uzantı) yerine gelin. Klavye kısa yoluyla gelmek isterseniz "Ctrl + Shift + X" yaparak gelebilirsiniz.
vscode 1.PNG

Buraya geldikten sonra arama kutucuğu olacak oraya gelip "C#" yazarak aratın. Sonrasında ise Microsoft onaylı olan C# eklentisini kurun.
vscode 2.PNG

Aynı şekilde başka bir eklenti daha kuracağız. Bu eklenti kodlarımızı çalıştırmamızı sağlayacaktır. Bunda arama yerine "Code Runner" yazıyoruz ve Jun Han adlı kişini yaptığı eklentiyi ekliyoruz.
vscode 37.PNG


Adım 4:
Bu adımda bir çalışma alanımız olması için bir klasör açıyoruz. Ve bu klasörün içine girip dosya uzantısının yazdığı yere gelip "powershell" veya "cmd" yazıyoruz. İkisinden birini açıyoruz.
klasör.PNG

Ardından önünüze açılan komut satırına gelip dotnet new console yazıyoruz. Bu konsol uygulaması için gerekli dosyaları ve alanı oluşturur.
klasöt 2.PNG

Sonrasında bu oluşturulan uygulamayı çalıştırmak için code .. yazıyoruz. Visual Code Studio ekranında oluşturduğunuz klasör ve dosyaları açılıyor. Sizin burada çalışıp kod yazacağınız dosya "Program.cs" adlı dosyadır.
açılış.PNG


Adım 5:
Buraya geldikten sonra size yorum satırı içerisinde bir yazı ve klasik olarak "Hello World" yazılı olan bir kod olacaktır. Ama Visual Studio'da açtığımızda başka kodlar da oluyordu. Bu kodları sizin içi ekledim kopyala yapıştır yaparak çalışmaya başilayabilirsiniz.
vs3.PNG


Rehberim bu kadar. Aklınıza takılan bir şey varsa sorarsanız her türlü yardımcı olurum. Bu konu ile kime yardımcı olduysam ne mutlu bana. Son olarak bazı görüntüler kalitesiz olabilir ama anlaşılmayacak gibi değil. Herkese iyi günler.
Ek olarak bahsettiğim kod:
[CODE title="kod"]using System;

namespace kodlama
{
class program
{
static void Main(string[] args)
{
Console.WriteLine("Merhaba Dünya");
}
}
}[/CODE]
 
Son düzenleme:
Hocam öncelikle rehber çok yararlı olmuş, elinize sağlık. Ben projemi başlatmak istediğimde derleyici tüm projeleri beraber çalıştırmak istediği için diğer bir projede yaptığım hata yüzünden çalıştırmak istediğim projeyi çalıştıramıyorum ve hata alıyorum. Bir de bunun yanında başka bir sorunum daha var. Bir proje başta hata verirken daha sonrasında hiçbir değişiklik yapmama rağmen hata vermeye başlıyor ve hatanın kaynağıda sürekli aynı yer oluyor. Sorunlarla ilgili fotoğrafları aşağıya bıraktım, yardımcı olursanız çok sevinirim.
Birinci sorun:

1674975726719.png


Gördüğünüz gibi o proje açık olmamasına rağmen onun yüzünden hata alıyorum.
İkinci sorun:

1674975935285.png


Burada da sürekli 11. satırdan kaynaklı bir hata alıyorum bu her seferinde başka bir projede oluyor.

Hocam biliyorum çok şey sordum kusura bakmayın.
 
yeni proje oluşturduğumda main metodu bende gelmiyor sebebi ne acaba
.NET 6 ve üzeri bir versiyon kullanıyorsanız top-level statement olarak geçen özellik sayesinde program.cs içerisinde main metodu olmadan geliyor gibi. Klasik şekilde projeyi oluşurmak istiyorsanız dotnet new proje_template --use-program-main komutunu kullanabilirsiniz. (proje_template yerine console vb. proje template adı gelecek) Detaylı resmi bilgi: .NET 6+ uygulamasında C# konsol uygulaması şablonu değişiklikleri - .NET
 

Geri
Yukarı