Volt ve Amper ilişkisi

Lütfen yanlış bilgi vermeyiniz. Voltaj aynı olmalı ona lafım yok fakat amper konusunda gerçekten çuvallamışsınız.
Örnek olarak 12 volt LED olsun elimizde ve 5 amper de güç tüketen. 5 metre olarak düşünebilirsiniz.
Bu LED ürüne, 12 volt 72 amper akü de baglasaniz bir problem olmaz.

Kanka o zaman ben bir şey soracağım. Diyelim ki benim elimde 5 metre şerit LED var, benim 12 volt 5 amperlik LED trafosu bağlamam lazım. gidip 12 volt 72 amper bağlarsam LED havaya uçar.

@68613 yani uzunluk arttıkça amperi de artırmak gerekiyor öyle mi?

Doğru, LED'in metraj arttıkça LED'in amper çekim gücü de artar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uçmaz. 12 volt DC ürüne 12 volt DC baglarsiniz. İstediğiniz kadar amper yüksek olabilir.
Anlamanız için bir video paylaşayım.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

5 metre şerit led var benim 12 volt 5amperlik led trafosu bağlamam lazım gidip 12 volt 72 amper bağlarsam led havaya uçar
Yanlış bilgi.

12v 72 amper trafo demek 72 amper verecek demek değildir, max kaç amper vereceğini belirtir.

12v 5 amper led bağlarsan trafo 5 amper verir, ne kadar ihtiyaç olursa o kadar verir.

Bu videoda 700-800 amper veren, anahtarı eritecek kadar güçlü olan sistem, mercimek kadar LED ampule zarar vermiyor. Sebebi de ihtiyacı kadar akım çekmesi. Yani ihtiyacı olan kadar amper.

@HCG56GTS lütfen açıp biraz araştırın.

72 amper araç akusune 12 volt LED tavan lambası takıyoruz. Havaya ucmuyor. Niye, kaynak ( akü, trafo vb ) , takılan cihaz ihtiyacı kadar akım çekiyor.
Neyse, siz bu kafayla devam. O kadar anlattım...

Yazıyı özetleyen bir elektirkçi atasözü.

" Akım değil voltaj öldürür. "

Doğruyu öğreten herkesten Allah razı olsun.
Eksiklerim olabilir, kusura bakmayın. Burada herkes doğruyu birbirine öğretiyor veya bilmeyenler öğreniyor herkesin bildiği, yanlış bildiği ve bilmediği konular olabilir. Cevap veren herkese teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…