Voltaj nasıl izole edilir?

Makaleler
1
Yer
İstanbul
Bilgisayar muhendisligi öğrencisiyim ve elimdeki FPGA ile PWM DAC yaptım. Output 1 pinden çıkacak (0-3.3v). Elektrik devreleri ile deneyimim az o yüzden kartimi yakmadan istedigim seyleri nasıl yapabilirim sormak istedim.

Output Max 3.3v olacagindan amplitude arttirmak için amplifier devresi kullanmak, PWM outputunu temizlemek icin de Low Pass filter kullanmak istiyorum. Bu ikisinin fazla akım çekip karta zarar vermesinden korkuyorum. Nasil devreden çıkan voltaji izole edebilirim? Akımı karttan cekmemesi amacım.

Ekstra olarak diger devre elemanlarina güç laptop ile verilebilir mi acaba? Yoksa baska bir yöntem mi gerekli?

Bilgisayar muhendisligi öğrencisiyim ve elimdeki FPGA ile PWM DAC yaptım. Output 1 pinden çıkacak (0-3.3v). Elektrik devreleri ile deneyimim az o yüzden kartimi yakmadan istedigim seyleri nasıl yapabilirim sormak istedim.

Output Max 3.3v olacagindan amplitude arttirmak için amplifier devresi kullanmak, PWM outputunu temizlemek icin de Low Pass filter kullanmak istiyorum. Bu ikisinin fazla akım çekip karta zarar vermesinden korkuyorum. Nasil devreden çıkan voltaji izole edebilirim? Akımı karttan cekmemesi amacım.

Ekstra olarak diger devre elemanlarina güç laptop ile verilebilir mi acaba? Yoksa baska bir yöntem mi gerekli?
Direnç.
Laptop ile değil şarj adaptörü ile ver.

Son düzenleme:
Direnç kullanman gerekiyor.

Gücü laptop üzerinden verme zamanla port' un ömrünü azaltmış olursun şarj adaptörü kullan.
Aga 3.sınıf öğrenciside biliyordur bence direnç nedir bende yazdım ama.
Ben orta 3 iken bile biliyordum.

Direnç kullanman gerekiyor.

Gücü laptop üzerinden verme zamanla port' un ömrünü azaltmış olursun şarj adaptörü kullan.
Ayrıca evet adaptör lazım.

Direnc bu durumda ise yaramiyor.

Output -- X -- Kalan Devre

X in iki ucundaki voltajin da ayni olmasi ve akımın outputtan gelmemesi lazım. Direnç bu gorevi yapamaz. Buffer ile olur mu acaba? Hic kullanmadim ama.

Direnç bir işe yaramaz. FPGA kartının üzerinde yeteri kadar akım sağlayacak regülatörler vardır, korkmana gerek yok. Yapman gereken şu; OpAmp'ların giriş empedansı çok yüksek olduğu için FPGA'den çıkan sinyali Low-Pass Filter'dan geçirip OpAmp'a gir. Amplify etmek istediğin değerlere göre OpAmp'ın ayarını yaparsın zaten. OpAmp'ı da aynı karttan (FPGA + OpAmp + Low-Pass filter hepsini) beslemende bir sorun olmaz. OpAmp'ın çıkış akımı önemli, zaten standart OpAmp'lar genelde 10 - 20 mA aralığında çıkış verebilir. Bunlar FPGA'in çektiği akım yanında bir hiç. Dolayısıyla aynı karttan beslemende bir sorun yok. Lakin;

Eğer OpAmp'ın çıkışını bağlayacağın devreye güvenmiyorsan, FPGA kartı tarafından fazla akım çeker diye düşünüyorsan o zaman 2. bir regülatör devresi ve analog izolatör kullanman şart. FPGA devresi tarafında bir fark olmayacak. Yalnızca OpAmp'ın çıkışı ile diğer kartın girişi arasına izolatör atman gerekir. En sağlıklısı da profesyonel anlamda zaten budur ama amacın basit bir test ya da hobi devresi gibi bir şeyse buna gerek olmaz. İşini garantiye almak adına yine de yapabilirsin. İzolatörler genelde biraz tuzlu olur, bilgin olsun.

Bir diğer alternatif; FPGA çıkışına izolatör atıp Low-Pass Filter ve OpAmp'ı izolatör sonrasına bağlamak olabilir. Bu da yine güzel bir çözüm.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı