VRAM çok fark yaratıyor mu?

intele güveneceğim sanırım. zaten daha yeni çıktı driverler kendini toparlar. aynısı amd içinde olmuştu başta çok problem çıkartıyordu. ozaman arc b580 e bir şans vereceğim sanırım
Şartlar buna zorluyor. Artıları eksilerinden fazla.

Hocam 5060 Ti 16 GB alın.
Kafanızı karıştırmanın anlamı yok.

Hem DDR5 sistem dizersiniz hem de bu kartla 2K ayarlarda her oyunu en yüksek ayarlarda oynarsınız.
NVIDIA DLSS 4 ve mftg teknolojisi insanlar ya bilmiyor ya da küçümsüyor bu teknoloji geleceğin teknolojisi şu an bile FPS 10 katına kadar çıkarıyor bazı oyunlarda.

Ve bunu görüntü kalitesini çamur etmeden yapıyor şu an ve geleceğe yatırım için 5060 Ti 16 GB en iyisi olur sizin için.

Series S gücü zar zor yetiyor oyunlara zaten satma vakti gelmiş.

Şu videoyu izleyiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Videoda görebilirsiniz Cyberpunk'da(oyunu lakabı sistem canavarı siz anlayın) her şey full RT açık 24 FPS.
Multi frame açınca (mfgt) 240 oluyor

Bu teknoloji şimdi böyle seneye veya 2 sene sonrayı hayal edemiyorum.

@AjanKopke

DLSS önemi:

Dosya Ekleri

• IMG_20250426_205122.jpg
    453,3 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:

MFG o kadar iyi değil bu arada. 24 FPS'te açarsan oyun rezalet çalışır. 4070 Ti Super ile 30 FPS'te Frame Gen açınca oyun mide bulandırıyor. Hareket hissiyatı berbat. Bu tarz teknolojiler düşük FPS'te düzgün çalışmaz. Minimum 45 FPS alacak şekilde ayarladıktan sonra fg açıyorum. Öbür türlü o gecikme ve oyunun mide bulandırıcı hissiyatı berbat. 240FPS pazarlama taktiği. Bunun içinde DLSS performans ve fg 2X'te var. Bu ikisi zaten 140-150 FPS civarı yapıyor.
Pazarlama kısımlarını geçersek gerçeklere gelelim. Gecikme uçuyor.

4090 72ms iken 5070 Ti 115ms oluyor. Gelde zevk al.
5070'te durum daha da kötü. Kartın gücü daha düşük olduğu için native FPS aşırı düşük. Haliyle gecikme daha da fazla.

Mfgt 5000 serisine özel bir teknoloji.

Yıllardır inceleme yapan teknoloji kanalları fark etmemiş siz ediyorsunuz anladım.

Mfgt 5000 serisine özel bir teknoloji.

Yıllardır inceleme yapan teknoloji kanalları fark etmemiş siz ediyorsunuz anladım.

Ben MFG açıyorum mu dedim? Tekrar okuyun. Frame Gen açıyorum dedim. Fg iki karenin arasına 1 tane sahte kare koyarken MFG 3 tane koyuyor. Haliyle gecikme daha fazla artıyor.

Ayrıca ne alakası var? NVIDIA'nın tanıtımına bakarak değerlendirme yapıyorsunuz. NVIDIA kartlarını satmak için böyle tanıtıyor. Gerçek incelemelere bakmanız lazım. Gerçekte 24 FPS alıyorsun araya sahte kare koyuyor adam. 24 FPS gecikmesi alacaksın.

Digital foundry izle de bilgilen azıcık. Önüne dayatılan sponsorlu içerikleri izlemek yerine.

Hikayeli oyunlarda bu ms çok da önemli değil ayrıca NVIDIA Reflex ile bu da çözülüyor diye biliyorum.

Donanım Arşivi ve PC hocası incelemesine göre konuşuyorum.

Donanımarşivi ve PC hocası doğru düzgün inceleme yapmıyor. Artılarını söyleyip geçiyorlar. Global kanallar objektif değerlendiriyor. PC hocası monitörde bile kağıtüstü verileri okuyup geçen birisi. Donanım Arşivi de keza tepki süresi testi yapıp geçiyor. Bu tarz kanallardan yeterli bilgiyi edinemezsin. Kendim diyorum ya fg açınca 30 FPS'te oynanmayacak halde oluyor diye. 45 FPS üstünde açarsan sorun olmaz ama, 20-45 FPS arasında açarsan oyun baş döndürüyor neredeyse. Ayrıca ms hala önemli. Reflex açık-kapalı halde bile aradaki farkı RDR2 gibi oyunlarda hissediyorum. 100ms hikayeli oyun oyna demek istediğimi daha iyi anlarsın.

PC hocası ve Donanım Arşivi diyor hala…

Bak canım 200 FPS yazması önemli değil. Native FPS değeri önemli. 24FPS'te MFG açarsan oyun oynanmaz halde olmaya devam eder. Şu tarz çöp kanalların her dediğine inanmayın. Fg açarken 45 FPS altındaysan iyi çalışmaz. MFG ise daha fazla gecikme ekliyor. Minimum 50-55 FPS alman lazım iyi çalışması için.

Ms çok da önemli değil diye bir şey yok. 15-20ms'ten bahsetmiyoruz burada. 80ms üstü hiçbir oyun oynanmaz. Akıcı olmaz o oyun.

Son düzenleme:

Hikayeli oyunlarda bu MS çokta önemli değil ayrıca Nvidia reflex ile buda çözülüyor diye biliyorum.

Donanım Arşivi ve PC hocası incelemesine göre konuşuyorum.

PC hocasının yaptığı testde:
2 k Ultra ayarlarda saf güç Cyberpunk: 60 FPS.
2 k Ultra ayarlarda DLSS 4 ve mfgt açık: 250 FPS.

Kart saf güçte bile Cyberpunk gibi bir oyunu 60 FPS oynatıyor DLSS 4 ve mfgt kalite ön planda olacak şekilde kullanırsanız 200-250 FPS de oynarsınız.

PC hocası Hogwarts Legacy oyununda 4K DLSS 4 ve mfgt açık 130 FPS almış.

Tabii adam 9800x3D kullanıyor bununda etkisi var ancak bu bile büyük bir başarı.

Ortalamaya bakarsak oyunlarda 3-4 kat bir FPS artışı oluyor ( kalite ön planda sayılarak)

20 FPS konusuna yorum yapamam sadece size sonuçları gösterdim ancak kart zaten 2 k Ultra ayarlarda 20 FPS almıyor en az 45 alıyor.

DLSS ve mfgt kalite ön planda olacak şekilde yaparsanız dediğiniz kadar sorun yaşamamanız lazım.

Ayrıca bu teknoloji henüz yeni çıktı 1-2 yıla tam oturur ve daha da mükemmel olur.

Üstte dediğim gibi 20 FPS olayına yorum yapamam dediğiniz doğrudur 50'den sonra açmak daha iyidir ona sözüm yok ancak teknolojinin 3 4 kat FPS artırdığı ortada 10 kat biraz abartı ancak 3 kat bile çok iyi bir değer.

Ms konusunda haklısınız bunaltıcı oynananmaz olabilir ona göre ayar yaparsınız.
NVIDIA'nın eksikleri var.

AMD'ye göre kıyaslayorum AMD bu teknolojiyi 2-3 yıldır geliştiriyor NVIDIA 20 yıl.

Bir de forumda bildiğim kadarıyla yabancı kaynak vermek yasak diye verdim bu ikisini yabancı daha detaylı inceleyen site/kanal var.

Son düzenleme:

Frame Gen çıkalı yıllar oldu hala 20-30 FPS civarında fg açınca oyun oynanmaz durumda olmaya devam ediyor. NVIDIA fg açarken reflexte açın diye boşuna demiyor. Veya MFG tanıtırken araya reflex 2'yi boşuna tanıtmıyor. Gecikme yüksek olursa hikayeli oyunlarda oynanmaz düzeyde olur. Mesela hikayeli oyunlarda 50-60 FPS civarı genelde yeterlidir doğru mu? FPS oyunlarında da 144FPS ve üstü yeterli diyoruz. Gecikme de aynı şekilde. FPS oyunlarında da 30Ms'a kadar sorun yok. Hikayeli oyunlarda da 60-70Ms'e kadar tolerans gösterebilirsin. Fazlası oyunu oynanmaz hale getirir.

Sen şimdi hep native 50-60 FPS hikayeli oyun oynadığın için aynı şey zannediyorsun MFG'yi. 30 FPS'te fg açarsan native 30 FPS oynamaktan fazla farkı olmuyor. Gecikme 30 FPS ile aynı çünkü. Kamerayı hareket ettirdiğinde de 30 FPS gecikmesi alıyorsun. 60ms Valorant oynamaktan çok da farkı olmuyor. 45 FPS üstünde açarsan (DLSS ile 45FPS'ye yükseltebilirsin) o zaman fg sorun olmuyor. MFG ise daha fazla gecikme ekliyor. Onun içinde 50 FPS almak lazım minimum. Yani DLSS konusunda sorun yok gecikmeyi artırmıyor hatta düşürüyor. Çünkü native FPS kazandırıyor DLSS. Benim dediğim Frame Gen ve multi Frame Gen. İnsan gözünün bir toleransı var. Bunun örneklemesini zaten yaptım demin. Umarım daha net anlaşılmıştır.

MFG kötü demiyorum her tanıtılana inanma diyorum. 45 FPS üstünde açtığın zaman native aldığın FPS'ten daha iyi bir deneyim veriyor. Ama çok düşük native FPS alırsan oyun yine oynanmaz düzeyde oluyor. Sadece aradaki farkı anlayın söylüyorum. Bu şekilde düşünürsen hak vereceksin bana.

Tam anlatmak istediklerimi söylemiş videoda. NVIDIA 23 FPS'ten 230 FPS'ye çıkıyor diye pazarlama hilesi yapıyor. Gerçekte 30 FPS civarında fg açtığın zaman neredeyse 100ms gecikmeye çıktığını ve oyunun oynanmaz hale geldiğini anlatmış. Sadece rekabetçi değil her oyunda gecikme önemli. @wraxos woo
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:

Hocam üstte dediğim gibi NVIDIA çalışanı değilim bu teknolojisinin böyle sorunu vardır böyledir en detaylı bilemem.

Ama adamların ortaya koyduğu teknoloji DLSS veya mfgt, fg her neyse senin FPS'ini 3-4 kat artırabiliyor ve kalitede gerçekten güzel olacak şekilde bu teknoloji AMD daha çok yeni denebilir NVIDIA 20 yıldır geliştiriyor AMD daha birkaç yıl oldu.

Konuda hatırladığım kadarıyla arkadaş AMD ekran kartı ile kıyaslıyordu bende NVIDIA daha önde olduğunu söyledim özellikle 5060 Ti 16 GB.

Kendi fikrim NVIDIA bu ms ve diğer sorunları zamanla çözecektir adamların olayı yazılım zaten adamlar kartın driverlarını tam yapmayıp bu yazılanlara odaklanmışlar bu iyi kötü tartışılır ama bence gelecekte düzeltilir.

Dışarıdan NVIDIA fanboyu gibi gözüktüm kendim 2023 de 6700 XT kullanıyordum kendi deneyimlerime göre AMD çok uyguna bulursan alacağın kart mesela ilk çıktığında 9070XT.

Ama aynı fiyata ya da yakın fiyata NVIDIA daha iyi bir seçenek olacaktır.

AMD vs NVIDIA kıyaslaması için söylemedim. Fg ve MFG teknolojisi için söyledim zaten. Ben bu sorunun çözülebileceğini düşünmüyorum. Bu teknolojiyle alakalı değil çünkü. Native 30 FPS aldığın zaman 50Ms'in üstüne çıkıyorsun. Bir de sahte kare eklenince 80ms yer yer 100ms görebiliyorsun. Her ne kadar hikayeli oyunda olsa doğal 30 FPS aldığın zaman gecikmeden dolayı oyun keyif vermiyor. Fg olmasına bile gerek yok. Ki Frame Gen doğası gereği oyunun oluşturduğu karenin arasına sahte kare ekliyor. Bu mutlaka gecikme yapacaktır. Bunu minimuma indirse bile 30 FPS'in getirdiği yüksek gecikmenin önüne geçemez. 30 FPS'te 20ms gecikme yapamazsın. Yani teknolojiden çok aldığın FPS sorun oluşturuyor. Yoksa 60 FPS'te fg açtığın zaman zaten gecikme düşük olduğu için sorun olmuyor. Ekstra kare ekleyerek daha akıcı olmasını sağlıyor.

Bir de 30 FPS'te tam olarak demek istediklerimi söylemiş. Düşük FPS'te fg açarsan oyun sarhoş gibi oluyor. Karakteri kontrol edemiyorsun. Ayrıca oyun acayip bulanıklaşıyor ve çok fazla bozulma yapıyor. Mesela şu an OLED monitör kullanıyorum. Eskiden 9ms LCD monitör kullanıyordum. 0.2ms veren OLED ile 9ms veren LCD monitör arasında bile bu kadar hareket bulanıklığı yoktu. 30 FPS'te açınca çok fazla bulanıklaşıyor. Kontrol etmekte berbat oluyor. RDR2 de sarhoş olmak gibi düşün. O derece oyun oynanmaz hale geliyor. DLSS ile bu bir değil. DLSS gecikme artırmıyor aksine düşürüyor. O yüzden akıcı oynuyorsun. 30-40 FPS'ten 120 FPS'ye çıkınca 120 FPS deneyimi alacağını sanıyorsun öyle bir şey yok. Ben 30 FPS civarında Frame Gen açıp kullandım 60-70 FPS oluyor ama oyun yine oynanmaz halde. Kasmakla ilgisi yok bunun gecikmeyle ilgisi var. Ayar kısarak 70 FPS getirmekle fg ile 30 FPS'ten 60-120 FPS'ye getirmek farklı. Ayar kısınca gecikmede düşüyor.

Ben fg ile 60-70 FPS'te gecikmeden oynayamazken MFG ile 30 FPS'ten 120 FPS'ye çıkan nasıl oynayacak? Bu bir pazarlama taktiği bunu anlatmaya çalışıyorum. Teknolojiyle alakalı bir şey değil.

Benzer hileler monitörlerde de var mesela. Şu an oyuncu monitörü diye satılan monitörlerin hepsinde 1ms veya 0.5ms falan yazıyor doğru mu? Gerçeğe gelirsek 540Hz monitörler bile 2ms gecikme sunabiliyor.

Gördüğün gibi 1ms ve altı LCD monitör yok. Bu pazarlama taktiğini sadece X markası yapmıyor. ASUS, MSI, Dell, AOC, Lenovo, Philips, BenQ, Gigabyte vb aklına gelebilecek tüm markalar yapıyor. Yerli ve yabancı hepsi dahil buna. Yıllardır 1ms ve 0.5ms diye satılan monitörlerin hiçbiri bu değerleri sunamıyor.

Hatta OLED'lerde bile bu hileler var. OLED'ler içinde 0.03 tepki süresi yazıyorlar. Gerçekte ise 0.2ms ile 1ms arasında tepki süresine sahipler.

Bu dediklerim sadece tepki süresiyle geçerli değil. Renk gamutu, kontrast ve parlaklık gibi monitördeki tüm alanlarda geçerli. Bunu anlatmamın sebebi aynısını NVIDIA yapıyor. 23 FPS'te açmış MFG 230 FPS'te çıkmış. Yahu 23 FPS'te zaten oyun lagdan oynanmaz halde. MFG açsan kaç yazar? Kullanıcıyı kandırıyor. DLSS çok iyi MFG de çok iyi olur değil. DLSS zaten grafik ayarı gibi. Çözünürlüğü düşür FPS'yi gerçekte artır. Bu sayede gecikmede düşsün. Yani hem gerçek kare görüyorsun hem de gecikme düşüyor. Bu çok iyi zaten.

NVIDIA'nın 2000 serisini Ray Tracing kullanacaksınız diye pazarlamasından farkı yok bunun.

Evet en son gittim İncehesap'ta Gaming gecesinden 5060 Ti 16 GB'lı sistem aldım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…