W3Schools, SQL veri tabanı programı ve diğer programlama dilleri için uygun bir kaynak mı?

Makaleler
8
Yer
İstanbul
Uzun zaman önce burası sayesinde 1 haftada HTML öğrenmiştim, ancak kullanmadığım için unuttum. Boşluk bulduğumda bilgileri tazelemek için tekrar kursu tamamlamayı planlıyorum. Sorum şu: W3Schools'un kaynakları SQL ve diğer programlama dilleri öğrenmek için yeterli mi?

2 yıl önce bir Udemy kursuyla SQL sınavlarına hazırlanmıştım, ancak pratik yapmadığım için unuttum. W3Schools, SQL ve diğer diller için uygun bir kaynak mı?

Sadece buradan da yararlanmayacağım. Örnekler için biraz YZ'yi darlayacağım.

Son düzenleme:
Uzun zaman önce burası sayesinde 1 haftada HTML öğrenmiştim, ancak kullanmadığım için unuttum. Boşluk bulduğumda bilgileri tazelemek için tekrar kursu tamamlamayı planlıyorum. Sorum şu: W3Schools'un kaynakları SQL ve diğer programlama dilleri öğrenmek için yeterli mi?

2 yıl önce bir Udemy kursuyla SQL sınavlarına hazırlanmıştım, ancak pratik yapmadığım için unuttum. W3schools, SQL ve diğer diller için uygun bir kaynak mı?

Sadece buradan da yararlanmayacağım. Örnekler için biraz Yz'yi darlayacağım.

Başlangıç için evet fakat ilerisi için olmadığı kesin. Ögrenmene yardımcı olur ama.

Başlangıç için evet fakat ilerisi için olmadığı kesin. Ögrenmene yardımcı olur ama.

İleri seviye için proje geliştirmek şart mı? Asıl amacım mezun olduktan sonra şirketlerin beklentilerini karşılayabilmek daha çok.

Nerede ne cıkacağını bilemezsin. Arkadaşım js için girdiği şirkette angular ögrendi mesela.

İşe girdikten sonra öğrenme ve gelişmeye devam etme muhabbeti de var, doğru. Benimkisi mezun olmadan önce son kozları oynamak. Dersleri geçtik ama 4 senede hiçbir şey öğrenememişim gibi hissediyorum :D

Ne kadar teknik ogrenmek istedigine gore degisir.

W3'un tutorial tarzi komut -> aciklama seklinde. Like soyle yapilir, union budur vs seklinde. Bu ezberci fakat pratik. Bu tarz ogrenim yaptigin icin unutuyorsun muhtemelen.

Eger daha teknik ogrenmek istiyorsan SQL'i relational model anlatan kitap ve egitim serilerine bakmak gerekli. Ramakrishnan'in DBMS kitabini oneririm.

HTML ya da SQL programlama dili degil.

Ne kadar teknik ogrenmek istedigine gore degisir.

Mülakatlarda bunları biliyorum diyebilmek istiyorum. İşe girdikten sonra ister istemez o alanda gelişeceğim için devamı gelecektir diye umuyorum.

W3'un tutorial tarzi komut -> aciklama seklinde. Like soyle yapilir, union budur vs seklinde. Bu ezberci fakat pratik. Bu tarz ogrenim yaptigin icin unutuyorsun muhtemelen.

Sınavlara 1-2 hafta kala pratik yaparak öyle veriyordum dersleri, daha sonra hiç dönüp bakmadığım için unutuyorum haliyle. Mülakatta bunu biliyorum demek haricinde bir portföy oluşturup projelere girişip oraya ekleme yapmak istiyorum diyebilirim.

Eger daha teknik ogrenmek istiyorsan SQL'i relational model anlatan kitap ve egitim serilerine bakmak gerekli. Ramakrishnan'in DBMS kitabini oneririm.

Teşekkür ederim. Türkçe kaynak öneriniz de olur muydu, İngilizcem ortalama olduğu için tıkanabilirim.

HTML ya da SQL programlama dili degil.

İkisinin ayrımını biliyorum programlama dillerinden. Bölüm gereği R, C# ve Python öğrendim, hatırlama ve biraz daha ilerlemek için W3Schools'u bu saydığım diğer dillerde de kullanmak istiyorum. Başlık biraz yanıltmış onu düzelteyim.

Mülakatlarda bunları biliyorum diyebilmek istiyorum. İşe girdikten sonra ister istemez o alanda gelişeceğim için devamı gelecektir diye umuyorum.

Anladim. Junior Developer mulakatlarinda derinlemesine DB sormazlar. Bazi yerler SQL icin coktan secmeli sinav yapmisti bana ama ezber sorulardi. Tutup da Union modeli vs sormazlar. Group by nasil kullanilir vs gibi sorular. O sebeple bence w3 yeterli, bir de derli toplu bir cheat sheet hazirlarsan mulakat oncesi hatirlarsin.

DBA mulakatiysa eger junior da olsa teknik bilgi onemli, o zaman relational algebra, aggregation, set vs hepsini bilmek gerekiyor. Okulda da islerler muhtemelen. Bu durumda benim onerebilecegim bir Turkce kaynak yok acikcasi.

Mülakatta bunu biliyorum demek haricinde bir portföy oluşturup projelere girişip oraya ekleme yapmak istiyorum diyebilirim.

O halde proje yapmak onemli. Ben kendim mulakat yaparken SQL yazma hic sormuyorum, cunku zaten google'dan istedigi zaman bakabilir. Bir tane yazilmis SQL sorgusunu analiz ettirip nasil daha hizli hale getirebiliriz vs diye soruyorum. Daha once calisan birisi her turlu yapabilir.

Tavsiyem noSQL ve relational database'leri basit projelerde de olsa kullanip bir fikir sahibi olmak. SQL komutlarini da az cok ogrenirsen bence baslangic icin yeterli. Dedigin gibi sonrasini yolda ogrenirsin tecrube kazandikca.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı