Was/Were kullanılırken fiil neden -ing eki alır?

Esezdi

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Geçmiş zamanda "To be" denilen "Am/Is/Are" yerine "Were/Was" kullanıyoruz da, geçmiş zaman olmasına rağmen niçin geçmiş zaman eki eki olan "-d/ed/ied" yerine şimdiki zaman eki olan "-ing" kullanılır veya öyle değil mi hep böyle kullanıldığını görüyorum çünkü. Örneğin:
I walked (Yürüdüm)
I was walking [(Geçmişteki bir zamanda) yürüyorum]
Yakın zaman için de olamaz onun için "Have/Has" yardımcı fiili/zarfı kullanılması gerek. Veya "I was walked" diyebiliyoruz da bu cümlelerde bir anlam farkı mı oluşuyor? Var mı bu konuda bilgisi olan?

I walked (Yürüdüm)
Öncelikle bu v2 kullanımı yanlış. V2'yi bu şekilde kullanabilmek için zaman belirtmek gerekir. I've walked demeniz gerekirdi. Bunda zaman belirtmeniz gerekmez, have has V3'de. Ancak V2'de belirtmelisiniz. Örneğin, I walked yesterday dün yürüdüm gibi.
Yürüyordum doğru anlamı ve yürüyorum olsaydı eğer I am walking olurdu. Buradaki was ing olayı aslında şundan ibaret diyebiliriz. Bir işi yaparken karşına çıkan herhangi bir şey ya da başına gelen herhangi bir olay diyebiliriz. Örneğin while i was walking, i came across dog.

En önemli olay da Türkçe'deki gibi şimdiki zaman geniş zaman gibi kullanılamaz. Buna da dikkat etmek gerek. Şimdiki zaman kullanabilmek için o işi şimdi yapıyor olmak lazım.

Geçmiş zamanda "To be" denilen "Am/Is/Are" yerine "Were/Was" kullanıyoruz da, geçmiş zaman olmasına rağmen niçin geçmiş zaman eki eki olan "-d/ed/ied" yerine şimdiki zaman eki olan "-ing" kullanılır veya öyle değil mi hep böyle kullanıldığını görüyorum çünkü. Örneğin:
I walked (Yürüdüm)
Yakın zaman için de olamaz onun için "Have/Has" yardımcı fiili/zarfı kullanılması gerek. Veya "I was walked" diyebiliyoruz da bu cümlelerde bir anlam farkı mı oluşuyor? Var mı bu konuda bilgisi olan?
Hocam birisi past simple diğeri past continuous(yanlış yazmış olabilirim :D), birinde yürüdüm diyorsunuz diğerinde ise yürüyordum.
Örneğin;
I walked 2 hours ago. ( 2 saat önce yürüdüm.)
I was walking, when I saw him. ( Onu gördüğümde yürüyordum.)
Bu tense ile genelde when ve while kullanılır yukarıdaki gibi, yani bir olay gerçekleşirken başka bir olay gerçekleşti.
Not: Dalıp "I was walked" demişim düzelttim kusura bakmayın :D.

V2 + -ing kullanılırsa past continuous olur.
Ama yine de was ile past simple kullanılabilir.
he was born on april.

I walked (Yürüdüm)
Past continuous tense oluyor bu. Kendisi Present continuous tense'nin past halidir. I am walking at the moment diyeceğime i was walking this time yesterday diyorum. Kendisini Simple past ile ayıran ufak bir farkı var. Simple Past, geçmişe belli bir zamanda gerçekleşen ve olmuş bitmiş bir olayı anlatır. Past continuous ise geçmişte belli bir zamanda devam eden bir eylemi anlatıyor. Örneğin He drove when i saw him yesterday diyeceğime he was driving when i saw him yesterday diyorum. Araba sürmek eylemi geçmişte olan biten eylem değil de, geçmişte belli bir süre devam eden bir eylemdir. Zaten onu gördüğümde araba sürdü diye çevirince saçma oluyor. Onu gördüğümde araba sürüyordu olarak çevirmek daha hoş. Olay bu.

I was walked diyemezsin. Ha dersin evet, ama anlam değişir. "Yürütülüyordum" anlamına geliyor. Bir passive yani edilgen cümle kurmuş oluyorsun. Passive cümleyi biz edilgen cümle olarak biliyoruz. Örneğin He was sentenced to torment dediğimde o eziyete mahkum etti değil, eziyete mahkum edildi (birisi tarafından) anlamına geliyor. Eziyete mahkum eden kişi önemliyse by .... olarak eklersin, değilse eklemene gerek yok. Yukarıdaki He was born örneği bir passive'dir mesela. Bebek kendi kendiliğine doğamaz, doğdurulur. O yüzden edilgen yapıyoruz ama Türkçe'ye çevirirken doğduruldu değil de doğdu olarak çeviriyoruz. Oraya dikkat.

Perfect tense farklı. Perfect tense'i cümlede zaman yoksa kullanırsın ve belli başlı kalıplaşmış cümlelerde, zaten o direk anlamdan çıkıyor. Yani cümlede dün, bugün, yarın gibi bir zaman ifadesi yoksa present perfect kullanılır.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı