WD SN570 579TL

Bir an korktum, zaten hafta sonumu baltaladı Aras Kargo bir de iade et para yatmasını bekle yeniden al dertleriyle uğraşcaktım eğer daha iyi olsaydı. Teşekkürler hocam :)

Bu model daha vasat bir SSD aslında şu an bile pahalı ama. A2000 daha iyi kalıyor.
 
RAM olmayınca ne oluyor? Vadettiği hızları veremiyor mu mesela?

Şöyle anlatayım. :)

DRAM: Sonradan erişim için bilgileri ön belleğinde tutar bu yüzden elektriğe ihtiyaç duyar. DRAM her SSD'de yer almayabilir.

Yani faydaları;
  • Kopyalama işlerinde daha hızlı.
  • Veri transferleri için uzun süreli kullanım.
  • Gecikme DRAM'siz olanlara göre çok daha düşüktür.
  • Oyunlarda haritalar ve dokular kısmen daha hızlı yüklenir.

Mesela dahili DRAM teknolojisi dışında önbellek bilgisayarın RAM'inde tutulur hatta Samsung'ta adı FSR teknolojisidir(ayrı bir şey ama).

Alıntıdır;

DRAM içermeyen SSD'ler, veri haritasını doğrudan cihazın NAND Flash belleğinde depolar ve daha önce de bahsettiğimiz gibi, bu DRAM'den çok daha yavaştır, bu da daha yavaş performansa ya da daha spesifik olarak verilere daha fazla erişim gecikmesine neden olur? Ek olarak, harita verilerinin doğrudan NAND Flash belleğe depolanması, sürücünün bellek hücrelerinde artan aşınma ve yıpranma ile sonuçlanarak ömürlerinin kısalmasına neden olur? DRAM'siz katı hal cihazlarının daha kısa garanti süresine sahip olmasının nedeni genellikle budur.


Yani en önemli özelliği gecikmedir. Buradada veri hızından bahsedeyim. DRAM olmayan SSD'yi aynen böyle düşünün, otobüste yaptığın aktarma ile İstanbul'dan Antalya'ya gidiyor ama bunu yaparken 3 kere otobüs değiştiriyor ve mola veriyor ve gittiği hız uçağın 10'da 1'İ kadar. Fakat uçak ise hem çok hızlı hem aktarmasız ve molasız gidiyor. Bu durumda uçak olan taraf DRAM oluyor. Otobüs taraf ise DRAM'less model. Bilmem ne kadar iyi anlatabildim. :)

Ha bir de, SSD'nin kendi DRAM'i çok daha az gecikme süresine sahip SSD DRAM'İ atıyorum 5ms iken DRAM'less modelde 70-80ms tabii gelişen teknoloji ile beraber azalıyor bu süre.

@Thermes biraz karışık oldu kusura bakmayın. Düzelttim bu arada. :)
 
Son düzenleme:
@Mansion
Güzel anlatmışsınız elinize sağlık :)
Peki bu konudaki SSD madem bu hızları veremiyor neden 3500 okuma 2300 yazma diyor? Alenen yanlış bilgi verecek halleri yok değil mi?
 
@Mansion
Güzel anlatmışsınız elinize sağlık :)
Peki bu konudaki SSD madem bu hızları veremiyor neden 3500 okuma 2300 yazma diyor? Alenen yanlış bilgi verecek halleri yok değil mi?

Yok hız ile DRAM'in alakası yok. Anlatmak istedigim veri yolu ve gecikme değeriydi. Hız olupta DRAM olmayabilir. Uçak otobüs örneği veri yolu önreği yaptım hani en iyi biçimde anlatabileyim diye. Sonuçta veri anakarta geçmesi var işlemciden geçiyor sonra RAM'e gidiyor ama DRAM olsunca şak diye geçiveriyor. 😀
 

Yeni konular

Geri
Yukarı